woensdag 10 april 2013

Gestoofde romige spitskool

Even een snel, simpel hapje tussendoor. Zonder foto dit keer, het was al op voordat ik een foto kon nemen ;)

Spitskool is een veelzijdige groente: stoven, koken, stomen, wokken...het kan allemaal :) Dan smaakt het ook nog eens overal lekker bij. Deze combinatie zorgt ervoor dat er vrijwel altijd spitskool in huis is!
Een snelle maaltijd voor mijzelf werd het gister: gestoofde, romige spitskool met rijst en een omeletje. Een budgetgerecht: de spitskool kostte 25 cent, het eitje komt van onze eigen kippen, de rijst was pakweg 20 cent (dat is te ruim, maar weet het niet precies) en de overige ingredi├źnten waren restjes.

Wat heb je nodig (1 persoon):

  • rijst (eigen inzicht)
  • halve kleine spitskool
  • half kopje room
  • flinke scheut zoete ketjap
  • 1 ei
  • 1 theelepel garam masala (of kerrie)
  • peper naar smaak
  • scheutje melk
  • geraspte kaas
Wat moet je doen:
Bereid de rijst in de pan of rijstkoker.
Snijd de spitskool in dunne reepjes. Spoel af onder de kraan en zet apart. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan of wok en voeg de spitskool toe. Even goed omscheppen, dan het deksel erop en zo'n 10-15 minuten laten stoven, tot de spitskool zacht is.
Meng ondertussen de room met de ketjap en een scheutje water en zet apart.
Klop het eitje los met de garam masala, wat peper en een scheutje melk.
Als de spitskool bijna klaar is, verhit je wat boter in een kleine koekenpan. Voeg het eimengsel toe en strooi er wat geraspte kaas overheen. Zet het vuur laag en laat de omelet zachtjes stollen.
Zet het vuur onder de spitskool wat hoger. Schep de spitskool een paar keer om en voeg dan het room-ketjap sausje toe. Kook het sausje wat in, blijf wel omscheppen. Na 3-4 minuten is de spitskool klaar.
Serveer met de rijst en de omelet.

Tips:

  • Door het scheutje melk in de omelet blijft de omelet lekker zacht.
  • Voor een wat meer krokante bovenkant, kun je de omelet omkeren en even op hoog vuur bakken.
  • De room voor de spitskool kun je ook vervangen met melk of zelfs water. Als de saus te dun is/blijft, kun je het wat dikker maken met een beetje maizena opgelost in water. 


Pin It!

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk Echt een recept naar mijn smaak. Al die tips zijn ook altijd heel leuk. Fijne dag nog en groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een lekker snel gerecht! Zelf combineer ik de kool ook vaak met een omelet. Heerlijk!

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...