maandag 8 oktober 2012

Aziatische pandan chiffon cake- Bánh bông lan lá dứa

Hoera! Er zijn weer nieuwe volgers!
Allereerst Renske, die maar liefst twee websites heeft: Craft Girl waarop ze al haar creaties laat zien en Mijn leuke plaatjes, met, de naam zegt het al: allemaal mooie plaatjes.
Dan Lisette, van Onze Franse Keuken. Op haar weblog vertelt ze over haar leven in Frankrijk en deelt ze allerlei heerlijke recepten.
Tot slot is ook Mireille volger geworden, ik heb van haar geen website/-log kunnen ontdekken. 
Allemaal van harte welkom, fijn dat jullie mijn weblog zo leuk vinden dat je hem wilt volgen :)

Bij nieuwe volgers hoort een taart en dat is dit keer een Pandan chiffon cake. In Vietnam heb ik hem ook gegeten en heette het "bánh bông lan lá dứa". 
Als je deze naam letterlijk vertaalt, staat er:
bánh: aanduiding voor alles wat gemaakt is van beslag/deeg
bông lan: orchidee
lá dứa: pandan

Nu denk je misschien: wat heeft die orchidee er mee te maken? Dat komt doordat er vanille in het recept gebruikt wordt. Vanille is afkomstig van een orchidee. Grappig hè? (bron) Deze orchidee heb ik laatst ook 'in het echt' gezien in de orchideeënhoeve in Luttelgeest. 

De cake is niet moeilijk te maken, maar wil wat lastig uit de vorm (drie keer raden waarom ik geen foto heb van een complete cake :p ). Gelukkig smaakt ie er niet minder om als hij wat verfrommeld uit de vorm komt ;)


Pandan chiffon cake
De structuur is erg luchtig, niet te vergelijken met een 'gewone'cake. Dit komt doordat je de eieren splitst en de eiwitten stijf klopt. Het pandan-extract kun je eventueel weglaten, gebruik dan iets meer vanille.

Wat heb je nodig voor pandan chiffon cake (standaard tulbandvorm):

  • 6 eiwitten
  • 125 gram suiker
  • 6 eierdooiers
  • 80 gram suiker
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 165 ml kokosmelk
  • 2 el olie (zonnebloem ofzo, iets met weinig smaak)
  • 1 1/2 tl pandan-extract
  • 120 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/8 tl zout
Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Mix de kokosmelk, olie en pandan. Mix in een andere kom eierdooiers, 80 gram suiker en vanille tot een luchtig geheel en ongeveer 3x zo groot. Voeg de kokosmelk langzaam toe aan de eierdooiers. Zet even aan de kant.
Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een andere kom. Zet apart.
Mix de eiwitten met schone mixhaken in een schone, vetvrije kom, tot de eiwitten een beetje stijf worden. Voeg dan beetje bij beetje 125 gram suiker toe en blijf mixen tot de eiwitten stijf zijn (test: houd de kom voorzichtig op de kop: de eiwitten moeten blijven zitten). 

Schep heel voorzichtig de bloem door de eierdooiers, niet roeren, zodat je de boel zo luchtig mogelijk houdt. Schep dan 1/3 van de eiwitten door het beslag. Niet te voorzichtig, maar wel luchtig proberen te houden. Voeg dan de rest van de eiwitten toe. Blijf lang genoeg scheppen/vouwen totdat de eiwitten zijn opgenomen in het beslag. Eventuele 'klontjes' eiwit zie je later als witte stipjes in de cake.

Giet het beslag in een niet ingevette tulbandvorm. Heel belangrijk dat je hem niet invet! Hierdoor zal de cake niet rijzen. Zet de vorm een paar keer wat ruw op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen. Strijk daarna het beslag met een lepel glad. Zet de vorm in de oven, ongeveer 50 minuten, totdat een satéprikker schoon uit de cake komt en de cake veerkrachtig aanvoelt.

Haal de cake uit de oven en zet hem 5 minuten op het aanrecht. Zet de vorm dan op de kop en laat de cake afkoelen. Met wat geluk vind je de cake op het aanrecht als je terug komt, zo niet, dan moet je hem wat helpen door met een mes/taartschep langs de rand van de cake te gaan en op de onderkant te duwen. Uiteindelijk komt ie eruit!
Serveer de cake in plakken.


Tips:
  • Het recept heb ik gevonden op My food trail
  • Deze cake wil graag 'klimmen' langs de cakevorm, vandaar dat je de vorm niet moet invetten (dan heeft de cake geen 'houvast').
  • Wees heel zorgvuldig bij het scheiden van de eieren: een spoortje dooier bij de eiwitten zorgt er voor dat de eiwitten niet meer stijf worden. Wat eiwit bij de dooiers maakt niet zoveel uit, zolang het geen compleet eiwit is.
  • De cake kan het beste bewaard worden in de koelkast omdat er kokosmelk in zit. Dit bederft gauw. 
  • Je kunt het pandan-extract weglaten en de cake vullen met room en/of fruit, of een glazuur over de cake gieten (choco...sinaasappel...)
Pin It!

4 opmerkingen:

  1. Leuk om je volgers te verwelkomen met een lekkere taart! Deze is wel heel bijzonder, alleen al door de felgroene kleur.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo dat is een spannend kleurtje, dat als ik goed begrijp komt door het Pandanextract.
    Dat het een luchtige cake is spreekt me aan,het is vast lekker.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor hoeveel personen is deze cake?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor ongeveer 12 personen, afhankelijk van hoe groot je de punten snijdt. De cake is niet erg machtig.

      Groet,
      Anne

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...