We hebben lekker in de keuken gestaan en flink gelachen. Toch kwamen er mooie sneeuwballetjes te voorschijn. We zijn erg trots op het resultaat!
Bánh bao chỉ met een lekker kopje thee |
Voor de vulling:
- 1/2 cup gepelde mungbonen (gele boontjes) (100 gram)
- 3 el suiker
- 1/4 tl zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 el sesamzaadjes
- 1/4 cup geraspte kokos
- 1 cup kleefrijstmeel
- 3 el suiker
- 3/4 cup melk
- 1/4 tl zout
- geraspte kokos
Wat moet je doen:
Maak eerst de vulling.
Week de boontjes ongeveer 1 uur in ruim water. Spoel de mungboontjes tot het water niet meer verkleurt (3-4 keer). Kook de boontjes met net genoeg water om ze onder te zetten, ongeveer 10 minuten. Let goed op, de boontjes koken snel over!
Rooster de sesamzaadjes. Voeg toe aan de suiker, zout, vanillesuiker en kokos.
Giet de boontjes af, laat even uitdampen en maak er dan een puree van met de keukenmachine. Voeg het suikermengsel toe en meng even goed door. Schep de vulling in een kom en laat afkoelen (eventueel in de koelkast), ongeveer 10-15 minuten. Maak dan 9 balletjes van de vulling, leg ze op een bordje met wat geraspte kokos, zodat ze niet blijven plakken.
Maak dan het deeg.
Doe de melk in een kom en voeg de suiker en het zout toe. Roer totdat de suiker is opgenomen door de melk. Voeg dan beetje voor beetje het rijstmeel toe en roer goed. Zorg er voor dat je een klontvrij beslag hebt. Dek de kom af met magnetronfolie (of vershoudfolie, prik er dan een paar gaatjes in) en zet de kom 3 minuten op vol vermogen in de magnetron. Roer het deeg daarna door (pas op, heet!) en zet nog 1 minuut in de magnetron. Roer het deeg goed door, dit lukt het beste met een spatel. Het deeg is erg taai, maar probeer het toch te 'kneden'.
Nu het balletje maken.
Pak een stukje vershoudfolie en smeer er wat olie op (zonnebloemolie, of andere olie met weinig smaak). Schep er een stukje deeg op, vouw het folie dicht en duw het deeg plat. Het deeg trekt zich telkens weer terug, dus even goed je best doen! Pak dan het vullingballetje, leg op het deeg en vouw het deeg er omheen. Maak het balletje rond, wentel rondom in de kokos en leg in een klein muffinpapiertje. Maak zo nog 8 balletjes.
Serveer direct maar je kunt ze ook bewaren (als het je lukt:P).
Tips:
- Kook de boontjes niet te vochtig. Een vochtige vulling is heel lastig werken!
- Wil je een kleurtje toevoegen, dan kan dat na de eerste keer in de magnetron (maar ik denk ook wel eerder, tijdens het beslag).
Ik vind het heel leuk vandaag samen met Anne banh bao chi maken en ik vind ook heel leuk weblog om te zien!
BeantwoordenVerwijderenHa, ik kan me helemaal voorstellen hoe dat bij jullie in de keuken toeging :)
BeantwoordenVerwijderenDe sneeuwballen zien er heerlijk uit. Kun je de mungbonen ook door iets anders vervangen?
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Wat gezellig om zo samen te kokkerellen.
BeantwoordenVerwijderenAls ik de foto bekijk, dan mag je echt wel trots
zijn op het eindresultaat, als ze net zo lekker
smaken, is het helemaal geweldig.
Natuurkieker Coby