donderdag 14 november 2013

Stoofperen zelf bereiden

In de winkel en op de markt kun je ze weer krijgen: stoofperen! Keiharde peren, totaal ongeschikt om rauw te eten, maar heerlijk als je ze stooft. Het basisrecept is eenvoudig, maar je kunt er alle kanten mee op.

Wat heb je nodig (voor de hoeveelheden: zie recept):
  • stoofperen
  • suiker
  • kaneel (poeder of een stokje)
Wat moet je doen:
Schil de peren. Je kunt de peren heel laten, of in partjes snijden.
Als je de peren heel houdt, moet je het steeltje een beetje schoon schrapen.
Als je ze snijdt, moet je wel het klokhuis verwijderen.
Weeg de schoongemaakte peertjes. Per kilo peertjes gebruik je ongeveer 150-200 gram suiker, afhankelijk van de soort peertjes en de gewenste zoetheid.
Doe de peertjes en suiker in een pan. Voeg zoveel water toe dat de peertjes onder water staan. Voeg wat kaneel naar smaak toe en breng aan de kook.
Als het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de peertjes 1-2 uur koken, afhankelijk van het soort peertjes en hoe groot je de stukken peer hebt gelaten.
Als je een vork eenvoudig in de peertjes kunt steken, zijn ze gaar.

Serveer lauwwarm met vla (bijvoorbeeld deze karamelvla) of maak de peertjes in: Schep de kokend hete peertjes in schoongemaakte glazen potten met bijpassend deksel (geen plastic deksel). Giet er zoveel kookvocht bij dat de peertjes onder water staan. Draai snel het deksel op de pot en keer de pot om: de pot staat nu op het deksel. Laat de pot helemaal afkoelen.

Tips:
  • Je peertjes worden mooi rood met een scheutje azijn erbij. Je kunt eventueel ook de roze suiker gebruiken die je hiervoor speciaal in de winkel kunt kopen.
  • Je kunt in plaats van water ook wijn, druivensap of vlierbessensap gebruiken. Pas eventueel de hoeveelheid suiker aan.
  • In plaats van kaneel kun je ook andere specerijen gebruiken. Anijs bijvoorbeeld, dat is erg lekker. Of koekkruiden, of kruidnagel... Echte "winterse specerijen" zijn het lekkerste.
  • Je glazen potten goed schoonmaken doe je met kokend heet water en soda: doe 1 el soda in een glazen pot en vul de pot volledig met kokend water. Giet ook wat heet water in het deksel. Laat de pot even staan en leeg hem dan in de gootsteen. Vul de pot opnieuw met kokend water om de soda-resten te verwijderen. Zet de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek, totdat je klaar bent met de stoofpeertjes.


Pin It!

6 opmerkingen:

  1. Ja, lekker!!! Ik heb ze ook in huis en binnenkort smullen we er van.
    Groet, Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zooo lekker, ik maak ze met rode wijn , zaaalig

      Liefs
      Marjo

      Verwijderen
  2. Ja stoofpeertjes zijn heerlijk en eenvoudig te bereiden. Ik vind het heerlijk om er een scheutje wijn bij te doen, dan ruikt het ook nog extra lekker tijdens het stoven.
    Volgens mij ben je de link naar de Karamelvla vergeten, dat is jammer want een heerlijk recept :-)
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Scherp opgemerkt, Natuurkieker :) Heb de link inmiddels toegevoegd!

      Verwijderen
  3. Heerlijk, die stoofpeertjes. Ze horen echt bij het najaar/de winter. Ik heb nog een flinke voorraad staan die de potten in moeten...
    De combinatie met caramelvla lijkt mij wel wat!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Altijd lekker die Stoofpeertjes. Mijn geheime tip ( nu niet meer dus), Zodra ze gaar zijn, gaat het deksel van de pan, de afzuiger op volle kracht en het vuur hoog voor ongeveer 10 minuten. Zo laat je veel vocht verdampen en wordt het sap een beetje stroperig en ingedikt, meer siroopachtig. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...