zondag 24 maart 2013

Indiase aardappelcurry- Aloo sabzi

Brrrr....het wil maar niet warm worden buiten. Vorig jaar aten we al maaltijdsalades enzo, daar heb ik nu echt nog geen behoefte aan! Stoofgerechten...eenpansgerechten..lekker zwaar en vol van smaak...dat gaat er nu wel in :)
Er stond nog een restje kokosmelk in de koelkast en ik wilde een curry maken: 1+1=2.Een aardappelcurry werd het. Kruidig, maar niet té en echt heel smakelijk. We gaan hem binnenkort nog eens eten! Het recept vond ik hier.

Indiase aardappelcurry (Aloo sabzi)

Wat heb je nodig voor Indiase aardappelcurry (Aloo sabzi), 2 personen:

  • 3 el olie
  • 1 tl karwij
  • 1 ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 peper
  • 2 tomaten
  • 1 tl koenjit
  • snufje asafoetida (zie tips)
  • 4-5 aardappels
  • zout
  • 300 ml kokosmelk en een scheutje water
  • 1/2 tl garam masala
  • koriander
Wat moet je doen:
Snijd de aardappels in kleine blokjes, spoel ze schoon en leg ze in een bakje water.
Verhit de olie in de pan. Als de olie heet is, voeg je de karwij toe. Bak de karwij op middelhoog vuur tot het gaat geuren, af en toe roeren. Ondertussen de ui snipperen. Als de karwij geurt, voeg je de ui toe. Fruit de ui ongeveer 5 minuten, tot de ui zacht is.
Vul ondertussen een schaaltje met: de teentjes knoflook geperst, geschilde en geraspte gember en fijngesneden peper (zaadjes verwijderen). Voeg de inhoud van het schaaltje toe aan de ui. Laat 3 minuten bakken.
Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe aan de pan. Bak het geheel 5 minuten tot de tomaten zacht zijn en er een soort sausje ontstaat. Dan de kruiden erbij: koenjit en asafoetida, kort roerbakken en dan de aardappelen (met aanhangend water) toevoegen met een snufje zout. Goed omscheppen zodat de saus om de aardappels gaat zitten.
Tot slot voeg je de kokosmelk en wat water toe. Breng aan de kook en kook (met het deksel op de pan) de aardappelen gaar (10-15 minuten). Proef de saus en controleer de dikte. Eventueel kun je de saus nog wat laten inkoken. Voeg dan de garam masala toe, even roeren en dan en de koriander er overheen. Serveer direct.

Tips:

  • Lekker met wat gekookte groenten en een eitje, of met naanbrood.
  • Asafoetida wordt veel gebruikt in de Indiase keuken, samen met koenjit. Het werkt als een smaakversterker en geeft je een vol gevoel. Je kunt het ook weglaten.
  • Karwij is ook lekker met wortelen of door de stamppot.
Pin It!

1 opmerking:

  1. Helemaal met je eens dat het nog weer is voor lekkere stevige gerechten.
    Dit recept voldoet daar zo te zien goed aan.
    Het ziet er heel smakelijk uit en dat je het zelf binnenkort nog eens wilt maken is een goed teken.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...