De vulling is soms mierzoet (stukjes suiker bijvoorbeeld) maar ook wel hartig of iets daar tussenin. Gezoete bonen bijvoorbeeld: waar vinden jullie dat dat onder past, hartig of zoet?
Ik moest in het begin erg wennen aan bonen in zoete hapjes, maar nu ben ik er helemaal aan gewend en gebruik ik het zelf ook :p
Een special snack is 'banh cam'. Letterlijk betekent het sinaasappelkoek. Dit komt door de sesamzaadjes aan de buitenkant: die lijken op de putjes in een sinaasappelschil. De balletjes zijn gevuld met gepelde mungbonen (wordt ook tauge van gemaakt) en gefrituurd. Dat laatste is het moeilijkste. Ik heb angstaanjagende verhalen gehoord over ontploffende banh cam, hete olie.... Oef.
Toch was ik vastbesloten deze banh te tackelen.
Na wat research kwam ik er achter dat er een truc is om te voorkomen dat de balletjes ontploffen. Aardappel. Die zag je niet aankomen he? Ik was ook verrast. Sommigen gebruiken echt aardappelpuree, andere gebruiken aardappelpureepoeder (je weet wel, die instantpuree). Dat kan ik ook... Ik speelde op safe en gebruikte een recept met aardappelpureepoeder.
Balletjes liggen klaar |
Dan frituren.... en lekker smullen!
Banh cam klaar |
Wat heb je nodig voor Banh cam (ongeveer 15 stuks):
Deeg:
- 115 gram kleefrijstmeel
- 20 gram rijstmeel
- 20 gram bloem
- 30 gram aardappelpureepoeder
- 1/2 tl zout
- 8 gram bakpoeder
- 45 gram suiker
- 180 ml warm water
- sesamzaadjes
- 50 gram gedroogde mungbonen (gepeld, zie tips)
- 20 gram suiker
Meng voor het deeg het warme water met de suiker in een ruime kom. Meng alle soorten bloem, bakpoeder, zout en aardappelpureepoeder en voeg bij het suikerwater. Kneed alles door elkaar tot een stevig deeg. Als je een balletje van het deeg maakt en dat plat maakt, mag je geen scheurtjes zien. Zie je die wel, voeg dan nog 1 el water toe en kneed weer goed door.
Als het deeg goed is, maak je 15 balletjes. Leg ze apart om een beetje te rijzen.
Maak dan de vulling:
Spoel de mungbonen 3 keer, totdat het spoelwater schoon is. Doe de bonen in een kookpan en giet er water bij tot het water ongeveer een vingerkootje hoger staat dan de boontjes (iets meer water dan je zou doen om rijst te koken). Kook de boontjes in 5-8 minuten gaar, tot het water is opgenomen. Let wel goed op de pan, de boontjes koken gauw over.
Doe de mungbonen in een kom, voeg de suiker toe en maak tot een puree. Door de suiker komt er weer wat water vrij uit de boontjes en kun je vaak een goede puree maken. Lukt dat niet, voeg dan een heel klein beetje water toe. Maak dan 15 balletjes van de vulling en laat +/- 10 minuten opstijven in de koelkast.
Verhit olie in een (frituur)pan tot 160 graden Celsius (niet warmer!).
Maak ondertussen de deegballetjes plat, vul ze met een bolletje vulling en maak ze weer rond. Rol ze dan door de sesamzaadjes. Rol de balletjes goed tussen je handen, zodat de sesam blijft zitten.
Frituur 5-6 balletjes per keer in de olie, ongeveer 10 minuten, tot de balletjes knapperig zijn geworden. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer.
Iedereen heeft een eigen manier om de balletjes op te eten: sommigen maken hem helemaal plat, zodat de vulling door het balletje wordt verdeeld, anderen houden hem rond. Aan jou de keuze :)
Tips:
- In de toko kun je twee soorten mungbonen krijgen: hele (groene) en gepelde (gele) bonen. Voor dit recept heb je de gele boontjes nodig.
- Als je het deeg gemaakt hebt, moet je de balletjes eigenlijk diezelfde dag nog maken. Anders wordt het deeg taai en de balletjes niet meer mooi rond.
- Je kunt banh cam niet zo lang bewaren, maximaal 1 dag. Je kunt ze even opwarmen in de magnetron of (lekkerder) in de oven.
Dit lijken me lekkere hapjes, maar ik denk niet dat ik hier zelf aan durf te beginnen...
BeantwoordenVerwijderenlieve groet,
Betsy
Heerlijk dit! Ik heb dit al een paar keer gemaakt en steeds een groot succes. Ik maak de dubbele hoeveelheid van de vulling, dit maakt het extra lekker!
BeantwoordenVerwijderen