zaterdag 29 juni 2013

The Daring Bakers- Mijn eerste Challenge!

The Daring Bakers. Als ik dat zie, worden mijn oogjes al groot en gretig. Wat is het recept? Kan ik dat ook?
Nu vond ik het tijd om mij ook echt aan te melden voor een challenge. Samen met tientallen andere, internationale koks ga ik per maand een uitdaging aan. Iedereen bakt hetzelfde recept en samen verbeter je je vaardigheden. Ik kon bijna niet wachten tot het recept voor deze maand online kwam te staan. Iedere keer de website checken... :p Eindelijk kwam dan het 'verlossende'  bericht:
"Rachael from pizzarossa was our lovely June 2013 Daring Bakers’ host and she had us whipping up delicious pies in our kitchens! Cream pies, fruit pies, chocolate pies, even crack pies! There's nothing like pie! :)"

Dat is een leuke challenge om mee te beginnen! We konden kiezen uit maar liefst vier verschillende taarten. Ik koos voor een chocolade-karameltaart en een fruit/jamcrostata. Zo lekker! En ja, ik heb mijn vaardigheden weer verbeterd! Zo kan ik nu echt lekkere karamel maken en heb ik weer een nieuwe deeg onder de knie.

Chocolade-karameltaart
Het recept voor de chocolade-karameltaart zal ik hieronder met jullie delen.

Wat heb je nodig voor 1 chocolade-karameltaart (8-10 punten):
Deeg:
  • 1 eigeel
  • 70 gram suiker
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 125 gram boter
  • 50 ml koud water
Karamel:
  • 100 gram suiker
  • 100 ml room, heet
Chocolademousse:
  • 2 grote eieren
  • 100 ml volle melk
  • 75 gram poedersuiker (optioneel)
  • 200 ml room
  • 200 gram chocolade, in stukken
Wat moet je doen:
Deeg: Meng het eigeel, siker en 1 el water (van die 50 ml). Maak in de keukenmachine de boter en bloem fijn, tot de structuur van broodkruimels. Voeg het eimengsel en de rest van het water toe tot het net gemengd is. Maak een bal van het deeg. Smeer de bal over het werkblad tot de bal zacht wordt. Rol het deeg uit tot +- 3 mm dik en leg in de (ingevette) springvorm. Prik het deeg in met een vork. Leg een stuk bakpapier in de vorm en daarop je steunvulling. Bak het deeg 9 minuten op 180 graden Celsius. Verwijder de steunvulling en bak nog eens 6 minuten.

Karamel: Verdeel de suiker over de bodem van de pan. Als een kwart gesmolten is, begin je met zachtjes te roeren. Blijf de suiker verhitten tot die amberkleurig is. Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig en langzaam de hete room toe. Blijf roeren tot de karamel niet meer bubbelt.

Chocolademousse: Meng de eieren en melk (en suiker). Breng de room aan de kook. Haal van het vuur en voeg de chocola toe. Roer tot de chocolade volledig is gesmolten. Laat even afkoelen en giet de chocola dan bij de eieren. Roer voorzichtig tot een gladde creme.

Samenstellen: Verdeel de karamel over de afgekoelde taartbodem. Giet voorzichtig het chocolademengsel er overheen, zonder de karamel te verstoren.
Bak de taart 30 minuten op 180 graden Celsius tot de vulling stevig is, maar zacht in het midden. Laat afkoelen voor het serveren.

Tips:
  • In de chocolademousse gebruikte ik geen suiker, ik vond de taart toch zoet genoeg door de karamel.
  • Ik gebruikte ook halfvolle melk in plaats van volle melk.
  • Laat de taartbodem goed afkoelen voordat je de karamel er overheen giet, en laat ook de karamel afkoelen in de vorm. Door de warme chocolademousse, verplaats je namelijk snel de karamel!
Pin It!

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...