zondag 3 juni 2012

De tuin bloeit en groeit!

Eind maart schreef ik een berichtje dat de tuin voorzichtig begon te bloeien. Vooral de krokussen deden het goed. Nu, begin juni, bloeit en groeit alles! Heerlijk, het is zo'n genot :) Lopen jullie een rondje mee, langs de hoogtepunten van de tuin?

Als eerste de aardbeien. Ze hebben heel mooi gebloeid, sommigen bloeien nog een beetje. We hadden dit jaar aan 1 plantje zowel witte als rode bloesem! Echt bijzonder :)
Aardbeien

Al bijna echte (groene) aardbeien! 
Op de tweede foto zie je ook nog een beetje van die rode bloesem. De aardbeien beginnen er al echt aan te komen, lekker!

Rabarber
We hebben de rabarber, zoals eerder gezegd, gescheurd en de helft in een grote ton gezet. De andere helft is in onze 'voortuin' terecht gekomen: een stuk grond waar de gemeente niets mee doet, alleen maar rommelige planten staan en waar wij wel raad mee weten ;)
De rabarber heb ik ondertussen twee keer geoogst. De eerste keer maakte ik er rabarberjam van, de andere keer gaf ik het cadeau. Altijd leuk om wat mee te nemen als je uitgenodigd bent om te komen eten :)

Onze frambozen doen het ook goed dit jaar.

Beginnetjes bij de frambozen
We hebben een rode en een gele framboos, maar helaas waren de stickertjes vorig jaar verdwenen, waardoor we niet meer wisten welke plant nou welke was. Maakt natuurlijk niet uit als ze vrucht dragen, maar dat deden ze niet :( Nu we ze verplant hebben, doen ze het geweldig. We hebben er maar drie planten van gemaakt, verrassing dus hoe de verdeling überhaupt is!

Komen we bij de druiven:
mini-druiventrosje
Mooi hè? De plant is nu begonnen aan zijn derde jaar bij ons, maar de stam lijkt wel 50 ;) Haha! Hij is niet zo dik, maar zo mooi 'verweerd'... Helemaal verliefd op 'm! Hij staat ook dicht bij de deur, kunnen we hem goed in de gaten houden. De eerste bloemetjes en mini-trosjes zitten er weer aan, het lijkt erop dat hij het dit jaar weer goed gaat doen. Het is een witte druif trouwens en de vruchten zijn heel zoet (maar wel met een dikke schil, iemand tips?)

Nog een echte klimmer is onze braam, doornloos!
Braam bijna in bloei
Vorig jaar hebben we er bakken (echt kilo's) fruit vanaf gehaald. Het ziet er naar uit dat we dat dit jaar gaan overtreffen, hij zit nu al zo vol met bloemen! Helemaal niet erg hoor, heb al potjes verzameld voor jam en sap, de vriezer is braamloos en er liggen ook al taartrecepten klaar ;) Mocht je tips hebben voor de verwerking van bramen of zelf wel een doosje willen, laat maar weten in een reactie!

Goudsbloemen
De goudsbloemen hebben zich vorig jaar goed uitgezaaid en staan nu bijna in bloei :)


Daarnaast staan de salie en de marjolein (oregano). Ze groeien lekker door elkaar, vind ik geen probleem:) De oregano heb ik net gekortwiekt, ook vanwege de plantenruilmiddag, vandaar die lege plekken. Ik verwacht dat die dit jaar wel weer dichtgroeien ;)

Heerlijk, er is nóg meer! :D Kijk, de bessen worden ook al voorzichtig rood.
De struik wordt elk jaar een beetje groter, met elk jaar dus ook een wat grotere oogst. Njam! Vooral mijn vriend is er gek op, die eet ze het liefst als ze nog zacht roze zijn = lekker zuur, zoals hij het zegt :S Ik heb ze liever met wat suiker, of als sap (mét suiker) :p

We zijn bijna rond. Eerst nog even de rabarber snijden, die bak zit echt té vol, andere blaadjes krijgen geen kans meer.

Rabarberbak na de oogst, vooraan nog een aardbeienplantje

De oogst
De stengels worden niet zo lang, denk dat dat komt omdat hij in een bak groeit. Maar ze zijn wel erg lekker!

Tot slot nog onze grote trots: de kersen! Het is het tweede jaar dat ie in onze tuin staat en het eerste jaar dat hij vrucht draagt. Maar oh..geniet even van dit plaatje....Pin It!

4 opmerkingen:

 1. Heerlijk rondje tuin! Jullie planten doen het allemaal geweldig. Volgens mij praten jullie er elke dag mee...
  Ik kom dinsdag graag langs :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hoor zo'n rondje tuin. Wat schrijf je er enthousiast over. Heel veel planten waarvan je kunt eten. Je ziet ze groeien!! Pas maar op met de kersen...er zijn ook andere liefhebbers die de boel goed in de gaten houden. Die weten precies wanneer de kersen eetbaar zijn....en dan zijn ze gevlogen.....
  Veel succes met de tuin en tot een volgende keer. Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een echte eettuin daar bij jullie
  Leuk dat je ons even rondleid door de tuin
  aan de hand van de mooie foto's en je leuke
  beschrijving er bij.
  We gaan er vast nog meer van zien als je kunt
  gaan oogsten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk zo'n tuin! Niets leuker dan iets lekkers maken van je eigen oogst :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...