vrijdag 11 oktober 2013

Peulenparade- Vegabolognese met linzen

Het laatste recept alweer in de serie over de Peulenparade. De afgelopen weken zijn er allerlei recepten de revue gepasseerd:
Overzicht recepten Kookstel voor de Peulenparade

  1. Witte bonensalade met feta
  2. Kapucijners met gebakken aardappelen
  3. Chili con carne
  4. Kikkererwtenbrood
  5. Chè ba mau (Vietnamees toetje)
  6. en deze week: Vegabolognesesaus met linzen.

Het nadenken over een wekelijks recept met peulvruchten heeft mij wel weer geïnspireerd om (bewuster) meer met peulvruchten te doen. Ze zijn zo veelzijdig! De Peulenparade heeft bij mij dus wel gewerkt!
Hopelijk heb jij ook ideeën opgedaan om meer peulvruchten te eten.

Deze week dus een vegetarische bolognesesaus, met linzen in plaats van gehakt. Het recept is enigszins gebaseerd op een recept uit het boekje "Simpelweg lekker- Vegetarische keuken" uit 2010.
Linzenbolognese met pasta
Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 6 el groene of bruine linzen, ongekookt
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortels
  • 1 prei
  • 1/2 broccoli
  • 1/2 venkel
  • 1 blik tomatenblokjes
  • tijm, Provençaalse kruiden, peper en zout naar smaak
  • pasta voor 2 personen

Wat moet je doen:
Was de linzen en doe ze, met zoveel water dat de linzen 3-4 cm onder water staan, in een ruime pan. Breng aan de kook en kook ongeveer 15 minuten.
Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes en de wortel in plakjes. Als de linzen nog 5 minuten moeten koken, voeg je zowel de broccoli als de wortel toe. Let erop dat het water aan de kook blijft, verleng eventueel de kooktijd met 2 minuten. Giet de linzen-broccoli-wortel af en zet even aan de kant.

Snipper de ui. Verhit wat olie in een wok of grote koekenpan. Voeg de ui toe en fruit ongeveer 3 minuten. Voeg dan de uitgeperste knoflook toe. Zet het vuur halfhoog en roer af en toe.
Snijd ondertussen de paprika in stukjes en voeg toe aan de ui. Snijd de venkel in dunne reepjes, evenals de prei. Voeg ook toe aan de ui. Dan de tomatenblokjes en kruiden erbij en schep goed om. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat zachtjes 5-8 minuten pruttelen, tot de saus wat indikt.
Voeg dan de linzen, broccoli en wortel toe. Schep weer goed om. Verhit nog ongeveer 5 minuten, tot de smaken goed zijn ingetrokken.

Breng ondertussen voldoende water aan de kook voor de pasta en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de pasta met de pastasaus.

Tips:

  • Natuurlijk kun je ook een blikje linzen gebruiken. Gebruik dan een klein blikje, van ongeveer 200 gram.
  • Het gerecht wordt extra lekker met wat geraspte kaas.
  • De groenten die ik gebruikte, had ik allemaal al in de koelkast. Je kunt alles vervangen en je eigen groentemix maken!
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. He, jammer dat dit alweer het laatste peulvruchtenrecept is. Ik vond het wel verrassend wat je ons steeds weer voorschotelde. Dit lijkt ook lekker en niet moeilijk te bereiden.

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooi project die peulenparade en jij hebt daar een smakelijk aandeel in geleverd met leuke en verrassende recepten.
    Een mooie bron van inspiratie!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...