vrijdag 27 december 2013

Soda bread met kefir

Sinds kort hebben wij melkkefirkorrels, korreltjes die bestaan uit bacteriën en gisten. Die maken van de melk waar je ze in doet, een romige, lichtzure drank die je zo op kunt drinken of kunt gebruiken in allerlei recepten. Het is echt lekker en heel gezond, onder andere door de aanwezigheid van vitamine b12 (belangrijk voor vegetariërs!).
De korrels groeien, dus als onze portie groot genoeg is, kunnen we weer delen met anderen. Leuk :)

Ik heb al eens kefir-'roomkaas' gemaakt door de kefir op te hangen zoals hangop. Beetje kruiden erdoor en je hebt een bijzonder hapje voor bij de borrel of als dip.
Al lezende over kefir merkte ik op dat je kefir kunt gebruiken in plaats van karnemelk. Kijk, dat vergroot ineens de mogelijkheden voor recepten! Ik wilde al een poosje Iers Soda bread maken en nu was een goed moment.
Soda bread met kefir
Soda bread (of brood) wordt traditioneel gemaakt met meel, baking soda, zout en karnemelk. Door de combinatie van de zure karnemelk en de baking soda ontstaan er belletjes, zodat het brood niet massief is. Omdat je geen gist gebruikt, hoef je het deeg niet te laten rijzen en is het dus snel klaar.
Het recept vond ik hier, maar ik gebruikte geen rozemarijn en rozijnen, dat vond ik niet passen bij de soep die we er bij aten.

Wat heb je nodig voor 1 brood (voldoende voor twee personen met een portie soep):
  • 250 gram witte bloem
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl zout
  • 200 ml karnemelk (of kefir)
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Meng in een grote kom de bloem, baking soda en zout. Roer de karnemelk door het mengsel. Roer net zolang tot het deeg net gemengd is (hoe langer je roert, hoe steviger het brood) en vorm tot een bal.
Bestuif je werkoppervlak licht met bloem, leg het deeg erop en vorm het snel in een bal. Breng de bal voorzichtig over naar de bakplaat, druk de bal een beetje plat met je hand. Pak dan een licht bestoven mes en maak een kruis in het brood. Doe dit vrij diep, zodat je de inkerving na het bakken nog ziet. Strooi nog een beetje bloem op het brood.
Bak het brood 30 minuten in de oven of tot het brood gaar is: het heeft dan een gouden kleur en klinkt hol van binnen. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Tips:
  • Je kunt het brood niet goed bewaren, dan wordt het hard. Je kunt het wel invriezen zodra het brood is afgekoeld.
  • Dit is een basisrecept, je kunt er nog alle kanten mee op. Door wat kaneel en rozijnen wordt het een zoet brood, met rozemarijn en tijm een hartig brood.
Pin It!

1 opmerking:

  1. Jammer dat je het brood niet zo lang kunt bewaren.... Het lijkt me wel bijzonder. Ik heb nog nooit gehoord van kefirbrood!

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...