maandag 22 april 2013

Polenta met gepocheerd ei

Af en toe koop ik iets in de supermarkt wat ik niet ken. Dit keer was het polenta. Veel over gehoord, maar nog nooit gegeten, laat staan gemaakt. Polenta wordt gemaakt van maismeel (maisgriesmeel) en water of bouillon. Daarvan kook je een dikke pap die je zo kunt eten of kunt laten afkoelen tot een stevige koek. Als je de pap lang doorkookt, krijg je een dikke koek in de pan. Die is steviger dan de afgekoelde pap.
Je kunt instantpolenta en 'gewone' polenta krijgen. De instantpolenta (die ik had) is in 10-15 minuten klaar, de gewone polenta duurt 40 minuten.

Ik maakte een pap die ik liet afkoelen. Vervolgens sneed ik de koek in puntjes, die ik bakte in wat boter. Lekker! Samen met een salade en gepocheerd ei een heerlijke (budget)maaltijd.
Polenta met salade en gepocheerd ei
Wat heb je nodig voor polenta, salade en gepocheerd ei (2 personen):
Voor de polenta:
  • 80 gram polenta
  • 1/2 L groentebouillon (niet te sterk)
Voor de salade:
  • 1 krop botersla
  • 1/2 zakje rucola
  • 3 tomaten
  • stuk komkommer
  • olijven
  • dressing van olijfolie, citroen, wat honing en mosterd
Voor de gepocheerde eieren:
  • 2 eieren
  • scheutje azijn
  • pan met 5 cm water
Wat moet je doen:
Maak eerst de polenta. Breng de bouillon aan de kook en strooi de polenta erin. Blijf goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Houd de pap aan de kook, roer af en toe. Als de pap gaar is (zie aanwijzingen verpakking), giet je het in een ingevette vierkante vorm. Laat afkoelen.

Als de polenta is afgekoeld, maak je de salade. Scheur de botersla in stukjes, rucola er doorheen, samen met de dressing. Dan de tomaten in partjes en de komkommer in halve maantjes snijden en door de sla scheppen. Vervolgens de olijven over de salade verdelen. Zet aan de kant.

Breng voor de gepocheerde eieren het water aan de kook, met een scheutje azijn. 
Snijd ondertussen de polenta in puntjes en bak ze in porties in de hete boter, zodat ze aan beide kanten een kleurtje krijgen.
Leg wat salade op twee borden.
Breek 1 ei in een kopje. Als het water bijna kookt, maak je een draaikolkje in het water en laat je het ei daar voorzichtig in vallen. Als het goed is, vormt het eiwit een 'zakje' om de eidooier. Kook het ei 3 minuten zodat de dooier nog vloeibaar is, haal het ei eruit en leg op de salade op het bord. Maak het andere ei op dezelfde manier.
Leg wat puntjes polenta op het bord en serveer de rest op een bordje erbij, samen met de rest van de salade.

Tips:
  • Polenta kun je natuurlijk met elke soort bouillon maken. Experimenteer ook eens met wat verse/gedroogde kruiden.
  • De salade wordt extra lekker met een blikje tonijn er door.
Pin It!

5 opmerkingen:

  1. Dank voor je recept! Lijkt me makkelijk te maken en ook goed mee te variƫren.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sounds really good. Thank you so much for sharing.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Altijd leuk om iets nieuws uit te proberen. Ik ken polenta ook alleen van naam, maar al sik dit zo lees is het de moeite waard om eens uit te proberen..
    Het ziet er allemaal smakelijk uit.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ooit wel eens polentakoek geprobeerd te bakken. Viel langzaam als een plumpudding in de pan in elkaar ;-(
    Ik weet nooit wat ik fout doe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm....dat weet ik ook niet! Ik heb de eerste keer dat ik polenta maakte als test ook een koek in de pan gemaakt. Net zo lang gekookt tot de onderkant echt stevig was en daarna op een bord gestort. De bovenkant was toen nog geen koek, maar na het afkoelen was het wel een stevig geheel geworden. Misschien roer je te veel? Ik heb bij het maken van de koek maar af en toe geroerd!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...