zondag 16 juni 2013

Tofu in tomatensaus- Dau sot ca chua

Tofu is een veelzijdig product. Er zijn veel verschillende soorten tofu (stevig, zacht, gerookt) en je kunt het ook bereiden op verschillende manieren: koken, roerbakken, stomen en zelfs frituren. Toch vinden mensen het vaak moeilijk om tofu 'lekker' klaar te maken, omdat de smaak nogal flauw is. Dat betekent dat je er zelf veel smaak aan moet geven!
Eerder gaf ik al het recept voor tofuburgers, vandaag voor tofu in tomatensaus. Dit is een typisch Vietnamees gerecht (Dau sot ca chua), dat ik ook vaak in Vietnam gegeten heb. Heerlijk voor onderweg:  frisse smaak, hartig en snel.

Tofu in tomatensaus - Dau sot ca chua
Wat heb je nodig voor 2 personen (ruime porties):

  • 1 groot blok tofu
  • 3-4 tomaten
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 grote lente-ui
  • 1-2 el vissaus
  • zwarte peper naar smaak

Wat moet je doen:
Leg de tofu in een vergiet en leg er iets zwaars op. Zo pers je de tofu uit. Laat dit 15-20 minuten staan en dep de tofu dan droog.
Snijd ondertussen de tomaten in kleine stukjes (verwijder eventueel de zaadjes). Pers de knoflook boven de tomaten uit en zet even apart in een kommetje.
Snijd de lente-ui in ringetjes en zet apart.
Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Snijd de tofu in rechthoeken van ongeveer 2x3 cm. Bak de tofu in de hete olie (eventueel in porties). Haal de tofu uit de pan en leg op een bord.
Verhit nog een beetje extra olie in de koekenpan. Voeg dan de tomaten en knoflook toe en bak tot ze uit elkaar vallen tot een soort saus. Voeg eventueel 2 el water toe om de saus wat dunner te maken. Leg de stukken tofu opnieuw in de saus en verwarm op laag vuur nog ongeveer 5-10 minuten.
Proef de saus en breng op smaak met de vissaus en peper.

Serveer met rijst en een gekookte groente, zoals spinazie of paksoi.

Tips:
  • Liever echt vegetarisch? Er is vegetarische vissaus in de toko. Je kunt ook mild-zoute sojasaus en een beetje suiker gebruiken.
  • Nog wat meer bite krijg je door een klein beetje rundvlees mee te bakken. Doe dit tegelijk met de tomaten in de pan.
  • Je kunt de tofu ook in iets grotere stukken snijden en dan vullen (bijvoorbeeld met gehakt, of wat je dan ook lekker lijkt). Zorg er wel voor dat je vulling gaar is, omdat de tofu niet zo lang hoeft te bakken.
Pin It!

1 opmerking:

  1. Mmmm, dit lijkt me wel een lekker gerecht om eens uit te proberen.

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...