vrijdag 14 december 2012

Kersttaartjes

Gek is dat, hoe snel je na Sinterklaas al in de kerststemming belandt. Kaarsjes aan, kerstboompje... zelfs voor het eerst een kerstster met lamp (niet zo'n plantje dus, maar een 'echte' ster). Een feestelijk geheel! 
Deze week kreeg ik ook nog mijn kerstpakket. Afgelopen keren mochten we telkens zelf een cadeau uitkiezen uit een soort gids, maar dit keer kregen we echt een pakket. Leuk!
Mijn kerstpakket
Een lekker eetpakket met allemaal regionale producten. Wel een beetje vreemd: er staat dat alle producten uit de regio komen, maar de betuwe is hier echt wel een stukje vandaan... Hoe dan ook, we gaan een aantal bijzondere dingen eten. Peterseliewortel bijvoorbeeld. Nog nooit gehad. En schorseneren ook niet. En verse cranberries zijn ook nieuw voor ons!

Bij kerst hoort ook allerlei ander lekkers. Als tegenhanger van alle zware maaltijden en zoete desserts is hier een minitaartje met een hulsttakje:

Minitaartjes met roomkaas
Ik vond het recept hier. Nu ik de taartjes gemaakt heb, zou ik toch wat veranderen aan het recept. Ik hield namelijk erg veel 'taartbodems' over. Daarom zal ik in de vertaling het recept voor de bodems halveren. De hoeveelheid vulling was wel goed.

Wat heb je nodig voor 24 minitaartjes:
Voor het deeg:
 • 200 gram bloem
 • 63 gram suiker
 • 100 gram boter
 • 1/2 ei (zie tips)
 • beetje zout
Voor de vulling:
 • 100 gram sour cream
 • 200 gram roomkaas
 • 100 gram gecondenseerde melk (zie tips)
 • 1,5 el citroensap
 • rode en groene kleurstof
Wat moet je doen:
Maak eerst het deeg. Snijd de boter in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot een kruimelig, licht samenhangend geheel. Haal het uit de machine en kneed het met je handen goed door, totdat je een zachte bal kunt vormen. Verdeel het deeg in drie porties.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Rol één portie deeg uit tussen twee vellen bakpapier (of een dubbelgevouwen papier). Het deeg mag echt niet dikker zijn dan 0,5 cm., anders breekt het als je het gaat modelleren.
Vet een mini-muffin bakplaat in, maar let op: gebruik de onderkant!! Je vet dus de 'bultjes' in, in plaats van de holtes. Druk vervolgens met een koekjesvorm rondjes uit het deeg en leg deze over de heuveltjes. Maak ze een beetje rond, zodat ze goed om de vorm passen. 
Bak de taartjes 10-12 minuten in de oven. Laat ze dan buiten de oven nog even afkoelen en haal ze dan pas van de vorm af. Maak zo alle taartjes.
De lege taartbodempjes
Maak dan de vulling.
Meng alle ingrediënten behalve de kleurtjes met elkaar tot een egaal geheel. 
Schep dan twee theelepels van het beslag in een kommetje en voeg wat groene kleurstof toe. Roer zodat het een gelijkmatige kleur wordt. Schep dan twee theelepels van de witte vulling in een andere kom. Doe daar de rode kleurstof bij en meng weer goed.
Vul de taartvormpjes met een schepje witte vulling. Maak dan de rode besjes: drie rode stipjes in de witte vulling. Maak dan de blaadjes met de groene vulling.
Zet de taartjes in de koelkast en laat opstijven.

Tips:
 • Een half ei is altijd erg lastig. Bekijk daarom hoe vochtig het deeg is en voeg anders de rest van het ei ook toe. Ik denk dat dat wel kan.
 • Sour cream heb ik bij de AH gekocht, een klein potje van 125 gram uit de koeling. Voor de roomkaas gebruikte ik 'verse kaas' van de Aldi. Op de achterkant stond 'roomkaas', dus het zal wel kloppen... de smaak was in ieder geval goed.
 • Gecondenseerde melk koop je in blikjes van Dutch lady, o.a. bij de AH. Je kunt het ook goed zelf maken, het recept komt binnenkort online!
Pin It!

1 opmerking:

 1. Een leuk kerstpakket heb je gekregen en je kunt dus aan het experimenteren miet nieuwe ingrediënten. Ik ben benieuwd of we daar nog wat van terug gaan zien op je blog.
  De taartjes zien er smakelijk uit en mooi met de kerstversiering.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...