donderdag 19 april 2012

Shii-take in beeld en gerecht

Ook al is de herfst al lang voorbij, paddenstoelen liggen nog steeds in de winkel. Ik ben er blij mee, want ik ben gek op paddenstoelen! In de koelkast staat altijd wel een bakje champignons en soms ook nog een bakje Shii-take. Dat zijn pas echte vleesvervangers: een stevige hoed, volle smaak en werkelijk overal mee te combineren. Bovendien zien ze er ook nog prachtig uit. Natuurkieker maakte foto's van de Shii-take in Drenthe, waar ze op ambachtelijke wijze geteeld worden: op eikenhout.
Shii-take op stam, heel wat anders dan die dunne flapjes uit de supermarkt!
Mooi zien ze er uit hè? Hier vind je haar hele bericht met meer foto's en informatie over de teeltwijze.

Met Shii-takes kun je heerlijke gerechten maken. Ik maakte laatst deze snelle gewokte versie.
Noedels met Shii-take
Noedels met Shii-take, wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 2 porties noedels (5 tot 6 mie-nestjes)
  • 1 paprika
  • klein kommetje tuinerwtjes (diepvries)
  • 5 tot 6 verse Shii-takes (ongeveer 130 gram)
  • 125 gram taugé
  • Sesamolie
  • 2 el oestersaus
  • Zoete chilisaus naar smaak
Wat moet je doen:
Kook de noedels gaar, giet ze af en spoel kort na met koud water. 
Snijd ondertussen de paprika in reepjes. Verwijder de stelen van de Shii-takes, maak eventueel de hoed schoon met een stukje keukenrol (zeker niet met water: dan zuigen ze zich helemaal vol!). Snijd de hoeden in plakjes. Controleer de taugé op draadjes of andere onregelmatigheden. Als alle groenten klaar staan, verhit je een scheutje sesamolie in de wok.
Wanneer de olie warm is, voeg je de paprika toe. Wok even, dan de tuinerwtjes erbij. Vervolgens de taugé en de Shii-take. Wok alles een paar minuten. Voeg dan de noedels toe en meng goed. Verdeel er wat chilisaus door, ongeveer 2 eetlepels, en de oestersaus. Meng alles nog eens goed, verhit maximaal nog een minuut door.
Verdeel de noedels over de borden (of kommen).

Tips:
  • Zorg dat alle groenten klaar staan als je de olie verhit: hierdoor kun je snel werken wat echt nodig is bij wokken.
  • Je kunt variëren met allerlei soorten groenten, en/of de Shii-take vervangen door rundvlees.
  • Oestersaus kun je krijgen bij de toko (of de AH, maar die smaakt anders). Het is een wat zoete saus, die behalve in dit gerecht ook goed past bij rundvlees. Kan ook gebruikt worden als marinade.
Pin It!

5 opmerkingen:

  1. Een mooi kleurrijk recept heb je gemaakt, zo wordt het oog al verwend. Maar ik denk dat het ook heel smakelijk zal zijn en wokken is wel een heel mooie methode om optimaal smaak te houden aan de Shii takes.
    Dankjewel voor je recept en ik zal het zeker uit proberen.
    En heel leuk om zo samen een duoblogje te maken...
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Las net de blog van natuurkieker en dan word je nieuwsgierig naar het recept dat zij aan beveelt. Dat ziet er geweldig uit en je geeft ook handige tips. Je hebt nog veel meer heerlijke gerechten beschreven en om niets te missen ga ik je volgen...dochter van Betsy?
    Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Willemien, voor je complimentjes:) En ja, ik ben de dochter van..;)

      Verwijderen
  3. he, wat leuk: jullie hebben dit samen even geregeld!
    Leuk om zo twee blogs over Shii take paddenstoelen te lezen. Je hebt wel een heerlijk recept gekozen. Mooie foto ook: het ziet er heel aantrekkelijk uit!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Anne,

    ik kwam hier via Coby, want die had inderdaad de paddenstoelen geplaatst en een link naar je recept. Ziet er goed en smaakvol uit en niet moeilijk om te maken.

    Dank je wel voor dit recept.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...