donderdag 19 december 2013

Cranberry-jam met bramen

Als je op Amerikaanse websites kijkt, zie je in deze tijd van het jaar ontzettend veel cranberry-recepten. Allemaal voor Thanksgiving, bij de kalkoen ;) Maar, cranberries zijn hier ook te krijgen, zowel gedroogd als vers, zijn supergezond en lekker!
Net als rabarber is het een zuur goedje, maar met de juiste combinaties past het prima bij het avondeten of in een cake. Zo veelzijdig :)

Onderstaand recept is voor cranberryjam, maar als je de jam lauwwarm serveert, kan hij ook doorgaan voor saus. Door de pectine in cranberries is het echter lastig om de saus vloeibaar te houden, waardoor het jam is als de saus is afgekoeld. Als je liever saus dan jam hebt, gebruik dan meer vloeistof en kook de cranberries korter. Je kunt het kookproces ook verkorten door de cranberries alvast fijn te hakken in een keukenmachine.
Cranberry-jam met bramensiroop
Wat heb je nodig voor iets meer dan een halve liter jam:
  • 340 gram verse cranberries
  • 220 gram (!) bramensiroop (zelfmaken? Volg de methode van de vlierbessen)
  • 200 gram suiker
Wat moet je doen:
Doe de cranberries met het vocht en de suiker in een pan. Schep een beetje om en zet dan op het vuur.
Als de boel kookt, zet je het vuur laag en kook je het 20 minuten. Blijf er wel bij: de jam kookt snel over!
Doe ook het deksel op de pan: omdat de cranberries open knappen, vliegen er anders allemaal spetters jam door de keuken.
Als je de jam wilt bewaren, kook je ondertussen je pot(ten) en deksel(s) goed schoon met kokend water en soda. Daarna zet je de potten en deksel op de kop op een schone theedoek.
Vul de potten met de hete jam en sluit ze direct af met de deksels. Zet de potten dan op de kop zodat er vacuüm getrokken wordt en laat volledig afkoelen. De jam is nu voor lange tijd houdbaar.

Tips:
  • Door de friszure smaak is de jam ook lekker bij vlees.
  • In plaats van bramensiroop kun je ook sinaasappelsap en appelsap gebruiken. Doe er dan wel extra suiker bij, omdat de siroop natuurlijk zoeter is.
  • Je kunt ook nog variëren met de smaak: voeg bijvoorbeeld eens een stukje gember toe.
Pin It!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...