vrijdag 13 juli 2012

Foodblogevent: Mini-kwarktaart zonder bakken

Pas geleden heb ik bij de Hema een kinderbaksetje gekocht. Die bakvormpjes die erbij zitten, zijn namelijk van een mooi formaat, zodat je eens taart kunt maken zonder dat je een week lang elke dag taart moet eten :p Er zit een taartvorm met losse bodem bij en een cakevorm. Het is natuurlijk wel even uitzoeken hoeveel beslag je dan nodig hebt enzo maar bij de kwarktaart is het goed gelukt!

Kwarktaart uit de vorm
Ik vind het ook een typisch gerechtje voor een high tea, het thema van het Foodblog Event Juli, gehost door Pauline van 'Uit Pauline's Keuken'. Zie je het voor je: een hele rij van dit soort mini-taartjes met allerlei soorten fruit... Heerlijk!


De springvorm is ongeveer 11 cm doorsnede.
Wat heb je nodig voor een fris kwarktaartje met rode bessen:
  • Speculaaskoekjes (ik deed het op de gok)
  • roomboter
  • 160 gram kwark
  • 30 ml citroensap
  • 66 gram suiker
  •  2 blaadjes gelatine of 3 gram gelatinepoeder
  • rode bessen
Wat moet je doen:
Breek de speculaas in kleine stukjes en blender ze tot poeder (of sla ze tot kruimels met een deegroller). Smelt ondertussen de boter in de magnetron of pan. Meng de speculaas met de boter tot een smeuïg geheel. Vet de springvorm goed in en verdeel de speculaas over de bodem. Druk het goed aan en zet in de koelkast.

Gelatineblaadjes:
Week de gelatineblaadjes in water, volgens de verpakking. Verhit het citroensap (niet laten koken!) en roer de gelatineblaadjes er doorheen. Zorg ervoor dat de blaadjes goed oplossen.

of

Gelatinepoeder:
Strooi het gelatinepoeder op het citroensap en laat even staan. Het citroensap wordt heel dik. Verwarm het sap met gelatinepoeder dan 10 sec. in de magnetron en tadaa....de gelatine is opgelost ;)

Roer de kwark goed los met een mixer en mix er de suiker doorheen. Voeg dan het lauwe citroensap toe.

Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel het kwarkmengsel over de bodem. Tik even tegen de rand, zodat de luchtbelletjes verdwijnen. Zet 45 minuten in de koelkast om op te stijven.
Maak ondertussen de rode bessen schoon, ris ze van de takjes en laat ze uitlekken in een vergiet.
Haal na 45 minuten de taart uit de koelkast en verdeel de bessen over de bovenkant. Let op: gooi de bessen niet op een hoopje op je taart, want dan zinken ze weg. Met beleid strooien is het devies ;)
Voorzichtig de bessen erop strooien/leggen!
Zet de taart terug in de koelkast en laat verder opstijven (+/- 3 uur).
Maak voorzichtig de springvorm los, snij eventueel met een mes langs de rand om de kwark los te maken. Snijden en serveren!




Tips:

  • Je kunt natuurlijk allerlei soorten fruit gebruiken. Bramen of frambozen zijn ook heerlijk!
  • Van het fruit kun je ook een gelei maken met een beetje gelatine. Dan heb je een mooi laagje over je taart.
  • Voor een grotere springvorm gebruik je dit voor de vulling: 250 gram kwark, 1/2 citroen (uitgeperst), 100 gram suiker, 4 blaadjes gelatine.
Pin It!

3 opmerkingen:

  1. Hmmm, ik ben dol op die rode bessen! Het taartje heb ik mogen proeven en het was heerlijk. Lekkere combinatie van speculaas, kwark en rode bessen.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goede tip die kleine vormpjes!
    Erg handig als je maar een klein taartje
    wil maken.
    Maar ook heel leuk om zo een reeks kleine
    taartjes te kunnen maken met verschillende
    smaken.
    Het taartje zelf ziet er heel smakelijk uit.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker zeg! Ik zet hem er bij, dank voor je inzending :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...