maandag 8 april 2013

Chinese 5-kruidenvis en zelfgemaakte saus

Rijst met vis vinden wij een heerlijke combinatie en we variëren er veel mee. Dit keer werd het rijst met gestoomde groente en vis met een aziatisch tintje.
Chinese 5-kruiden vis met rijst en ananas
Door de groente te stomen, wordt met name de wortel erg lekker zoet! Het is ook een heel gezonde manier van koken, omdat de vitamines niet in het water verdwijnen. Om te stomen heb je niet per sé een stoompan nodig, onder andere bij de Ikea kun je hele handige stoominzetjes krijgen die in bijna alle pannen passen.
Het sausje over de rijst is zoet-zuur-pittig, heel lekker over de rijst en bij de vis. Ik gebruikte een stukje verse ananas erin, maar je kunt het ook vervangen door wat ananas uit blik, of een stukje stemgember op siroop.

Wat heb je nodig voor rijst met gestoomde groente en vis (2 personen):

  • Rijst (eigen inzicht)
  • 2 wortelen
  • 1 stronkje broccoli
  • 2-3 tongfilets of andere witvis
Voor de saus:

  • 1 el sojasaus
  • 2-3 el tomatenketchup
  • 1 el rijstwijn
  • 1 1/2 el azijn
  • 1 1/2 el suiker
  • 3/4 kop water
  • 1 grote el maizena
  • 3 el water
  • 1 uitje
  • teentje knoflook
  • stukje gember
  • stukje (verse) ananas
Wat moet je doen:
Bereid de rijst in een pan volgens de aanwijzingen op de verpakking of in een rijstkoker.
Snijd ondertussen de wortelen in kleine plakjes en de broccoli in roosjes. Vergeet niet om ook de steel te schillen en in kleine stukjes te snijden. Leg ze vast in het stoommandje.
Bestrooi de visfilets met zout, peper en het Chinese 5-kruidenpoeder. Zet apart.
Verhit het water in een pan om de groenten te stomen.

Maak ondertussen de saus: meng de sojasaus, ketchup, rijstwijn en azijn in een steelpan en breng aan de kook. Voeg dan de suiker en het water toe, breng weer aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
Snijd ondertussen de ui en ananas in kleine stukjes en rasp de gember. Meng de maizena met de 3 el water en voeg toe aan de saus. Roer weer goed door, zorg dat de maizena goed opgenomen wordt in de saus. Houd zachtjes aan de kook, zodat de saus iets indikt. Voeg dan de ui, ananas en gember toe, samen met een geperst teentje knoflook. Roer goed door en zet op heel laag vuur.

Ondertussen kookt het water voor de groenten: zet het stoommandje in de pan en stoom ongeveer 6-7 minuten. Verhit boter in een koekenpan en bak de visfilets gaar.

Schep wat rijst, groenten en vis op het bord, schenk er wat saus overheen.

Tips:

  • Chinese 5-kruiden (5-spices) kun je krijgen in de toko en soms in grote supermarkten. Eventueel kun je het vervangen door wat koekkruiden.
  • De groenten kun je ook vervangen door spitskool/chinese kool of paksoi.
  • De saus is ook lekker als dipsaus bij chips!
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. Dit gaat er bij ons wel in. Heerlijk! Gestoomde groente is altijd heel smakelijk. Leuk recept. Fijne dag en groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit lijkt me een heerlijk geheel.
    Vis met rijst vind ik altijd een fijne combinatie.
    Het Chinese 5 kruidenpoeder gebruik ik ook sinds ik geen zout meer toevoeg aan mijn recepten.
    Ik ben er nog mee aan het experimenteren en dit is een leuk recept om ook eens uit te proberen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...