woensdag 26 juni 2013

Verrukkelijke aardbeien-rabarberjam

Rabarber, ik ben er dol op. Vroeger kregen we altijd potjes rabarbermoes van mijn oma, lekker bij de warme maaltijd of in het toetje. Nu hebben we zelf een rabarberplant, die ik regelmatig kaal pluk :p Ook op de markt koop ik af en toe, mijn plant is nog niet groot genoeg...
Laatst maakte ik wat voor mijn nichtje (5 jaar). Ik vroeg haar wat ze er van vond. " Nou", zei ze, "ik vind het wel en niet lekker, want het is zoet en zuur." Haha! Dat is nou precies de smaak van rabarber :)
Natuurlijk moet er suiker bij rabarber, anders is het veel te zuur. Maar ook niet te veel: je moet wel de echte rabarbersmaak kunnen proeven...een delicate balans.

Aardbeien en rabarber zijn een klassieke combinatie. Eerder maakte ik ook al rabarber-aardbeienjam, op de traditionele jam-maak-methode. In het onderstaande recept onttrek je met behulp van suiker vocht aan de vruchten en gebruik je dat om de vruchten in te koken. Het resultaat is een jam die barst van de natuurlijk smaak en geur. Het recept komt uit een inmaakboek dat ik van mijn moeder heb gekregen, "Inmaken en bewaren".

Rabarber en aardbeien
Wat heb je nodig voor bijna een liter jam:
  • 300 gram aardbeien, schoongemaakt
  • 385 gram rabarber, schoongemaakt
  • 685 gram suiker
Snijd de aardbeien in kwarten, grotere aardbeien in vergelijkbare stukjes. Snijd de rabarber in dunne reepjes, ongeveer 1 cm dik. Doe de aardbeien en rabarber in een kom en voeg de suiker toe. Schep een paar keer om en dek dan af met vershoudfolie. Laat een nacht staan. (Ik schepte de vruchten nog wel eens om, ik zag dat er suiker op de bodem van de kom bleef liggen.)
Giet de volgende dag al het vocht in een pan. Breng het vocht aan de kook en kook in tot een siroop. Dit duurde bij mij ongeveer een kwartier. Voeg daarna de vruchten toe en zet het vuur laag. Laat de vruchten zachtjes 10 minuten koken, tot de rabarber zacht is.
Giet ondertussen je inmaakpot(ten) vol met soda en heet water. Laat even staan, giet ze leeg en vul ze nog een keer met schoon, heet water. Giet ze weer leeg en zet de potten daarna omgekeerd op een schone theedoek.
Als de jam klaar is (doe eventueel een jamproef: een druppel jam op een koud bord moet stijf worden), schep je het in de potten. Sluit de potten meteen met het deksel.
Wil je de potten inmaken in de weckketel? Weck de potten dan 10 minuten op 80 graden Celsius.
Pin It!

1 opmerking:

  1. Inderdaad een bekende en lekkere combinatie.
    Maar de bereidingswijze is voor mij nieuw en lijkt me het proberen waard.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...