vrijdag 4 oktober 2013

Peulenparade- Vietnamees toetje met bonen: Chè ba màu

Iedere week een recept met peulvruchten, in het kader van de peulenparade. De vorige recepten met peulvruchten waren hartig, dit keer een toetje met rode bonen of aduki/azukibonen.
In Vietnam worden bonen veel gebruikt in zoete gerechten, bijvoorbeeld in deze sneeuwballen. Dit toetje, Chè, is een soort zoete soep die op allerlei manieren gemaakt kan worden. Met vruchtjes, met lotuszaden, zoet of juist niet, met kokosmelk of zonder, dik of dun... Ik houd van kokosmelk en zoete smaken, daarom maak ik vaak deze chè.
Deze week maak ik een chè met bonen. Chè ba màu is 'regenboog chè': een chè met 3 kleuren (maar eigenlijk 4). Niet de complete regenboog, maar het lijkt er wel op ;)
Chè ba màu - Vietnamees toetje met bonen
De chè serveer je in een hoog glas met allemaal laagjes. Eerst de rode bonen, dan de gele bonen, vervolgens de groene agar-agar en dan witte kokosmelk. 

Wat heb je nodig voor Chè ba màu (ruim 2 personen):
Voor de gele laag:
 • 50 gram gedroogde gepelde mungbonen (gele halve boontjes)
 • 1-2 el suiker
Voor de rode laag:
 • 1/4 cup rode bonen (aduki/azukibonen)
 • 1 stuk kandij
Voor de groene laag:
 • 1/2 el groene agar-agar
 • 250 ml water
 • 1/2 tl pandanextract
 • 55 gram suiker
Voor de witte laag:
 • 150 ml kokosmelk
 • 1/2 el tapiocameel
Rode laag:
Spoel de rode bonen om. Week ze een nacht in ruim, koud water. Giet de bonen af en doe in een ruime pan. Voeg 250 ml water en het stuk kandij toe. Breng aan de kook en kook 1,5-2 uur, of tot de boontjes zacht zijn. Let op dat de boontjes niet droog koken! Voeg eventueel wat extra water toe. Als de boontjes zacht zijn, giet je ze af en laat ze afkoelen.

Groene laag:
Giet het water met de suiker en de agaragar in een pan. Roer tot de agaragar is opgelost. Breng het mengsel aan de kook. Kook ongeveer 2 minuten door, onder constant roeren, tot het wat dikker wordt. Haal van het vuur en voeg de pandan toe. Giet in een platte vorm en laat opstijven.

Gele laag:
Was de gele mungbonen drie keer tot het spoelwater niet meer geel is. Doe de boontjes dan in een pan met een dikke bodem en voeg zoveel water toe dat de boontjes een klein vingerkootje onder water staan. Breng aan de kook en kook 10-15 minuten. Blijf er bij, roer af en toe, het bakt gauw aan.
Als de boontjes gaar zijn (zacht) giet je het eventuele overgebleven water af en prak je de boontjes fijn. Voeg suiker naar smaak toe. Doe in een bakje en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Witte laag:
Giet de kokosmelk in een pan en voeg de tapioca toe. Roer tot de tapioca is opgelost. Breng de kokosmelk aan de kook en roer goed terwijl het licht borrelt. Als de kokosmelk dikker is geworden, zet je het vuur uit en laat je het afkoelen. Giet desgewenst door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen.

Serveren: Snijd de opgestijfde agar-agar in lange sliertjes of kleine blokjes.
Schep laagjes rode bonen, gele bonenpuree en agar-agar in een hoog glas. Verdeel de kokosmelk over de glazen en serveer direct.

Tips:
 • Je kunt ook (geschaafd) ijs aan de chè toevoegen, bijvoorbeeld per laagje of alleen bovenop.
 • Eventueel kun je de mungbonen ook laten weken, ongeveer 3-4 uur. De kooktijd wordt daardoor iets verkort.
 • Kandij kun je kopen in de toko, onder de naam 'rock sugar'. Ook agar-agar en pandanextract kun je daar halen.
 • In plaats van Azuki-bonen kun je ook rode kidneybonen gebruiken.
Pin It!

1 opmerking:

 1. Het ziet er feestelijk uit! Dat is weer eens een ander peulvruchtengerecht :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...