donderdag 24 oktober 2013

Herfstsoep: bietensoep met paddenstoelenballetjes

In de herfstgroenten (bieten, pastinaak, etc.) proef je nu sterke, aardse smaken. Ik houd er wel van :) Gek is dat, hoe je smaakpalet verandert met de seizoenen. In de zomer had ik totaal geen behoefte aan bieten!
Bieten worden veel gegeten in Noord- en Oost-Europa. Een bekend voorbeeld is Borsjt, een Russische bietensoep.
Het onderstaande recept voor bietensoep (bron) is geen traditionele Borsjt, maar een snelle versie. Ook lekker :) Erbij aten we paddenstoelenballetjes en een dillesaus (bron). Echt herfst!
Bietensoep met paddenstoelenballetjes
Wat heb je nodig voor de bietensoep (2 personen):
  • 500 gram gekookte bietjes
  • 1 gekookte grote wortel
  • 500 ml bouillon naar keuze
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 tl komijn
  • 2 el honing
  • 1 el sour cream of crème fraîche
  • 1/2 tl zwarte peper
Wat moet je doen:
Pureer de bietjes. Voeg dan de bouillon en de wortel toe en pureer weer. Giet de puree in een pan en breng aan de kook. Na 5 minuten voeg je het citroensap, de komijn, honing, sour cream en zwarte peper toe. Roer goed door en laat nog 2 minuten koken.
Serveer met brood of met de paddenstoelenballetjes.

Wat heb je nodig voor de paddenstoelenballetjes (2 personen):
  • 250 gram champignons
  • 200 gram rijst, gekookt
  • 1 ui
  • 1 1/2 el lijnzaadpoeder met 2 el water (of een 1/2 ei)
  • peper/zout
  • bloem
  • olie
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 150-200 ml heet water
  • 120 ml dikke sour cream/crème fraîche
  • 3 el verse dille
Wat moet je doen:
Snijd de champignons in kleine stukjes en bak ze in wat boter, totdat ze veel vocht kwijt zijn. Snipper de ui en bak het in wat boter tot ze lichtbruin zijn.
Meng ondertussen de rijst met het lijnzaad/ei en wat peper en zout. Voeg de champignons en ui toe en kneed een beetje tot een smeuïg mengsel.
Maak balletjes en rol die door de bloem. Druk ze wat plat en bak ze, in wat olie, op laag vuur in 20 minuten aan beide zijden bruin.

Maak ondertussen de saus:
Smelt de boter in een sauspan. Voeg de bloem in één keer toe en roer goed. Laat 2 minuten bakken en voeg dan het water toe. Mix met een garde tot er geen klontjes meer in de saus zitten. Voeg dan de sour cream en dille toe. Laat nog even zachtjes doorkoken en haal dan van het vuur.
Giet de saus op een bordje en leg de paddenstoelenballetjes in de saus.

Tips:
  • Bietjes zelf koken? Schrob ze dan eerst goed schoon en kook ze 30-60 minuten tot ze gaar zijn. Laat ze afkoelen en haal dan de schil er vanaf (de schil zit dan vaak heel los, zodat de bietjes zo uit de schil vallen als je er voorzichtig in knijpt).
  • De sour cream in de dillesaus kun je vervangen door wat crème fraîche te mengen met roomkaas. Wil je het minder romig, gebruik dan alleen crème fraîche.
  • Een budgetgerecht: toen ik dit schreef, maakte ik dit volledige recept voor 90 cent per persoon.
Pin It!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...