maandag 21 januari 2013

Winterse kost- stamppot zuurkool

Ik merk dat ik toch wel heel erg met het seizoen mee eet: lichte maaltijden en salades vooral in de zomer en nu, met de kou, de stevige stamppotten en vettere gerechten. Heerlijk!

Zuurkool vind ik in de winter ineens ook weer erg lekker. Wel met wat ananas, want ik vind iets zoets erbij wel smakelijk. Helaas geen foto van het gerecht, het verdween snel in onze monden!

Overigens een budgetgerecht: voor ongeveer €1,20 per persoon stond dit op tafel.

Wat heb je nodig voor twee personen (grote porties, wij hielden nog een beetje over):

  • 1 pakje zuurkool (500 gram)
  • ongeveer zes aardappelen
  • 1 blikje ananasstukjes
  • 1 rookworst
  • wat melk en boter
Wat moet je doen:
Kook de aardappelen gaar. Zet ondertussen de zuurkool op met 5 el siroop uit het blikje ananasstukjes en het vocht uit de verpakking. Kook ongeveer 20-25 minuten.
Giet ondertussen de ananasstukjes af, bewaar de siroop. Lekker om even een glaasje ranja van te maken!
Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en maak je er een puree van met wat melk en boter. Niet te smeuiig maken! Als je de puree klaar hebt en de zuurkool is gaar, schep je de zuurkool bij de puree, samen met het vrijgekomen vocht. Roer goed door elkaar en kijk of de stamppot smeuiig genoeg is. Voeg anders nog wat melk toe. Schep er dan de ananasstukjes doorheen. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Serveer met de rookworst.

Tips:

  • In plaats van ananas kun je ook stukjes banaan gebruiken. In plaats van de siroop bij de zuurkool gebruik je dan gewoon water.
  • Zuurkool is ook lekker op een broodje (rook)worst!
Pin It!

1 opmerking:

  1. Lekker recept met die ananas erbij en zeker geen duur gerecht.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...