donderdag 2 augustus 2012

Bún bò kho- Vietnamese noedelsalade

De laatste tijd ben ik een beetje op de Vietnamese toer wat betreft avondeten. Misschien komt het door de zomer, misschien doordat ik in het weekend wat meer tijd heb... ik weet het niet. Maar we eten telkens wel lekker!

Dit keer maakte ik bún bò kho, ofwel een noedelsalade met rund.
Bún bò kho


Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 100 gram dunne rijstnoedels (bv. mihoen)
  • 150 gram rundvlees (bv. runderlapje of biefstuk)
  • 1/4 komkommer
  • +/- 100 gram taugé
  • 2 handjes pinda's
  • ingemaakte wortel en daikon (klik voor recept)
  • gefrituurde uitjes
  • verse kruiden: in ieder geval munt en koriander, het liefst ook vietnamese munt, shiso en thaise basilicum
Voor de marinade:
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • zwarte peper naar smaak
  • 1 el vissaus
  • 1 el oestersaus
  • 1/2 el sesamolie
  • 1 tl suiker
  • olijfolie
Wat moet je doen:
Meng alle ingrediënten van de marinade behalve de olijfolie.
Snijd het vlees in heel dunne plakjes. Meng het vlees met de marinade, overgiet met olijfolie totdat het vlees er goed mee bedekt is (ongeveer 2-3 el). Laat de marinade intrekken, schep af en toe om.
Zet ondertussen water op voor de rijstnoedels (ongeveer 3/4-1 liter) en breng aan de kook. Als het water kookt, voeg je de noedels toe, deksel op de pan en het vuur uit. Laat de noedels in het water zitten. Na ongeveer een 10-15 minuten zijn de noedels klaar. Laat ze uitlekken in een zeef of vergiet.
Snijd ondertussen de komkommer in plakjes. Spoel de taugé goed schoon en laat uitlekken in een vergiet.
Rooster de pinda's in een droge pan en hak ze daarna grof (of stamp ze even in een vijzel). Maak de kruiden schoon, maar houd ze wel heel.

Verdeel de uitgelekte noedels over twee kommen. Verdeel de kom denkbeeldig in kwarten en leg in elk kwart een ander ingrediënt: komkommer, taugé, ingemaakte wortels/daikon. 1 kwart blijft nog leeg. Leg de kruiden op een apart schaaltje.

Verhit een wok op hoog vuur. Als de pan goed heet is, schep je het vlees erin. Zorg ervoor dat het vlees zo plat mogelijk op de bodem van de pan ligt. Keer het vlees 1 keer om en durf het op hoog vuur te bakken: zo wordt het vlees licht gekarameliseerd maar niet taai. In ongeveer 3 minuten is het vlees klaar.

Verdeel het warme vlees over de twee kommen, in het overgebleven kwart van de kom. Strooi dan de pinda's en de uitjes over de beide kommen en serveer direct met de kruiden.

Foto is wat rommelig, maar je kunt de kruiden wel zien!
Hoe eet je het dan?
Scheur wat kruiden in stukjes en verdeel over je kom. Wees niet te zuinig: de kruiden maken het gerecht pas echt Vietnamees! Gebruik een lepel en stokjes om te eten. Schep eventueel de ingrediënten in de kom om, zodat je allerlei smaken tegelijk in je mond hebt.

Tips:

  • Vind je het moeilijk om vlees heel dun te snijden? leg het dan een half uur voor je begint in de diepvries. Dan snijdt het een stuk gemakkelijker :)
  • Vissaus kun je krijgen bij de toko. Het is erg zout, dus voeg zeker geen zout meer toe aan het gerecht.  Ook oestersaus kun je daar krijgen, maar ook bij de AH.
  • Het is ook lekker om een scheutje vissaus over de noedels te gieten.
  • Vietnamese kruiden kun je krijgen bij de Aziatische toko of de beter gesorteerde Turkse toko.
Pin It!

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk lijkt me die salade! Past inderdaad wel goed bij het zomerse weer.
    Fijn om wat meer tijd te hebben om te kokkerellen.
    Geniet er maar van!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk!
      Anne! jij kant heel goed Viet-Nam eten koken.
      Kijk allemaal echt goed uit.
      Geniet er maar van!

      Lieve groetje van :
      Trien!

      Verwijderen
    2. Hoi Trien! Dank je wel voor je compliment! Ik bloos er van!
      Groetjes, Anne

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...