woensdag 27 maart 2013

Preistamppot met gebakken geitenkaas

Op de markt kocht ik een hele zak prei voor een euro. Hmmm! Een deel is verwerkt in lasagne, wat in de nasi en nu ging er een groot gedeelte in de stamppot. Wat gebakken geitenkaas erbij...klaar!
Stamppot met geitenkaas
Het schoonmaken van prei is wel een belangrijk klusje. Knarsend zand is voor ons echt een drama! Schone prei krijg je als volgt:
snijd de onderkant van de prei af en snijd de helft van het witte gedeelte in ringen. Snijd het andere deel van de prei in de lengte bijna doormidden. Houd de prei onder de kraan en zorg dat het water tussen alle laagjes doorgaat. Wrijf met je vingers over de blaadjes. Snijd dan de prei verder in ringen of halve ringen.
Doe alle prei in een grote kom, vul die met water en spoel de prei. Giet het water weg en vul de kom opnieuw met water. Laat de prei in het water staan totdat je de prei gaat gebruiken.
Tot nu toe hebben wij op deze manier lekker prei kunnen eten :)

Wat heb je nodig voor preistamppot met geitenkaas (2 personen)

  • Aardappelen (4-6 stuks)
  • 2 stuks prei
  • half bakje roomkaas
  • 1 uitje
  • kerrie naar smaak
  • 6 stukjes geitenkaas
  • bloem
  • 1 ei
  • paneermeel
Wat moet je doen:
Maak de prei schoon en snijd in stukjes (zie hierboven).
Snijd de aardappelen in stukjes en kook ze gaar.
Snipper de ui en bak in wat boter bruin. Voeg dan de prei toe en roerbak tot de prei geslonken is.
Bereid ondertussen de gebakken geitenkaas voor: zet drie bordjes neer, 1 met een geklopt ei, 1 met wat bloem en 1 met paneermeel. Haal dan de geitenkaas door de bloem, dan door het ei en dan door het paneelmeel. Leg alle geitenkaasjes klaar.
Maak dan de stamppot: stamp de aardappelen, voeg de roomkaas toe en maak er een puree van. Eventueel kun je wat melk en/of boter toevoegen om de puree smeuïger te maken. Roer dan de prei er in porties doorheen. Breng op smaak met peper en kerrie. Zet de stamppot terug op het vuur en laat op laag vuur nog 5 minuten staan.
Maak ondertussen de geitenkaas af: verhit wat boter in een koekenpan en bak de geitenkaas pakweg 3 minuten per kant op middelhoog vuur. De geitenkaas mag een beetje smelten, maar het paneermeel niet te donker worden.
Verdeel de stamppot over de borden en geef de geitenkaas erbij.

Tips:

  • In plaats van geitenkaas kun je ook een stukje vis toevoegen.
  • Het paneren van geitenkaas is hetzelfde als het paneren van vis.
  • Paneermeel kun je ook zelf maken: oud brood (of getoast brood) in de blender en malen tot je fijne kruimeltjes hebt.
Pin It!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...