dinsdag 8 januari 2013

Nuoc mam- Vietnamese dipsaus

In Vietnam maak je geen gebruik van zout, maar van vissaus: een saus gemaakt van gefermenteerde ansjovis. Klinkt een beetje raar, maar het smaakt erg goed, zeker bij rijst.

Als je ergens gaat eten, krijg je niet een bordje vol geschept, maar staan er kommen op tafel met rijst, groenten, vis etc.. Iedereen krijgt een klein kommetje en daarin schep je over het algemeen wat rijst. Dan kies je uit de andere kommen wat je nog meer wilt eten, dit pak je met je eetstokjes. Zo kun je dus zelf kiezen en is het geen probleem als er dingen op tafel staan die je niet zo lekker vindt: die eet je gewoon niet:p

Iedereen krijgt vaak ook een heel klein kommetje met daarin nuoc mam: een dipsausje op basis van vissaus. Heb je dan bijvoorbeeld een stukje groente gepakt, dan dip je die even in de saus en dan eet je hem op. Njam!
Er zijn verschillende soorten nuoc mam, bijna ieder gezin of familie heeft wel een eigen recept (scherper, zoeter, zouter) en dan heb je nog variaties met of zonder gember, knoflook etc.
Mijn schoonmoeder heeft me geleerd hoe zij nuoc mam maakt en nu wil ik het graag met jullie delen. Mocht je een keer Vietnamees willen eten, vergeet dan zeker niet de nuoc mam: het is een essentieel onderdeel van de Vietnamese eetcultuur!

Nuoc mam is goudgeel van kleur
Ik maakte maar een kleine hoeveelheid, je kunt het gerust verdubbelen.

Wat heb je nodig:

  • 6 tl suiker
  • 1/2 rode peper (meer of minder naar smaak)
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 citroen, uitgeperst
  • 2 1/2 el vissaus
  • water
Wat moet je doen:
Doe de suiker, peper en knoflook in een vijzel en stamp er op los. Het moet een soort pasta worden en dat kost best even tijd! Goed stampen, af en toe een beetje roeren... Zet hem op!
Als de pasta klaar is, schep je hem in een kom. Voeg het uitgeperste citroensap toe. Spoel de vijzel om met een klein beetje water en voeg het water ook toe aan de pasta. Roer goed door elkaar. Voeg dan de vissaus toe en nog een scheutje water.
Proef de saus, het moet een beetje een kick geven van zout, pittig en zuur tegelijk. Voeg naar smaak nog wat water, vissaus of citroensap toe.

Je kunt de saus in de koelkast ongeveer 2-3 weken bewaren.
Het is echt maar een klein beetje!
Pin It!

4 opmerkingen:

  1. Leuk dat je weer aandacht schenkt aan een typisch Vietnamese dipsaus.
    En bijzonder natuurlijk dat je zo'n dipsaus leert maken van iemand die vanuit de eigen traditie weet hoe het moet.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijzonder, zo'n sausje! Omdat het zelfgemaakt is en omdat het een familierecept is. Handig dat je het nog een tijdje in de koelkast kunt bewaren. Ik vind het wel wat hebben, de Vietnamese/Aziatische keuken!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om te zien! Ik heb een andere versie geleerd (met limoensap) van een Vietnamese vriendin. Het bestaat uit 2 eetlepels vissaus en 2 eetlepels limoensap. Vervolgens 4 eetlepels water erbij mengen. En suiker en geplette+fijngesneden knoflook naar smaak toevoegen.
    Ik heb er nog nooit peper aan toegevoegd, zal het eens proberen! Bedankt voor de tip!
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marjolein, ik hoop dat deze versie ook lekker smaakt! En wat betreft de limoen: het klopt inderdaad dat dat veel gebruikt wordt. Maar vooral in de winter zijn limoenen hier moeilijk te krijgen...en zijn citroenen een prima vervanging!

      Groet,
      Anne

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...