vrijdag 23 augustus 2013

Limonade van citroenmelisse

In onze tuin staat een prachtige citroenmelissestruik. Echt een struik, hij groeit een beetje uit z'n plekje. Hoog tijd om hem maar eens te kortwieken! Ik had al eens geprobeerd om thee te maken van de blaadjes, maar ik vond de smaak niet echt (of echt niet) lekker. Toen ik het recept van citroenmelisselimonade zag, besloot ik het kruid toch nog eens een kans te geven. Gelukkig maar, want deze limonade is echt heerlijk! Ook ons neefje en nichtje vonden het erg smakelijk.

Hopelijk groeit de melisse nog even door met deze warme dagen en kan ik nog 1 of 2 keer limonadesiroop maken. Dan kunnen we weer even vooruit :)

Citroenmelissesiroop
De bramen doen het eveneens goed, we hebben alweer onze eerste rijpe exemplaren!
Onze eerste bramen van het jaar!
Ik paste het recept voor de citroenmelissesiroop wel wat aan en gebruikte geen citroenen. Ook dan heeft de siroop genoeg smaak.

Wat heb je nodig voor ongeveer 1,5 liter citroenmelissesiroop (dat levert meer dan 5 liter limonade op!):
  • een halve liter citroenmelisseblaadjes
  • 750 gram suiker
  • 1 liter water
Wat moet je doen:
Maak de blaadjes schoon en doe ze in een ruime pan. Voeg de suiker en het water toe en breng aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker goed oplost. Als het water kookt, zet je het vuur laag; het water moet wel blijven borrelen. Laat de melisse 5 minuten koken. Zet het vuur dan uit en laat de siroop een nachtje staan. De siroop is nu klaar.

Als je de siroop wilt inmaken, moet je de siroop opnieuw aan de kook brengen. Spoel ook de flessen/potten en deksels waarin je de siroop wilt bewaren om met soda en heet water. Zet de potten tot gebruik op de kop op een schone theedoek.
Als de siroop kookt, kun je het in de potten gieten. Draai per pot meteen het deksel erop en zet de pot op de kop op een theedoek. Daardoor trekt de pot vacuüm en blijft de siroop langer houdbaar.

Tips:
  • Als je citroensap (van 2 citroenen) of citroenzuur toevoegt, blijft de siroop nog langer houdbaar. Citroenzuur (voor deze siroop ongeveer 20 gram) los je op in kokend water, laten afkoelen en toevoegen aan de siroop als zowel het citroenzuur als de siroop zijn afgekoeld. Als je de siroop voor het inmaken opnieuw verwarmt, is dit niet erg.
  • Dit is een basisrecept voor het maken van limonadesiroop van blaadjes. Op dezelfde manier kun je dus ook muntsiroop o.i.d. maken! Pas eventueel wel de hoeveelheid blaadjes aan aan je eigen smaak.
Pin It!

1 opmerking:

  1. Ik vind de thee dan wel lekker (al dat niet in combinatie met munt), maar dit lijkt me ook een leuk idee. Hij groeit hier ook harder dan nodig, dus wie weet...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...