dinsdag 10 juli 2012

Zelf limonade maken

Met een overvloed aan rode bessen in de tuin, ben ik op zoek gegaan naar "iets" waarin je ruim rode bessen kunt verwerken.
Onze bessenstruik, bijna twee weken geleden (lees: is nu nog voller)
Omdat ik wat genoeg had van het gewone bessensap, wilde ik wat anders maken. Ik kwam uit bij bessensiroop! Dat is toch lekker....


Beker met lekkere ranja
Wat heb je nodig voor bessensiroop:

 • Rode bessen
 • Suiker

Omdat je dit recept kunt maken met een hoeveelheid bessen van jouw keuze, geef ik alleen aan wat de verhoudingen zijn. Deze heb ik gevonden op de website "De Kooktips"

Maak de bessen schoon en ris ze van de takjes. Verhit ze dan in een pan met een klein beetje water. Breng ze aan de kook en laat ongeveer 10-15 minuten pruttelen. Prak ze ondertussen met een pureestamper, zodat de bessen kapot gaan en hun sap vrij laten.
Giet vervolgens de bessenprut door een zeef in een maatbeker. Let op: erg heet! Zorg voor een maatbeker die tegen een stootje kan, of giet het eventueel in een beker en vervolgens in de maatbeker.
Druk voorzichtig het laatste beetje vocht uit de achtergebleven bessenvelletjes in de zeef, zodat er geen pitjes ofzo in het sap komen.
Bekijk hoeveel sap je hebt en schenk het sap terug in de pan. Voeg dan suiker toe. De verhouding is 1:1,5. Als je dus 200 ml sap hebt, voeg je 300 gram suiker toe. Verhit het sap en de suiker tot de suiker is opgelost en je een dikke siroop krijgt. Laat de siroop goed afkoelen en giet het dan in een fles. In de koelkast is het wel een week of twee houdbaar.

Tips:

 • Wil je de ranja langer bewaren, voeg dan citroenzuur toe. Op deze website wordt precies beschreven hoe je dat moet doen.
 • Je kunt siroop maken van allerlei soorten vruchten, zolang je er maar sap van kunt maken :)
 • Ook van 'oud fruit' kun je nog sap maken door ze eerst te koken en dan uit te persen. Of gebruik een sapinzet in een weckketel.
Pin It!

9 opmerkingen:

 1. Lekker! Jammer dat mijn bessen al op zijn. Ik had trouwens niet zoveel, maar wel veel soorten: rode en zwarte aalbessen, frambozen en rode en groene kruisbessen.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoewel ik bessensap ook heel lekker vind, kan ik me voorstellen dat je het graag eens afwisselt.
  Dit lijkt me een goede optie. Ik heb geen bessen in de
  tuin maar er komen wel druiven, daar zou ik best eens
  druivensiroop van kunnen maken.
  Dus dit blogje ga ik even goed onthouden!
  natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit lijkt me een goed recept. Weer eens iets anders. Succes met de bessen. Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg bedankt, want het was leuk om te maken en het is nog lekker ook en ik heb een link gezet naar jouw blog. Groetjes Rineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mmmm... lekkere limonade.. dat mag Rineke meer maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een recept zonder koken en zonder suiker spreekt me meer aan ivm de voedingswaarde...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je dan beter sap van de rode bessen kunt maken: haal ze door een roerzeef en geniet van het sap :) Het idee van de siroop met suiker is dat je het sap langer houdbaar maakt. Bovendien kunnen rode bessen érg zuur zijn...

   Verwijderen
 7. We hadden nog rode bessen in de vriezer. Ik heb daarvan rodebessensiroop geprobeerd te maken met de verhouding 1 liter sap met 1,5 suiker. Vanwege de houdbaarheid heb ik de flessen heet afgevuld. Na afkoelen is de inhoud echter gelei geworden. De hoeveelheid suiker lijkt me erg veel maar bij anderen levert dat blijkbaar geen problemen op. Iemand een idee hoe het komt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De hoeveelheid suiker klopt echt! Hoe lang heb je het sap met de suiker verwarmd? Als het sap warm genoeg is, moet de suiker vrij snel oplossen. Als je het sap met de suiker nog laat doorkoken, kan het gebeuren dat je een jam/gelei krijgt, zeker bij pectinerijke vruchten zoals rode bessen!

   Hopelijk lukt het de volgende keer beter. Houd je me op de hoogte?

   Groet,
   Anne

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...