Daikon (ook wel rettich genoemd) is een grote radijs (minstens 20 cm) uit Japan. De smaak is wat zachter dan de kleine, ronde radijsjes die goed verkrijgbaar zijn. De daikon heb ik minder vaak gezien in de supermarkt, maar op de markt is hij wel te vinden. Koop een niet al te groot exemplaar, zowel in lengte als dikte, die smaakt het lekkerste.
Wat heb je nodig voor ingemaakte wortels en daikon:
- 1/3 deel daikon, geschild (zie tips)
- 2/3 deel wortel, schoongemaakt (zie tips)
- 1 tl zout
- 2 tl suiker
- 1/2 cup suiker
- 1 1/4 cup azijn
- 1 cup lauwwarm water
Snijd de daikon en wortel in hele dunne reepjes (lucifers). Besprenkel ze met het zout en de 2 tl suiker. Kneed de groenten goed door, je merkt dat er vocht vrij komt. Stop wanneer je een stukje daikon kunt vouwen, zonder dat het breekt. Was de groenten met schoon water, laat uitlekken in een zeef.
Meng de cup suiker met het water totdat de suiker is opgelost. Voeg dan de azijn toe. Proef of de smaak wat zoetzuur is, en voeg eventueel nog wat suiker, water of azijn toe.
Schep de groenten in een schone pot. Giet het water er overheen tot de pot gevuld is. Draai het deksel op de pot en laat minstens een uur staan.
In een schone pot in de koelkast blijft dit minstens een maand goed.
Tips:
- Weeg eerst een stuk daikon af. Weeg daarna twee keer zoveel wortels af.
- Het water/suiker/azijn mengsel is een verhouding. Heb je meer nodig om de pot te vullen? Gebruik dan weer deze verhoudingen.
- Als je de pot open doet, kan het soms wat stinken. Dit betekent niet dat de ingemaakte groente bedorven is, de daikon geeft alleen een sterke geur af. Laat de pot dan ongeveer 15 minuten zonder deksel staan...en weg is de geur!
- Recept uit "Into the Vietnamese Kitchen" van Andrea Nguyen.
Lijkt me erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenlieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Dit lijkt me het proberen zeker waard.
BeantwoordenVerwijderenEn altijd fijn als iets wat langer bewaard
kan blijven.
Natuurkieker Coby