maandag 31 december 2012

Knieperties

Tweetjemee: knieperties per 10 op te halen, €1,50 per zakje. Vandaag of 1 januari ophalen. Bestellen
---
Al vanaf dat ik me kan herinneren, kregen wij met oud en nieuw "Knieperties": een knapperig, zoet wafeltje.
Vers gebakken knieperties
Allerlei mensen in onze omgeving maakten ze en deelden ze dan uit. Heerlijk! Bij mijn oma kregen we meestal ook nog opgerolde knieperties, "Rollechies". Lekker met slagroom erin...
De platte en opgerolde wafeltjes hebben ook nog een betekenis. Het oude jaar wordt gesymboliseerd door de platte wafel en het nieuwe, onbekende jaar door de opgerolde wafel.

Toen ik op Wikipedia keek voor meer informatie over knieperties, las ik iets over een ijzerkoekenoproer in Coevorden. Na wat onderzoek blijkt dit verhaal inderdaad te kloppen. Sensatie met knieperties!
In december 1770 kreeg de Magistraat van Coevorden een brief van de Kerkeraad van de Hervormde Kerk. De Kerkeraad (gesteund door ruim 140 kerkleden) vroeg om " eene willekeur (wet) daar te stellen tot afschaffing van dat oudt en slegt gebruik, dat op nieuwjaarsdag lange heeft plaatsgehad, met betrekking tot het uitdelen van zo genoemde nieuwjaars- of ijzerkoeken aan straatlopers en dergelijke".
De Magistraat vond dit wel een goed idee en verbood inderdaad het uitdelen van de koeken aan mensen die elkaar gelukkig nieuwjaar wensten.
De bevolking was het hier zeker niet mee eens, niet in de laatste plaats omdat het uitdelen van koeken gepaard ging met flink alcoholgebruik, en dat was nu ook verboden. Bovendien was het al een oude traditie.
De protestbrief die de bevolking opstelde, werd door het stadsbestuur genegeerd. Toen was het hek van de dam: mannen en vrouwen trokken naar het Raadshuis. Mannen dreigden met stenen de ramen in te gooien en vrouwen zwaaiden intimiderend met hun (gietijzeren) koekijzers. De Magistraat keek angstig naar deze woedende menigte en besloot uiteindelijk toe te geven: het uitdelen van de ijzerkoeken was weer toegestaan.
Hoe het verder afloopt, is niet helemaal bekend. Het ene verhaal zegt dat de Magistraat onder begeleiding van soldaten naar huis is gebracht, het ander vertelt dat de Magistraat met gevaar voor eigen leven zelf naar huis is gegaan. Stel je voor, in je opgedofte pakkie en je pruik op door die massa met happende koekijzers en schreeuwende mensen...

Ik geloof niet dat knieperties of rollechies tegenwoordig nog zo'n gewelddadige status hebben, maar het uitdelen ervan wordt nog steeds gedaan!

Pas geleden zijn ook wij in het bezit gekomen van een kniepertiesijzer, weliswaar op elektriciteit. Het recept kreeg ik van mijn oude buurvrouw die ze al jaren volgens dit recept bakt.
Met dit recept maakte ik zo'n 60 wafeltjes.

Wat heb je nodig:

  • 500 gram bloem
  • 500 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 200 gram boter
  • 3 eieren
  • 1 theekopje water
Wat moet je doen:
Mix de boter met de suiker tot het een enigszins gelijkmatige massa wordt. Voeg dan de bloem toe en mix door elkaar. Dan de eieren erbij, weer mixen tot een dik deeg. Mijn handmixer had het er wel moeilijk mee, het deeg wordt erg taai.
Voeg dan beetje voor beetje het water toe tot het deeg de gewenste dikte heeft (zie tips).
Verwarm het ijzer en schep wat van het beslag in het midden van het ijzer. Doe het ijzer dicht, goed aanduwen, en laat ongeveer 2 minuten bakken. Kijk af en toe even hoe bruin het wafeltje is, het kan zijn dat jouw ijzer wat sneller of langzamer is.
Haal het wafeltje met een spatel voorzichtig uit het ijzer en laat afkoelen op het aanrecht.
Bewaar in een luchtdichte doos.

v.l.n.r.: Beslag dat je met twee lepels moet scheppen, vloeibaar beslag, deegballetje.
Tips:
  • Ik kreeg geen werkwijze voor het maken van het deeg, daarom deed ik het op bovenstaande manier. Maar je zou ook de boter kunnen smelten en dan de suiker en bloem erdoor kunnen roeren.
  • Hoe meer water je toevoegt, hoe brosser het wafeltje wordt. Als je weinig water toevoegt, kun je ook balletjes maken en die iedere keer in het ijzer leggen. Maak het beslag niet vloeibaar, dan wordt het kniepertie te bros. Zie het bovenstaande plaatje: rechts zie je een kniepertie gemaakt met een balletje deeg (kniepertie werd vrij dik), midden een kniepertie van dik vloeibaar beslag (erg bros, de randjes vertonen veel gaatjes), links een kniepertie van "schepbaar" beslag (knapperig, niet te bros, paar gaatjes aan de rand).
  • Wil je rollechies maken? Rol het wafeltje dan uit het ijzer meteen om een dunne staaf, bijvoorbeeld een bezemsteel. Hier heb je wel vuurbestendige handen voor nodig: de wafeltjes zijn erg heet!





Pin It!

zaterdag 29 december 2012

Rucolasalade met cranberries

De vorige Kerst waren we in Vietnam en dineerden we met noedelsoep met krab. Een bijzondere Kerst,  zo in het buitenland. Dit jaar waren we weer in Nederland en aten we bij onze ouders op eerste en tweede kerstdag. Ook gezellig!

Wij zouden het voor- en nagerecht verzorgen. Helaas kon ik de recepten niet alvast op het weblog plaatsen, omdat mijn moeder ook meeleest. Daarom dus alsnog! De gerechten zijn feestelijk en daardoor ook geschikt voor andere gelegenheden :)

Als voorgerecht hadden we een rucola-veldsla-salade met geitenkaas, cranberrysaus en pijnboompitten.
Rucolasalade met geitenkaas en cranberrysaus
Wat heb je nodig voor 4 personen:
  • 1 zakje rucola
  • 1 zakje veldsla
  • cranberrysaus
  • verse geitenkaas (ongeveer 8 plakjes)
  • pijnboompitten
Wat moet je doen:
Was de slasoorten en maak ze droog in de slacentrifuge of met een theedoek.
Verdeel de sla over de borden. Verkruimel de geitenkaas en verdeel over de borden. Strooi er wat pijnboompitten overheen. Druppel cranebrrysaus over de salade.

Simpel, maar erg lekker! De geitenkaas en rucola smaken heerlijk samen, en de cranberrysaus maakt het een fris gerechtje. Daarna ben je helemaal klaar voor de volgende gang!

Dat was bij ons rollade met pommes duchesse (in de oven gebakken aardappelpuree-torentjes), witlof, broccoli met tomaat en olijven, en stoofpeertjes. Njam!
Zo lekker dat ik vergeten ben om een foto te maken. Moet je nagaan:p

Als toetje hadden we een yoghurt panna cotta gemaakt (een soort pudding) met mangomousse en mangogelei. 
Panna cotta met mango
Het recept voor een basis panna cotta kun je hier vinden. Het recept voor de mousse en gelei komt later online. 

Tot slot was er nog koffie danwel thee met allerlei lekkere chocola erbij.
Een fijne avond!
Pin It!

vrijdag 21 december 2012

Cranberry-saus met kardemom

Cranberries horen traditioneel bij kerst. Gek genoeg heb ik ze nog nooit vers gegeten, wel gedroogd, en ook niet speciaal bij kerst. Hm.

Zoals ik vertelde, zaten er verse cranberries in mijn kerstpakket. "Even proeven", dacht ik, het folie was al een beetje gescheurd, er viel zomaar een cranberry in mijn hand ;) Oei...wat een wrange, zure smaak! Dat had ik echt niet verwacht! Dat was niet zo'n goede start van een verse cranberry...
Na wat overleg en rondsurfen op internet, bedacht ik om van de resterende berries een saus te maken. Dat was een beter idee!
Cranberry saus
De saus smaakt heerlijk bij hachee met rode kool, maar is ook een goede tegenhanger van (zoete) chocoladegerechten. De saus is licht zuur en kruidig door de kardemom en kaneel.

Wat heb je nodig voor een kom saus:
  • 200 gram verse cranberries, zonder deukjes (zie tips)
  • 100 gram suiker
  • sap van 1 limoen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1/4 tl kardemom
  • 1/2 tl kaneel
Wat moet je doen:
Doe de beide sappen in een steelpan en voeg de suiker toe. Verhit op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost. Voeg dan de cranberries toe. Ze gaan "ploppen" net als popcorn (de bessen breken open), doe daarom het deksel op de pan tegen het spetteren. Roer af en toe met een spatel.
Voeg dan de kaneel toe, roer goed en proef. Voeg daarna een beetje kardemom toe en proef weer. Blijf telkens kardemom toevoegen en proeven tot je de smaak lekker vindt. Verwarm nog even door.
Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.

Tips:
  • Cranberries zijn vers als ze geen deukjes hebben of zacht aanvoelen. Verwijder "rare" exemplaren.
  • Ik voegde iets meer dan 100 gram suiker toe omdat ik de saus wat zoeter wilde. Pas de saus aan aan je eigen smaak.
  • Kardemom is een specerij dat erg kan overheersen. Houd je er niet van? Vervang dan de kardemom met een stukje gember dat je mee verwarmt in het sap en de suiker.
  • Kook de saus met cranberries niet langer dan 10 minuten, anders worden de cranberries bitter!
Pin It!

donderdag 20 december 2012

Boekweit-noodles (Soba) zelf maken

In de toko kun je allerlei soorten noodles krijgen: dikke, dunne, lange, korte, eiernoodles, rijstnoodles... De keuze is eindeloos. In Vietnam heb ik mijn ogen ook uitgekeken op de markt: hele schalen vol met verse noodles, allemaal verschillende kleuren. Jammer dat wij dat hier niet kennen!

Noodles kun je over het algemeen ook prima zelf maken. Het is net als pasta maken: zelfgemaakte smaakt lekkerder, maar gedroogde pasta uit een zakje is gemakkelijker.
Vandaag had ik wat meer tijd, en heb ik zelf noodles gemaakt. Geen gewone noodles, maar noodles van boekweit, die in Japan ook wel Soba genoemd worden.

Om te achterhalen wat boekweit nou is, ben ik maar even op wikipedia gaan kijken. Zo kwam ik er achter dat boekweit geen meel is (dus glutenvrij) maar behoort tot de duizendknoopachtigen, een familie waartoe ook de rabarber behoort. Vooral in Polen en Frankrijk wordt boekweit nog geteeld.

Deze noodles hebben een nootachtige smaak, een goede basis voor een (vegetarische) maaltijd. Ik maakte de noodles van half boekweitmeel en half gewone bloem, maar je kunt ze ook op basis van alleen boekweitmeel maken. Dan zijn ze helemaal glutenvrij.
Om de noodles te kneden, gebruikte ik mijn pastamachine, maar je kunt het deeg ook goed kneden met je handen. Het is wel belangrijk dat je dit zorgvuldig doet, anders vallen de noodles bij het koken uit elkaar!
Soba noodles
Wat heb je nodig voor 2 ruime porties:

  • 100 gram bloem
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 ml water
  • aardappelzetmeel
Wat moet je doen:
Meng de bloem en het boekweitmeel met elkaar. Maak een kuiltje in het midden en voeg de helft van het water toe. Meng goed. Voeg steeds een beetje meer water toe, totdat je een bal kunt vormen die zacht aanvoelt. Kneed nogmaals goed door.

Geen pastamachine:
Kneed het deeg ongeveer 15 minuten door te vouwen en uit te trekken. Echt heel belangrijk, dus zet door!
Bestrooi het aanrecht en een deegroller met aardappelzetmeel. Rol het deeg daarop uit tot een rechthoekige lap. Snijd dunne reepjes (de noodles) en hang de reepjes even te drogen. Schud het overtollige meel eraf.

Met pastamachine:
Verdeel het deeg in vier stukken. Kneed ieder stuk nog even kort door en bepoeder ze met aardappelzetmeel. Haal ze daarna door de pastamchine, van de hoogste naar de laagste stand. Ik ging van stand 9 tot 2, de 1 vond ik voor deze noodles te dun. Haal het deeg minstens drie keer door de machine in elke stand. Strooi indien nodig nog wat aardappelzetmeel op het deeg.
Snijd dan noodles met de tagliatelle-opzet van de machine. Hang de noodles even te drogen en schud het overtollige aardappelzetmeel af.

Noodles koken:
Breng een ruime pan met water aan de kook. Als het water kookt, doe je de noodles er in porties in. Kook ongeveer 2-3 minuten, afhankelijk van de dikte van je noodles.
Koel de noodles in een bak koud water, om te voorkomen dat ze gaan plakken. Serveer als soep (zie plaatje) of als bijgerecht bij groenten of vis.

Sobanoodle misosoep met wortels, broccoli, shii-take, gebakken tofu  en in thee gemarineerd ei

Pin It!

dinsdag 18 december 2012

Tweetje mee?

Vanaf vandaag is er een nieuw label op deze blog: tweetjemee.
Ik bak graag, maar het is soms lastig om kleine hoeveelheden te maken. Dan moeten wij als Kookstel er tegen eten om het op te krijgen...en dat is niet altijd leuk!
Daarom vanaf nu het label "tweetjemee" voor gerechten op dit blog (meestal baksels) die je bij ons kunt komen ophalen. Het hele overzicht kun je ook vinden in mijn 'webtaurant'. Daar kun je zien wat ik heb aangeboden qua gerechten (niet veel, ik ga het nu echt weer oppakken) en wat ik daar voor gerekend heb. Alles wat ik vanaf nu op de blog aanbied, komt ook in het webtaurant, inclusief de kosten (zonder verzendkosten). In het bericht op de blog wordt aangegeven of je het gerecht per direct kunt ophalen, of dat je het kunt bestellen. Bestellen kan overigens altijd, natuurlijk in overleg. Denk je bijvoorbeeld: die muffins... daar heb ik wel zin in! Dan stuur je gewoon een mailtje en komen we er samen wel uit.

Ik kan me voorstellen dat je niet vanuit Limburg naar Friesland wilt rijden voor een stel cakejes. Maar...muffins/brownies etc. kunnen ook prima op de post. Aan jou de keuze!

Het is fijn om zelf lekker te eten, maar je kunt er ook nog voor zorgen dat iemand anders ook te eten krijgt. Via Tweetjemee wordt 10% van de prijs gedoneerd aan The Hunger Project. Dit is een organisatie die zich inzet voor een wereld zonder chronische honger. Dit doen zij niet door voedsel uit te delen, maar door mensen te laten inzien welke kansen er zijn en te helpen bij het grijpen van die kansen. Het moet vanuit de mensen zelf komen, de 'bottom-up' aanpak. The Hunger Project werkt op deze manier niet alleen aan het VN-Millenniumdoel 1 (In 2015 is er een halvering van extreme armoede en honger) maar aan alle acht millenniumdoelen. Wil je meer weten over The Hunger Project? Kijk dan even op hun website.

Jij blij, zij blij, ik blij. Wat wil je nog meer? :)
Pin It!

zondag 16 december 2012

Homemade gecondenseerde melk

De laatste tijd kom ik steeds vaker recepten tegen waarin gecondenseerde melk wordt gebruikt. Vaak maar een kleine hoeveelheid, waardoor ik het zonde vind om daarvoor een heel blik open te maken. Gelukkig is dit nu geen probleem meer, want ik heb een recept gevonden om gecondenseerde melk zelf te maken! Jeej!

Gecondenseerde melk
Het is echt simpel en heel lekker! Bovendien ook een stuk goedkoper dan die blikken uit de supermarkt...

Wat heb je nodig voor ongeveer 150 ml (of iets meer) gecondenseerde melk:

  • 1 1/2 cup volle melk
  • 2/3 cup suiker
  • 3 el boter
  • 1 tl vanille-essence
Wat moet je doen:
Meng de melk en suiker in een pan met een dikke bodem. Ik zette die ook nog op een warmhoudplaatje.
Verhit de melk en suiker op halfhoog vuur totdat er stoom van de melk komt, roer af en toe. Zet het vuur dan iets lager en roer totdat de suiker is opgelost. Zorg dat de melk wel blijft 'stomen'. Als de suiker helemaal is opgelost, zet je het vuur nog lager, maar let er wel op dat de melk net aan de kook blijft.
Roer af en toe en laat de melk inkoken tot de gewenste dikte. Haal de pan van het vuur, roer er de boter en vanille doorheen, et voilà: gecondenseerde melk!

Tips:
  • Toen de melk eenmaal aan de kook was (duurde erg lang!), duurde het non ongeveer een uur voordat de melk dik genoeg was. Ik roerde ongeveer om de 10 minuten.
  • minder zoet? Gebruik dan minder suiker. 
  • Je kunt er ook allerlei extra smaakjes aan geven. Wat dacht je van anijs? Eerst even wat anijs laten trekken in de warme melk, zeven, en dan de suiker toevoegen. Verder volg je het recept. Proef of de smaak sterk genoeg is, voeg eventueel nog een klein beetje vanille toe.
  • Gecondenseerde melk smaakt ook heerlijk in de koffie of de thee (chai)!
Pin It!

vrijdag 14 december 2012

Kersttaartjes

Gek is dat, hoe snel je na Sinterklaas al in de kerststemming belandt. Kaarsjes aan, kerstboompje... zelfs voor het eerst een kerstster met lamp (niet zo'n plantje dus, maar een 'echte' ster). Een feestelijk geheel! 
Deze week kreeg ik ook nog mijn kerstpakket. Afgelopen keren mochten we telkens zelf een cadeau uitkiezen uit een soort gids, maar dit keer kregen we echt een pakket. Leuk!
Mijn kerstpakket
Een lekker eetpakket met allemaal regionale producten. Wel een beetje vreemd: er staat dat alle producten uit de regio komen, maar de betuwe is hier echt wel een stukje vandaan... Hoe dan ook, we gaan een aantal bijzondere dingen eten. Peterseliewortel bijvoorbeeld. Nog nooit gehad. En schorseneren ook niet. En verse cranberries zijn ook nieuw voor ons!

Bij kerst hoort ook allerlei ander lekkers. Als tegenhanger van alle zware maaltijden en zoete desserts is hier een minitaartje met een hulsttakje:

Minitaartjes met roomkaas
Ik vond het recept hier. Nu ik de taartjes gemaakt heb, zou ik toch wat veranderen aan het recept. Ik hield namelijk erg veel 'taartbodems' over. Daarom zal ik in de vertaling het recept voor de bodems halveren. De hoeveelheid vulling was wel goed.

Wat heb je nodig voor 24 minitaartjes:
Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • 63 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 1/2 ei (zie tips)
  • beetje zout
Voor de vulling:
  • 100 gram sour cream
  • 200 gram roomkaas
  • 100 gram gecondenseerde melk (zie tips)
  • 1,5 el citroensap
  • rode en groene kleurstof
Wat moet je doen:
Maak eerst het deeg. Snijd de boter in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot een kruimelig, licht samenhangend geheel. Haal het uit de machine en kneed het met je handen goed door, totdat je een zachte bal kunt vormen. Verdeel het deeg in drie porties.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Rol één portie deeg uit tussen twee vellen bakpapier (of een dubbelgevouwen papier). Het deeg mag echt niet dikker zijn dan 0,5 cm., anders breekt het als je het gaat modelleren.
Vet een mini-muffin bakplaat in, maar let op: gebruik de onderkant!! Je vet dus de 'bultjes' in, in plaats van de holtes. Druk vervolgens met een koekjesvorm rondjes uit het deeg en leg deze over de heuveltjes. Maak ze een beetje rond, zodat ze goed om de vorm passen. 
Bak de taartjes 10-12 minuten in de oven. Laat ze dan buiten de oven nog even afkoelen en haal ze dan pas van de vorm af. Maak zo alle taartjes.
De lege taartbodempjes
Maak dan de vulling.
Meng alle ingrediënten behalve de kleurtjes met elkaar tot een egaal geheel. 
Schep dan twee theelepels van het beslag in een kommetje en voeg wat groene kleurstof toe. Roer zodat het een gelijkmatige kleur wordt. Schep dan twee theelepels van de witte vulling in een andere kom. Doe daar de rode kleurstof bij en meng weer goed.
Vul de taartvormpjes met een schepje witte vulling. Maak dan de rode besjes: drie rode stipjes in de witte vulling. Maak dan de blaadjes met de groene vulling.
Zet de taartjes in de koelkast en laat opstijven.

Tips:
  • Een half ei is altijd erg lastig. Bekijk daarom hoe vochtig het deeg is en voeg anders de rest van het ei ook toe. Ik denk dat dat wel kan.
  • Sour cream heb ik bij de AH gekocht, een klein potje van 125 gram uit de koeling. Voor de roomkaas gebruikte ik 'verse kaas' van de Aldi. Op de achterkant stond 'roomkaas', dus het zal wel kloppen... de smaak was in ieder geval goed.
  • Gecondenseerde melk koop je in blikjes van Dutch lady, o.a. bij de AH. Je kunt het ook goed zelf maken, het recept komt binnenkort online!
Pin It!

woensdag 12 december 2012

Vega shepherd's pie

Een shepherd's pie is een typisch Brits gerecht: een stoofschotel, afgedekt met een laagje aardappelpuree, uit de oven. Traditioneel wordt vlees gebruikt, maar je kunt er ook prima een vegetarische versie van maken.

Vega shepherd's pie
Wat heb je nodig (4 pers):

  • 1 ui
  • 1 dikke teen knoflook
  • 2 preien, gewassen
  • 4 wortelen, geschild
  • 1 groot blik linzen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • tijm, rozemarijn, zout, peper
  • 1 kg aardappelen (ongeveer)
  • melk, boter
  • geraspte kaas naar smaak
Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Pel de ui en snipper hem. Verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui zachtjes aan. Pel de knoflook en pers hem boven de ui uit. Roerbak totdat de knoflook en ui geuren.
Snijd ondertussen de prei in ringen, ook het groene gedeelte. Snijd de wortelen in plakjes (rondjes). Voeg de prei en wortelen toe aan de ui.
Giet het blik linzen af. Voeg de linzen na ongeveer 5 minuten toe aan de prei. Doe ook het blik tomatenblokjes erbij. Schep goed om, zodat alles bedekt is met een laagje saus. Breng op smaak met tijm, rozemarijn, peper en zout.
Giet de aardappelen af en maak er een puree van met wat boter en melk. Voeg geen zout toe.
Schep de groenten in een grote ovenschaal en dek de groenten af met de aardappelpuree. Strooi er geraspte kaas overheen en zet ongeveer 15 minuten in de oven.
Serveer zo, of met een groene salade.

Tips:

  • Geef de aardappelpuree wat meer smaak door een schepje mosterd toe te voegen. Er hoeft geen zout bij, omdat er al zout zit in de groenten en de kaas.
  • Toch vlees erbij? Gebruik dan een half blik linzen en 300 gram gehakt.
Pin It!

maandag 10 december 2012

Gestoomde cakejes, heel simpel!

Kinderen vinden het altijd leuk om iets lekkers te maken. Cakejes maken is vaak favoriet! Omdat ik niet altijd een oven kan gebruiken, was ik op zoek naar een recept om cakejes te stomen. Ik had al eerder een soort gestoomd cakeje gemaakt, maar ik dacht dat de kinderen deze niet lekker zouden vinden...verfijnde en verwesterde smaakjes gaan niet altijd samen met smaakexperimenten :p

Toen ik wat rondkeek, viel mijn oog ineens op een prachtig plaatje en recept. Dat moest ik maken! Recepten moet je tenslotte eerst uitproberen...

Gestoomd cakeje in ei
Wat heb je nodig voor ongeveer 5 cakejes (muffingrootte):

  • 75 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 2 el melk
  • 1 el olie
Wat moet je doen:
Breng water aan de kook in een stoompan of pan met stoominzet.
Meng ondertussen de bloem met het bakpoeder. Voeg dan het ei, melk en olie toe en meng goed door elkaar tot een glad beslag.
Plaats papieren cakevormpjes in hittebestendige potjes (ik gebruikte ramekins en kleine kommetjes). Alles van aardewerk en glas is goed. Giet voorzichtig wat beslag in de vormpjes, tot ze ongeveer voor 2/3 gevuld zijn.
Als het water kookt, zet de de potjes in 1 laag in de stoompan. Doe het deksel op de pan en stoom ongeveer 10 minuten (middelhoog vuur).
Ik gebruikte een kleine pan met stoominzet, pasten net 2 cakejes in.
 Haal voorzichtig de potjes uit de pan (heetheetheet!) en haal de cakjes uit de potjes. Laat even afkoelen en smullen maar!

Tips:

  • Een cakeje in een ei maak je door een klein gaatje in een ei te maken, het ei leeg te laten lopen (gebruik je natuurlijk voor de cakejes of een lekkere omelet) en dan even goed om te spoelen met water. Vul daarna het ei voor 2/3 met beslag. Echt niet meer, want het beslag rijst nogal! Stoom ongeveer 7 minuten (ik zette het ei in eierdopje in de stoompan). Pel het ei daarna voor de helft, zodat de cake tevoorschijn komt. Druk daarna twee rozijntjes in de cake als oogjes en een stukje amandel voor de snavel.

Cake in ei net uit de pan

  • Chocoladecakejes maak je als volgt: voeg 1 el cacaopoeder toe aan de bloem en roer op het laatst 1-2 el hagelslag door het beslag.

Sorry..erg slechte foto. Maar de cakejes worden wel mooi! En echt rond :)

Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...