donderdag 29 augustus 2013

Daring Bakers Challenge: Indiase mawa cake

De Foodblogswap is net geweest en dan komt de Daring Bakers Challenge! Deze maand met Indiase cake en koekjes. Leuk! Het was wel veel: niet zozeer het maken zelf, maar dan moet het ook nog op... Als je maar met z'n tweeën bent, is dat best wel eens lastig. Dan zou een Daring Cooks Challenge handiger zijn: avondeten moet je toch ;)

Goed, dit keer dus een Indiase cake en koekjes. Of, zoals de beschrijving zei: "Aparna of My Diverse Kitchen was our August 2013 Daring Bakers’ hostess and she challenged us to make some amazing regional Indian desserts. The Mawa Cake, the Bolinhas de Coco cookies and the Masala cookies – beautifully spiced and delicious! :)"

Je kon kiezen uit twee soorten koekjes, ik koos voor kokoskoekjes. In de naam zie je al de Portugese invloeden die de Indiase eetcultuur deels beïnvloed hebben. Best bijzonder, hoe je dat koloniale verleden nog steeds terug ziet! Helaas ben ik vergeten om hier foto's van te maken, maar ze smaakten heerlijk ;) Daarnaast maakte ik de Mawa cake. Die is zo lekker, dat ik het recept met jullie wil delen.
De mooie goudgele Mawa-cake

Mawa cake (10-12 personen)

Wat heb je nodig:
  • 1 L melk (liefst volle) (dit wordt de mawa)
  • 180 ml mawa
  • 115 gram boter, op kamertemperatuur
  • 280 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • 120 ml melk
  • 260 gram cakemeel (of 2 el maizena, aangevuld met gewone bloem tot 260 gram)
  • 5 gram bakpoeder
  • 1 1/2 tl kardemom
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl vanille (optioneel)
  • 18-20 gepelde amandelen of ongezouten cashewnoten
Wat moet je doen:
Breng de liter melk aan de kook. Laat de melk inkoken tot een kwart van het oorspronkelijke volume. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Roer af en toe. Als de melk tot zover ingekookt is, verhoog je het vuur en roer je vaker. Je merkt dat de melk nu echt dikker wordt en er ontstaan klontjes. Op een gegeven moment zie je dat er geen vloeistof meer zichtbaar is en dat er een soort klontjespuree is ontstaan. Klinkt onsmakelijk, maar is goed ;) De mawa is nu klaar, je houdt ongeveer 180 ml over. Deze kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Breng de mawa op kamertemperatuur voordat je verder gaat met het recept.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Doe de 180 ml mawa, boter en suiker in een grote kom. Mix tot een zachte, luchtige massa. Mix de eieren één voor één door het deeg. Mix er dan de melk en vanille doorheen.
Zeef het cakemeel, bakpoeder, kardemom en zout boven het deeg. Mix op mediumsnelheid alles goed door elkaar tot een vloeibaar deeg ontstaat.
Vet alleen de bodem van een springvorm van 20 cm in en bekleed alleen de bodem met bakpapier. Giet het deeg in de vorm, maak het een beetje glad en verdeel de noten er overheen. Druk die niet in het deeg.
Bak de cake in ongeveer een uur gaar, totdat een prikker droog uit de cake komt.
Laat even afkoelen in de vorm.

Tips:
  • Heb je alleen amandelen met het velletje er nog om? Kook ze dan even in ruim water. Giet ze af en spoel met koud water. De velletjes zitten nu los waardoor je de amandelen kunt pellen.
  • Het lijkt raar om alleen de bodem van de springvorm in te vetten, maar de cake heeft wat 'grip' nodig om goed te rijzen. Het gaat echt goed, de vorm zat bij mij bijna helemaal los; ik hoefde maar een klein stukje van de cake los te snijden van de rand.
  • Ik gebruikte een kleinere springvorm, waardoor de cake hoger werd. Ik bakte mijn cake ook iets langer, 70 minuten.
  • Wil je alle recepten van deze maand lezen (in het Engels) klik dan hier.
Pin It!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...