vrijdag 5 april 2013

Boekweitpilav met aubergine

De laatste tijd ben ik helemaal fan van boekweit: eerst alleen boekweitmeel, maar nu ook boekweitkorrels. Boekweit is glutenvrij en heeft een notige smaak, heel lekker in vegetarische gerechten, maar ook met vlees of vis. De boekweitkorrels kun je kopen in toko's waar ze meer Russische producten verkopen. Boekweit wordt namelijk nog veel in Rusland en Oost-Europa gegeten, vooral de geroosterde versie: Kasha. Door het roosteren komt de notige smaak nog beter naar voren. Boekweit is ook nog eens heel gezond: er zitten veel kalium, magnesium, vezels en vitamines in.

Ik maakte deze boekweitpilav met gehakt, maar je kunt het gehakt ook weglaten of vervangen met (stevige) tofu.
Boekweitpilav
Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 1 1/2 espressokopje boekweit
  • 3 kopjes runderbouillon
  • 1 potje witte bonen in tomatensaus
  • 200 gram rundergehakt
  • Vlees/gehaktkruiden
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 70 gram champignons
  • 1 kleine aubergine
  • 2 tomaten
  • stukje komkommer
  • lenteui
Wat moet je doen:
Spoel de boekweit af en zet klaar. 
Snipper de ui en fruit de ui aan in wat olie. Voeg dan het gehakt toe en kruid met de gehaktkruiden. Roerbak het gehakt tot het bijna gaar is en voeg dan een geperst teentje knoflook toe. Even omscheppen en dan de boekweit erbij. Roerbak ook de boekweit totdat alles goed gemengd is. 
Snijd de aubergine in stukjes en de champignons in plakjes. Voeg toe aan de boekweit en bak even totdat de champignons hun vocht loslaten. Voeg dan de runderbouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook zachtjes 10-13 minuten tot de boekweit gaar is en de bouillon is opgenomen. Voeg dan het potje witte bonen toe, roer goed door en verwarm nog 2-3 minuten. Vind je het wat te 'papperig', laat dan de deksel van de pan en laat het wat inkoken.
Snijd ondertussen de tomaten in kleine stukjes, de komkommer in plakjes en de lenteui in ringetjes.
Schep de pilav op de borden en verdeel de tomaten, komkommer en lenteui er overheen.

Tips:
  • Geen boekweit? Gebruik dan rijst of een ander graan (gierst, bulgur etc.). Pas indien nodig de hoeveelheid bouillon aan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Je kunt de aubergine vervangen door een andere groente, zoals broccoli, wortel of kool.
  • De verse tomaat en komkommer geven wat frisheid aan het gerecht.
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me heerlijk, maar of ik Heer Bommel zo ver kan krijgen?? Gewoon klaarmaken en op tafel zetten lijkt me de beste manier.
    Een heel fijn weekend en groeten van willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm, heerlijk die boekweit! We hebben een tijd gehad dat we dat heel vaak aten. Het heeft van zichzelf al smaak. Moet maar eens weer een pak gaan kopen...
    Wist je dat ze boekweit in vroeger tijden in Drenthe veel verbouwden? Het groeit namelijk goed op schrale zandgrond!

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolateier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...