woensdag 7 maart 2012

Cakejes R+R

Afgelopen donderdag was ons neefje jarig, hij werd 11 jaar. Reden om te trakteren op school! Hij wilde wel op cakejes trakteren. Omdat hij in de vakantie jarig was, gingen we eerst maar eens oefenen! Dat viel in de smaak, dus werd besloten dat dit inderdaad maar zijn traktatie moest gaan worden.
Vandaag heeft hij getrakteerd. Kwam die lerarenstaking gister toch nog goed uit: kon hij meehelpen met het maken van de cakejes!
Uiteindelijk kwam daar niet zo veel van terecht (na de eerste ronde had hij er al genoeg van), wat er voor zorgde dat ik lekker een middagje alleen in de keuken kon staan ;)
Na zo'n 3 uur stevig doorwerken had ik ruim 170 (!) cupcakes: 18 grote en de rest kleintjes.

Bijna klaar, een paar groten staan nog in de oven
Het aantal cupcakes dat ik heb gemaakt, verwijst naar de eerste R uit de titel: een Record! ;) Ik had nog nooit zoveel cupcakes in 1x gemaakt. Toch viel het me mee:)
Ik werkte met verschillende bakvormen, waardoor ik een flink aantal tegelijk kon bakken: 2 mini-muffinvormen (elk 12 stuks), 1 paaseitjes vorm (10 stuks) en 1 appelstukjesvorm met 6 vakjes (eigenlijk voor ijsklontjes, maar hij kon ook in de oven).
Appeltjes vooraan, paaseitjes achteraan
Voor de kinderen en de juffen en meesters maakte ik verschillende soorten. Van beide zal ik het Recept geven, de tweede R uit de titel:)


Wat heb je nodig voor kindercupcakes (let op: dit is voor ongeveer 75 kleine of 30 middelgrote cupcakes!):

 • 250 gram boter
 • 250 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 • 250 gram bloem
 • 3tl bakpoeder (meng dit vast door de bloem)
 • 4 eieren
 • 4 el melk
 • voedingsmiddelenkleurstof (rood, blauw, groen en geel) (optioneel)

Wat heb je nodig voor de cupcakes voor de juffen en meesters (let op: dit is voor ongeveer 18 middelgrote cupcakes!) :

 • 125 gram boter
 • 125 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 125 gram bloem
 • 1 1/2 tl bakpoeder
 • 2 eieren
 • 2 el melk
 • ongeveer 60 gram chocola, in kleine stukjes
 • paar druppels sinaasappel-essence (optioneel)

Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Mix de zachte boter licht en luchtig. Voeg dan in delen de suikers toe. Mix 1 voor 1 de eieren erdoor, dan de melk. Mix vervolgens op hoge snelheid als je een delen de bloem erbij doet. Mix niet te lang door: de bloem moet zijn opgenomen tot een dikkig beslag (ongeveer als lobbige slagroom) en het beslag mag best klontjes hebben.
Voor de juffen-cupcakes: meng snel de chocola en de essence door het beslag.
Voor de kindercupcakes:  verdeel het beslag dan over een aantal kommen (zoveel als je kleurtjes gebruikt). Druppel er ongeveer 4 druppels kleurstof in en meng goed, tot alle kleurstof is opgenomen en het beslag egaal gekleurd is.
Kommetjes met beslag
Nu begint het vullen van de vormpjes.Vul ze niet te veel, anders krijg je echt van die torens. Meestal houd ik als richtlijn aan: vullen voor 2/3. Blijft moeilijk bij die kleintjes hoor, die zitten zo gauw vol!
Zet ze in de oven, ongeveer 10 minuten (grote cupcakes moeten ongeveer 15 minuten). Je kunt testen of de cakejes al klaar zijn: prik er met een sat├ęprikker in, die moet er droog uitkomen als de cakejes gaar zijn.
Vers uit de oven
De cakejes konden natuurlijk niet zomaar uitgedeeld worden. Daarom had ik inpakfolie en lintjes gekocht. Ieder kind kreeg 4 minicakejes en iedere juf of meester 1 grote cupcake. De cakjes pakte ik mooi in, lintje er omheen...klaar!

Het was een feestelijk gezicht, al die kleine pakjes in een kistje, die ik overigens van de markt heb gehaald. Die kist kon ook weer goed op de bagagedrager van ons neefje, dus het paste allemaal precies!

Mooie bijkomstigheid was dat de hele traktatie voor 30 kinderen en 12 meesters en juffen maar ongeveer 6 euro kostte! Inclusief inpakspul!

Ondertussen is het neefje weer terug van school: iedereen vond het lekker! Jeej!
Pin It!

2 opmerkingen:

 1. Allereerst nog gefeliciteerd met je neefje!
  Wat een werk om al die muffins te maken, maar het ziet er wel heel vrolijk uit met al die kleurtjes en ook nog netjes ingepakt: leuk. Daar zou ik ook wel op willen trakteren :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een happening!
  En knap werk dat je dat(bijna)allemaal in je eentje hebt
  gedaan, het ziet er prachtig en kleurrijk uit.
  Leuk dat het in de smaak is gevallen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...