woensdag 31 juli 2013

The Daring Kitchen - Dolma

Deze maand was de uitdaging van the Daring Kitchen: zoek zelf een recept uit het archief dat je graag wilt proberen. Hoewel ik lid ben van de Daring Bakers, kon ik deze maand ook een Daring Cooks-recept proberen.

Wij hebben een druif in onze tuin staan, die deels over de schutting groeit. Vorig jaar kwamen er al mensen vragen of ze wat bladeren mochten plukken en dit jaar kwamen ze weer. Natuurlijk mag dat...maar dan vinden we het wel leuk om het eindresultaat te proeven! Op een avond kregen we dan ook een bordje met allemaal heerlijke dolma (of dolmades). Heerlijk! Ik had verwacht dat de bladeren taai zouden zijn, maar eigenlijk waren ze heel zacht. De vulling, rijst, tomatenpuree en een heel klein beetje vlees, maakte het hapje fris van smaak.
Geïnspireerd zocht ik in het archief van de Daring Kitchen en vond daar zowaar een recept voor deze dolma. De volgende dag dook ik de keuken in en...het is gelukt :) Ik heb geen tomatenpuree gebruikt maar wat meer zoete smaken door rozijnen en kaneel door de rijst te mengen.
Wat ik bijzonder vond aan het recept was dat je de rijst even overgiet met kokend water en dan gaar kookt in het druivenblad. Als de dolma dan afgekoeld is, zijn de pakketjes stevig geworden en de rijst lijkt wel wat op kleefrijst. Heel apart.

--
The Daring Kitchen: Our October 2010 hostess, Lori of Lori’s Lipsmacking Goodness, has challenged The Daring Cooks to stuff grape leaves. Lori chose a recipe from Aromas of Aleppo and a recipe from The New Book of Middle Eastern Food.
Dolma (bron)

Het recept dat ik volgde voor koude dolma (gevulde druivenbladeren):

  • 30 druivenbladeren, vers (steeltjes verwijderen) of uit een blikje
  • 250 gram rijst
  • 3 tomaten, gepeld en fijngesneden (ik pelde ze niet)
  • 1 ui
  • 2 el platte peterselie, fijngesneden
  • 2 el gedroogde munt, verkruimeld (ik gebruikte 3 el fijngesneden verse munt)
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl all spice (ik gebruikte gemalen kruidnagel)
  • 1 tl dille
  • zout en peper
  • 2 tomaten, gesneden (optioneel, ik gebruikte dat niet)
  • 3 tenen knoflook
  • 160 ml olijflolie
  • 1 tl suiker
  • sap van 1 of meer citroenen

Wat moet je doen:
Bereid eerst de druivenbladeren voor: verse druivenbladeren kook je een paar tellen in ruim kokend water, tot ze zacht zijn geworden en een wat bruin/groene kleur hebben gekregen. Bladeren uit een blikje doe je in een grote kom en overgiet je met ruim kokend water. Laat 20 minuten staan en spoel de bladeren dan een paar keer met koud water om al het zout te verwijderen.

Dan de vulling. Giet kokend water over de rijst en roer goed. Spoel de rijst dan af met koud water en laat de rijst uitlekken in een vergiet.
Meng de rijst met de gesneden tomaten, ui, peterselie, munt, kaneel, all spice, dille, zout en peper naar smaak.

Rollen: Leg een druivenblad met de nerf naar boven op het werkblad. Leg twee theelepels van de vulling in het midden van het blad, bij de plaats waar het steeltje heeft gezeten. Rol het blad op naar boven, te beginnen bij het steeltje. Zorg dat je ook je zijkanten naar binnen vouwt, zodat het pakketje dicht wordt. Volgens het recept moet je dan echt rolletjes vormen, ik vond het gemakkelijker om er een soort vierkantjes van te maken. Zo zagen de dolma die we hadden gekregen, er ook uit.

Dan het koken. Bedek de bodem van de pan met kapotte/overgebleven druivenbladeren. Leg daarop de dolma strak tegen elkaar aan in een pan. Je mag ze stapelen. Leg er hier en daar een knoflookteen en eventueel wat tomaat tussen. Maak een mengsel van de olijfolie, 160 ml water, suiker en citroensap en giet het over de dolma. Leg een deksel op de dolma, om te zorgen dat de pakketjes dicht blijven. Leg dan een deksel op de pan en kook de dolma ongeveer een uur. Voeg af en toe wat extra water toe om te voorkomen dat ze droog koken. Laat ze in de pan afkoelen en serveer koud.

Tips:

  • Ik voegde aan de vulling nog een handvol gewelde rozijnen en een handje zonnebloempitten toe.
  • Ik hield genoeg vulling over om nog 3 paprika's te vullen. Ook lekker trouwens: kapje van de paprika afsnijden, zaadlijsten verwijderen, vullen met rijstmengsel en kapje weer op de paprika leggen. Paprika's rechtop in een pan zetten waar ze net inpassen en dan aanvullen met water, citroensap en een klein beetje olijfolie tot de paprika's voor 3/4 in het vocht staan. Ik kookte ze even lang als de druivenbladeren. Zorg er voor dat de rijst gaar is.
  • De hoeveelheid olie in het recept vond ik te veel, dus heb ik de helft gebruikt. Ook dat vond ik tijdens het eten wel vet... Ik zou daarom een volgende keer een scheutje olie gebruiken en genoeg water gebruiken om de dolma te bedekken.
  • Overgebleven dolma kun je bewaren in een bakje met het overgebleven kookvocht.

--
Toen we de dolma aten, werden we nog creatiever met druivenbladeren! We ontdekten dat ze ook prima op de barbecue kunnen. Gevuld met een stukje inktvis (of andere vis), wat kruiden en goed dichtgeknoopt met bieslook is het een ware traktatie :)


Pin It!

3 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk recept. Een aantal jaren geleden had ik kennis aan een jonge vrouw uit Rusland. Zij maakt ook zoiets voor ons klaar. Het was heerlijk. Helaas is ze naar Frankrijk verhuisd, zodat wij die heerlijke hapjes moeten missen. Zelf heb ik me er nog niet aan gewaagd. Onze buren hebben wel een druif; dat zou dus niet het probleem zijn.. Wie weet....
    Groet, Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha wat leuk, ik heb ook een druif en heb het met aandacht gelezen.
    Als ik jouw enthousiasme zo hoor zou ik dit tich ook zelf eens moeten uitproberen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Creatief met druif! Leuk om hier mee te experimenteren. Ik wil wel eens komen proeven :)

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...