Hmhm! Lekker hoor! ;)
Winterjannen zijn een stoofpeertjesras en nu ik ze ontdekt heb, vind ik ze eigenlijk lekkerder dan de gebruikelijke Gieser-wildeman. Een snel onderzoekje (hier, hier en hier) wijst uit dat deze Winterjannen (of Kleiperen, zoals ze ook wel worden genoemd) inheems zijn en al sinds ongeveer 1700 in Nederland voorkomen. Ze werden veel gekweekt in Noord- en Midden-Nederland.
Ze koken mooi rood en het vruchtvlees blijft stevig. Ze zijn erg geschikt om in hun geheel te koken en dan mooi te serveren op een schaaltje.
Ik heb een flinke zak gekregen, heb het nog niet gewogen maar het is zeker meer dan 2 kilo. Lekker!
Ik maakte ze eerst voor ons toetje: karamelvla met een stoofpeer. Oeioeioei....dat lust ik elke week wel!
De karamelvla is eenvoudig te maken, maar veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Hoe kan dat toch telkens hè, dat zelfgemaakt eten zoveel lekkerder is :p
Karamelvla met stoofpeer |
Het recept voor stoofpeertjes komt later deze week.
Wat heb je nodig voor karamelvla:
- 85 gram suiker
- 25 ml water (scheut water)
- 1/2 liter melk
- 25 gram custardpoeder
Wat moet je doen:
Giet wat melk bij het custardpoeder om een papje te kunnen maken. Zet apart.
Smelt de suiker in een pan, op laag vuur. Niet roeren, dan breek je de suikerkristallen.
Als de suiker volledig amberkleurig is geworden, giet je er voorzichtig(!) het water bij. Dan de melk erbij en aan de kook brengen. Blijf kloppen met een garde, zodat de karamel oplost in de melk. De melk krijgt een steeds bruinere kleur.
Als de melk kookt en de karamel is opgelost, giet je er het custardpapje bij, onder voortdurend roeren. Zorg dat je geen klontjes krijgt!
Laat nog ongeveer 3 minuten doorkoken en dikker worden. Laat afkoelen, roer af en toe door zodat er geen vel op de vla komt.
Serveer lauwwarm of koud, met of zonder stoofpeertje.
Tips:
- Het toevoegen van het water aan de karamel is heel gevaarlijk: het spettert en de spetters zijn heel heet. Laat dit dus niet door kinderen doen!
- Wil je zeker weten dat je geen klontjes hebt? Haal dan de vla door een zeef.
- De vla is ook heerlijk met een beetje slagroom.
Ik heb me nog nooit gewaagd aan het zelf maken van karamelvla, maar helemaal met je eens dat zelfgemaakte vla veel lekkerder is.
BeantwoordenVerwijderenEen verrassende combinatie trouwens met de stoofpeer.
Natuurkieker Coby