donderdag 25 juli 2013

Foodblogswap juli- Sticky Buns van Es' Factory

Ook deze maand heb ik weer meegedaan aan de foodblogswap. Dit keer mocht ik iets koken van de blog van Es, Es' Factory. Een blog vol met recepten, vooral hartig en zoveel mogelijk zonder pakjes. Lekker! Gecombineerd met een onderkoelde humor is het een prettig blog, waar je vaak een kijkje kunt nemen voor een avondmaaltijd of een lekker toetje.

Ons nichtje kwam een dagje spelen en dan is het bijna altijd raak: even wat lekkers maken. Dat vindt ze geweldig! Van de blog van Es plukte ik het recept voor sticky buns. Die stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje...en nu had ik een goede reden om ze dan echt te gaan maken :)

Ik maakte het deeg in de broodbakmachine, lekker gemakkelijk. Veranderingen aan de vulling heb ik onder het recept geplaatst. Hmmm....wat zijn ze lekker! Een heel zacht, luchtig brood, kleverig, maar niet té. Een blijvertje, dit recept.
Sticky bun net uit de oven
Sticky bun na het omdraaien


Het recept van Es:
Deeg voor de Sticky Buns
Dit heb ik gebruikt:
  • 794 gram bloem
  • 85 gram suiker
  • 15 gram gist (korrels)
  • 482 gram lauwe melk (let op! in grammen!)
  • 113 gram roomboter, in kleine stukjes
  • 1 eetlepel citroenessence
  • 14 gram zout
Zo maakte ik het:
Meng in een kom de bloem, gist en suiker door elkaar.
Giet er de lauwe melk en de stukjes boter bij de bloem en maak er een deeg van. (Dit kan met de hand, de BBM of met een keukenrobot.)
Voeg na 1 minuut het zout en citroenessence toe.
Kneed het deeg door, het is iets plakkerig maar mag niet aan je vinger blijven kleven wanneer je het aanraakt. ('Tacky but not sticky' noemt Peter Reinhart het. Het moet voelen als een 'Post-it kleefrandje.)
Vet een kom in, groot genoeg voor al het deeg 2 maal in volume toegenomen en leg het deeg erin. Keer het een keer om zodat alle kanten iets van de olie hebben mee gekregen.
Dek de schaal af met vershoudfolie of een (weggooi) badmuts.
Zet het deeg in de koelkast. Het blijft zeker 4 dagen goed.
Peter Reinhart vinddat het deeg minimaal een nacht in de koelkast moet. Ik denk het ook, maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het ook wel eens gelijk gebruikt heb en dat smaakte ook. Daarbij kun je van de hoeveelheid deeg twee keer een schaal vol met Sticky Buns maken. Dus verdeel het deeg en zet de helft weg in de koelkast voor van de week.
Note: Deeg dat een nacht in de koelkast heeft gelegen rolt wel vele malen makkelijker uit dan ‘vers deeg’.
Sticky Buns maken
Dit heb ik gebruikt:
  • 1/2 portie van het deeg zoals hierboven is beschreven
  • 43 gram kaneel
  • 170 gram suiker
  • 170 gram rozijnen (optioneel)
  • 140 gram gehakte noten (walnoten, pecannoten)
  • 50 gram gesmolten boter
Zo maakte ik het:
Mocht je het in de koelkast hebben laten staan, haal het dan zeker 3 uren voordat je het wilt gaan bakken uit de koelkast.
Heeft het niet in de koelkast gestaan dan kun je verder zoals hieronder is beschreven.
Vet het aanrecht iets in met olie.
Leg het deeg erop en rol het uit tot een lap van ongeveer 30 bij 38 centimeter. Wanneer het uitrollen wat moeilijk gaat, laat het dan even een paar minuten rusten, daarna rolt het beter uit. Het deeg moet ongeveer een centimeter dik zijn.
Verdeel de gesmolten boter over het deeg. Laat een 1 kant een randje over om straks vast te kunnen plakken.
Bestrooi het met de kaneel en de suiker en eventueel de rozijnen/ noten.
Rol nu het deeg op, begin aan de lange zijde zodat je een 'worst' krijgt.
Hier vind het gezin de Sticky Buns met rozijnen ‘opgewarmde krentebollen’ ik doe ze er dus niet meer door heen. Ook gebruik in in de Sticky Buns geen nootjes, die door ik door de karamelsaus, die hieronder staat.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Karamelsaus voor de Sticky Buns
Dit heb ik gebruikt:
  • 113 gram kristalsuiker
  • 113 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 113 gram slagroom
  • 15 gram roomboter, gesmolten
  • 140 gram gehakte noten (walnoten, pecannoten) (optioneel)
  • 140 gram gedroogde vruchten in kleine stukjes
Zo maakte ik het:
Mis alle ingrediënten met de mixer door elkaar tot het een homogene massa is. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
Giet het mengsel in de schaal waar straks de Sticky Buns in gebakken zullen worden.
Strooi eventueel de gehakte noten of de gedroogde vruchten over het mengsel.
Snij nu de ‘worst’ met deeg in stukken. Zo dat ze in de schaal passen en elkaar net niet/ wel raken. leg ze in de schaal waar de karamelsaus op hun ligt te wachten.
Dek de schaal af met wat ingevette vershoudfolie. Laat de Sticky Buns nu rijzen op kamertemperatuur tot ze een keer zo groot zijn. Met deeg dat uit de koelkast komt kan dat op koude dagen wel twee uren duren.
Bak de Sticky Buns in het midden van de oven in 20 tot 25 minuten gaar. Zet terwijl de Sticky Buns staan te bakken een andere schaal klaar die net zo groot, of iets groter is dan de schaal in de oven.
Wanneer de Sticky Buns klaar zijn ze 5 minuten laten staan. Keer dan de schaal om in de schaal die klaar staat. Zo worden de Sticky Buns overgoten door de karamelsaus. Voorzichtig want: Heet!
Lauwwarm zijn ze het lekkerst. De volgende dag kun je ze per Sticky Bun even 10 seconden in de magnetron opwarmen, dan zijn ze weer lekker. Koud lijken ze nogal droog. Maar smaken verschillen.
--
Mijn veranderingen:
  • Ik gebruikte geen nootjes, maar vulde de broodjes met een mengsel van rozijnen, gedroogde abrikozen en chocola. Mijn totaalgewicht was 310 gram.
  • 43 gram kaneel was me echt wat te veel.... ik gebruikte 5 gram gemalen kaneel, dat smaakte prima.
  • Voor de volgende keer: ik zou het deeg nogmaals in tweeën verdelen, zodat je telkens met een kwart van het totale deeg werkt. Op die manier kan ik het brood beter strak oprollen. Dat ziet er ten eerste beter uit, en ten tweede kun je kleinere broodjes maken en dat vind ik lekkerder....
Pin It!

1 opmerking:

  1. Gezellig om samen te gaan kokkerellen. Het recept lijkt me heerlijk. Leuk dat je er weer je eigen draai aan hebt gegeven!

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...