maandag 6 januari 2014

Het lelijke eendje: de broodpudding met oliebollen

Hebben jullie na feestjes ook vaak brood over? Wij hadden een oud stokbroodje liggen en nog wat oliebollen. Niet echt meer lekker om te eten, maar weggooien...dat doen we ook niet.
Ik besloot om een broodpudding te maken. Het ziet er eigenlijk niet zo smakelijk uit, maar het is erg lekker! Een echt lelijk eendje dat zich ontvouwt tot een mooie zwaan :)

Broodpudding
Je kunt broodpudding met allerlei soorten brood maken: croissants, stokbrood, boterhammen, brioche, suikerbrood... Zo kun je zelf bepalen hoe luxe de pudding wordt :)
Natuurlijk kun je er ook nog een saus bij maken, zoals chocoladesaus, karamelsaus of vanillesaus. Voor ons was dat niet nodig.

De hoeveelheid brood-melk is afhankelijk van het soort brood dat je gebruikt: hoe droger het brood, des te meer melk heb je nodig. Ik doe het vaak wat op de gok, het maakt ook niet zo veel uit. Als je het brood lang in de melk laat staan, kun je beter bepalen of je genoeg melk hebt gebruikt: als de melk 'op' is en het brood nog steeds droog is, moet je wat meer melk toevoegen.
Mocht je pudding toch wat droog uitvallen, maak er dan gewoon een lekkere saus of beetje vla bij!

Wat heb je nodig voor deze broodpudding:

  • 1 oud stokbroodje
  • 7-8 oliebollen (ik had ze zelf gemaakt en ze waren wat aan de kleine kant)
  • chocoladepasta
  • 1/2 L melk
  • 3 el custardpoeder
  • 5 el suiker
  • klont boter
  • kaneel naar smaak
  • evt. extra vanille-essence
Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Snijd het stokbrood in een even aantal plakjes van ongeveer een centimeter dik. Smeer de helft van de plakjes in met chocoladepasta en leg er een ander, onbesmeerd plakje op. Snijd dan de sandwich in 4 stukjes. Doe alle stukjes in een kom.
Snijd de oliebollen in kleine stukjes en voeg toe aan de broodjes.
Verwarm de melk met de boter, custardpoeder, suiker en kaneel. Roer goed tot alles is opgelost en de melk lauwwarm is. Giet de melk in de kom bij het brood en schep voorzichtig om. Laat 5 minuten staan.
Vet een ovenschaal in met boter. Giet het broodmengsel in de ovenschaal en druk wat aan.
Zet de schaal 20 minuten in de oven, tot de pudding goudkleurig is.
Laat afkoelen in de vorm en serveer lauwwarm of koud.

Tips:
  • Laat het brood een uur weken in het melkmengsel voor een smeuiger resultaat. Het brood wordt dan een soort papje, waardoor de pudding ook gladder wordt.
  • Je kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals anijs en kardemom.
  • Extra luxe: Meng stukjes chocola, gewelde rozijnen of ander gedroogd fruit door het broodmengsel!
Pin It!

4 opmerkingen:

  1. Lekker!
    Als kind smulde ik altijd van wentelteefjes: ook al zo'n prima recept om oud brood weer tot een smakelijke hap te maken :)

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Broodpudding of broodpap aten we vroeger regelmatig. Kan niet zeggen dat ik er toen erg dol op was..Als je het een beetje aankleedt met fruit of zo valt het wel te pruimen.... Het zal nooit een favo worden; gelukkig hebben we niet vaak brood over en als het wel zo is gaat het naar de vogels.
    Vanavond ga ik uit eten met mijn breicafé vriendinnen; voor Heer B is er macaroni met een lekkere saus.
    Groet, Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha! Leuk om deze verschillende reacties te krijgen..het is duidelijk iets waar je van houdt niet :)

      Verwijderen
  3. ik moet zeggen dat ik nog nooit broodpudding heb gehad, het lijkt me eerlijk gezegd nogal stevig voedsel.
    Wentelteefjes ken ik wel en doe ik nog steeds wel af en toe en vind ik nog steeds een goede mogelijkheid om oud brood te verwerken.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...