zaterdag 11 mei 2013

Zoete aardappeltulband

Op de markt kocht ik enorme oranje zoete aardappelen. 2 stuks wegen meer dan 1,5 kilo! Lekker... maar ook wel een beetje veel... Ik maakte er voor de verjaardag van Nhan een cake van. Nog niet eerder gedaan, maar het pakte goed uit. Lekker smeuïg, kruidig en niet te zoet.

Wat heb je nodig voor een 1 tulbandcake:

  • 190 gram bloem
  • 1 el + 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1/4 tl zout
  • 1 el kaneel
  • 1/2 tl gember
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 65 gram bruine suiker
  • 85 gram gewone suiker
  • 3 eieren
  • 64 gram olie
  • 86 gram pruimenmoes (zie tips)
  • 400 gram zoete aardappelpuree
  • 1 tl vanille-extract
Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een bakvorm licht in.
Zeef en mix samen: bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, gember en nootmuskaat.
Mix in een andere kom de eieren en de suiker tot een luchtig geheel. Voeg de olie en de pruimenmoes toe. Mix er dan de vanille en aardappelpuree doorheen. Als alles goed door elkaar is gemixt, voeg je langzaam de bloemmix toe. Mix tot het net gemengd is.
Giet het mengsel in de bakvorm en bak 35-40 minuten. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en keer de vorm daarna om. Laat afkoelen tot lauwwarm voordat je hem aansnijdt. Koud is de cake ook lekker :)

Tips:

  • De pruimenmoes maakte ik van 3 kleine pruimen. Verwijder de pitten en snijd ze in kleine partjes. Kook ze kort met een beetje water. De velletjes komen nu los, verwijder die uit de moes. Maak van het vruchtvlees een grove moes, bijvoorbeeld met een lepel. Breng op smaak met 1-2 tl suiker. In plaats van pruimenmoes kun je ook appelmoes of ander pectinerijk fruit gebruiken.
  • Voor extra bite kun je wat gehakte noten aan het beslag toevoegen.
  • Extra feestelijke cake? Maak dan een frosting van 250 gram roomkaas, 65 gram suiker en 1 tl vanille. Verdun de roomkaas met koffiemelk tot je een vloeibare frosting krijgt, die nog wel blijft 'plakken' op de cake als je de frosting er overheen giet.
  • De cake (zonder frosting) blijft in de koelkast 1-2 weken goed.
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. Dit klinkt wel heel lekker, dat
    zou ik wel eens willen proeven...
    Bijzondere combinatie in ingrediënten.
    En altijd leuk dat er variatie op een
    thema zijn.
    Ik mis trouwens de leuke foto's... te
    enthousiast aan de slag gegaan?
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je complimenten :) Wat betreft de foto's...die vond ik niet mooi genoeg om ze te plaatsen, dit keer! Misschien komt er nog een herkansing...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...