zondag 14 april 2013

Spaghetti-taart met venkeltomatensaus

Vroeger had ik altijd op een nogal ongelukkig tijd muziekles: precies rond het avondeten. Eet je dan ervoor, of juist erna... Het werd daarna. De dag ervoor overlegde ik met mijn moeder wat we dan gingen eten. Vaak werd het een panpizza (heerlijk, het recept volgt later nog wel eens) of spaghetti-taart. Heel simpel, maar je kunt er eindeloos mee variëren.
Toch maak ik het nu bijna nooit meer, tot afgelopen week. Ineens had ik er zin in! Omdat Nhan liever gewone spaghetti wilde, maakte ik een eenpersoonstaartje. Dat kan natuurlijk ook :)
Onderstaand het recept (met dank aan mijn moeder) voor deze taart en een heerlijke venkelsaus met sardines erbij. Trouwens ook nog een budgetgerecht: de venkel was het duurste, gekocht op de markt.
Spaghettitaart met roomkaasvlokjes

Venkeltomatensaus













Wat heb je nodig voor spaghettitaart ( 1 persoon) en venkelsaus (2 personen):
Voor de spaghetti:

  • genoeg spaghetti voor 1 persoon
  • 1 ei
  • 1/2 ui
  • scheutje room
  • kruidenkaas (boursin, val blanc)
Voor de venkelsaus:

  • 1 grote venkel
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2-3 tomaten
  • 1 blikje sardines
  • 1-2 tl Provençaalse kruiden
  • peper
Wat moet je doen:
Maak de venkel schoon, verwijder de harde kern en snijd de venkel in dunne parten. Kook de stukken 15 minuten in water. Giet de venkel af, maar bewaar het water!

Breng het venkelwater, eventueel aangevuld met gewoon water, aan de kook voor de spaghetti. Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Klop ondertussen het ei los met de room. Snipper de halve ui en bak deze in wat boter op heel laag vuur zacht en bruin.

Snipper de andere halve ui en bak in een ruime koekenpan. Voeg de teentjes geperste knoflook toe en roerbak even. Snijd de tomaten in stukken en doe ze in de pan. Even meebakken en dan de uitgelekte venkel erbij. Schep goed door elkaar en laat even pruttelen.
Giet het blikje sardines af en voeg de sardines toe aan de saus. Schep goed om, breek de sardines eventueel in stukken om ze goed te verdelen door de saus. Laat de saus zachtjes pruttelen en inkoken tot een dikke saus.

Maak ondertussen de spaghettitaart:
In de pan waarin de uitjes nu lekker bruin zijn, schep je de spaghetti. Verdeel gelijkmatig. Giet er dan het eimengsel overheen, zorg dat alles goed bedekt is. Verdeel er wat kruidenkaas overheen. Zet het vuur laag en laat het eimengsel stollen en de kaas licht smelten. Eventueel kun je het deksel op de pan doen.

Serveer de spaghetti-taart met de venkelsaus.

Tips:

  • Venkel is ook heerlijk in combinatie met sinaasappel. Probeer eens hele dunne plakjes venkel met plakjes sinaasappel, met een lichte dressing van wat olijfolie.
  • Je kunt de sardines vervangen met verse sardines of weg laten. Ik zou het niet vervangen met tonijn.
  • De spaghetti-taart kun je ook maken zonder room, maar met een scheutje melk. Of met alleen geklopt ei.
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. leuk dat je je eigen draai aan de spagettitaart hebt gegeven. Dit lijkt me een heerlijke combinatie, vooral met de venkel!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha wat grappig, een Spagettitaart...
    Nog nooit gehad, maar het proberen waard en dan zeker met de Venkelsaus want dat lijkt mee een heerlijk sausje.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...