donderdag 13 juni 2013

Glutenvrije vietnamese loempia's (cha gio)

De loempia's die je op de markt kunt kopen, zijn niet te vergelijken met de smaak van zelfgemaakte loempia's. Sinds ik ze zelf kan maken, vind ik die van de markt niet meer zo lekker...

Voor mensen met glutenintolerantie heb ik goed nieuws: oorspronkelijk werden de loempia's (cha gio, spreek uit: tsja joh) gemaakt van rijstpapier en zijn ze dus glutenvrij! Het maken van loempia's is echt niet moeilijk, het kost alleen wat tijd. En zelfs dat valt nog te overzien. Het eindresultaat is qua uiterlijk heel anders dan de ' marktloempia', maar qua smaak veel lekkerder :p
Je kunt van de loempia's ook een avondmaaltijd maken, aangevuld met mihoen. Dan krijg je "bun cha gio". Njam!

We kregen toevallig mensen op bezoek toen ik bun cha gio maakte. Gelukkig had ik ruime porties gemaakt, zodat ze mee konden eten. Het was voor een van hen de eerste kennismaking met Vietnamees eten en het beviel hem goed!

Wat heb je nodig voor de loempia's (ongeveer 20 stuks):
  • 250 gram gehakt (ik gebruikte rund, maar varken of half-om-half kan ook)
  • 50 gram rijstvermicelli
  • 3-4 gedroogde zwarte paddenstoelen (zie tips)
  • 1 ui
  • 2 kleine wortelen
  • vissaus (zie tips)
  • wat vleeskruiden, zwarte peper
  • rijstpapier (zie tips)
Wat moet je doen:
Vul de waterkoker met water. Als het water kookt, giet je een beetje in een kleine kom en de rest in een grote kom. Doe de gedroogde paddenstoelen in de kleine kom en de vermicelli in de grote. Laat even weken. Knip de vermicelli dan in stukjes en laat goed uitlekken. Snijd de paddenstoelen in dunne reepjes (verwijder de eventuele harde steel) en laat ook uitlekken.
Bak het gehakt rul in een grote hapjespan of wok. Rasp ondertussen de ui en de wortel grof. Voeg toe aan het gehakt en schep goed om. Houd het vuur middelhoog: al het water moet verdampen.
Breng het gehakt op smaak met wat vleeskruiden. Voeg dan de vermicelli en paddenstoelen toe. Schep weer goed om en breng dan op smaak met vissaus en zwarte peper.
Verwarm nog even door en zet het vuur dan uit.

Nu beginnen we met het rollen.
Vul een ruime kom met lauwwarm water.
Dip 1 vel rijstpapier in het water, zodat het hele vel nat wordt. Leg het klaar op het aanrecht. Maak zo nog 2 vellen nat. Ga nu naar het eerste vel.
Leg een beetje vulling aan de onderkant van het vel.
Niet te veel vulling gebruiken, dan kun je hem niet goed meer oprollen.
Rol een stukje op, van onder naar boven. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol helemaal op. Zorg er voor dat je strak rolt en dat de zijkanten goed naar binnen zijn gevouwen: dit voorkomt dat de cha gio zich straks helemaal volzuigt met olie.
Maak zo ook de andere loempia's.
Cha gio liggen te wachten

Verwarm de (frituur)olie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet precies weet tot welke temperatuur, maar het is goed wanneer je er een eetstokje inzet en kleine belletjes verschijnen.
Leg voorzichtig wat cha gio in de olie. Ze gaan helemaal opzetten, dat hoort erbij. Bak ze tot ze rondom goudbruin zijn, ongeveer 4 minuten.
Cha gio in de olie
Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak zo ook de rest.
Serveer zo, met een zoete chilisaus of als 'bun cha gio':
Bun cha gio (voor het omscheppen)
Bun cha gio
Week per persoon 50 gram mihoen (dunne rijstnoedels) in warm water. Leg de mihoen in een ruime kom. Verdeel de kom in gedachten in kwarten en leg een handje tauge, in 10 cm lange repen gesneden komkommer, wat ingemaakte wortel en stukjes cha gio, elk in een kwart.
Zet op tafel een kom met slablaadjes, extra komkommer, verse kruiden (munt, koriander, bieslook) en eventueel rucola. Stamp wat pinda's grof in een vijzel en zet ook de pinda's op tafel. Tot slot zet je een kom met nuoc mam (dipsaus) op tafel, met een lepel.
Iedereen kiest nu uit de extra ingredienten dingen die hij/zij lekker vindt, en schept die door de mihoen. Vervolgens giet je er wat nuoc mam overheen, nog een keertje omscheppen en dan... lekker eten!

Een heerlijke maaltijd voor een zonnige zomeravond, als je buiten kunt zitten.


Tips:
  • Gedroogde zwarte paddenstoelen, vissaus en rijstpapier koop je bij de toko. Het merk rijstpapier dat wij altijd kopen, is met een grote roos voorop. Het formaat maakt niet veel uit: grote ronde vellen geven grotere cha gio dan kleine ronde vellen.
  • De cha gio kun je het beste bakken in zonnebloemolie o.i.d., niet in frituurvet.
  • Je kunt ze na het frituren niet goed bewaren. Maak daarom zoveel als je in 1 keer op kunt en bewaar de vulling in de koelkast of de vriezer. Dan kun je snel weer nieuwe cha gio maken.
Pin It!

5 opmerkingen:

  1. Leuk om jou als Hollands meisje zo enthousiast te zien schrijven over Vietnamese loempia's :)
    Is dit de traditionele manier om de loempia's te maken? Ze zien er wel erg lekker uit!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie uitgebreide en heldere beschrijving.
    Ik weet hoe lekker ze zijn en met zo'n duidelijke uitleg moet het mogelijk zijn om ze zelf ook te maken.
    Een heel mooi gerecht voor mensen met een glutenvrij-dieet.
    Compliment ook voor de prachtige foto's.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wil niet vervelend doen, maar waar is vermicelli ook alweer van gemaakt? Niet helemaal glutenvrij dus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik altijd rijstvermicelli, die dunne soort. Wel glutenvrij dus! misschien had ik dat beter in het recept moeten vermelden:-)

      Verwijderen
    2. Ik gebruik altijd rijstvermicelli, die dunne soort. Wel glutenvrij dus! misschien had ik dat beter in het recept moeten vermelden:-)

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...