zaterdag 27 oktober 2012

Recept: Vietnamese loempia

Op verzoek van Betsy een recept voor een echt Vietnamees hapje: de loempia.
Voor de verjaardag van mijn oma hadden we deze gemaakt.

Normaal zit er best wel wat zout in, maar omdat mijn oma eigenlijk geen zout meer mag hebben, stonden we voor de uitdaging om ze zoutloos te maken.
Gelukkig lukte dat!

Hieronder het recept voor speciale zoutloze loempia's, bij de 'tips' staat aangegeven hoe je er 'gewone' loempia's van maakt.

Wat heb je nodig voor ongeveer 80 stuks:

  • 2 pakken loempiavellen
  • 1 pakje mihoen (+/- 150 gram)
  • 1 kg h.o.h.-gehakt
  • 750 gram wortelen
  • 500 gram uien
  • hand vol gedroogde paddenstoelen (kattenoortjes)
  • 4 à 5 tenen knoflook
  • vleeskruiden zonder zout
  • zwarte peper
  • verse munt (alleen de blaadjes, ongeveer 2 handen vol)
  • klein beetje bloem (ongeveer 1-2 el)

Wat moet je doen:
Laat de loempiavellen ontdooien. Trek daarna de vellen los van elkaar en leg ze onder een theedoek (dan drogen ze niet uit). Voel even: alle vellen moeten met de ruwe kant naar boven liggen (dat wordt straks de binnenkant).
De loempiavellen liggen klaar!
Leg de mihoen in een kom met lauw water te weken. Week in een andere kom de paddenstoelen in lauw water.
Maak de wortels en de uien schoon. Snijd de uien in kwarten.
Rasp de wortels (in de keukenmachine) en doe ze in een kom. Hak (in de keukenmachine) de uien, niet te fijn!
Mihoen ligt te weken, uien zijn klaar
Soms doe ik de wortelen in een zeef, zodat ze nog wat vocht kwijt kunnen:

Wortelen in zeef
Hak daarna de paddenstoelen fijn (zonder weekwater).
Gehakte paddenstoelen
Nu is het tijd om de vulling echt te gaan maken.
Fruit de uien aan in een beetje olie. Als de uien glazig zijn, voeg je de geperste tenen knoflook toe. Roerbak op hoog vuur ongeveer 4 minuten. Schep dan alles uit de pan in een grote kom (wij gebruiken een plastic bak). Fruit dan het gehakt aan. Giet vrijgekomen vocht af, zodat het vlees wat droog blijft. Voeg dan naar smaak vleeskruiden en peper toe.
Giet de geweekte mihoen af, knip in kleine stukjes en voeg toe aan het vlees. Roerbak totdat de mihoen gaar is. Voeg dan de paddenstoelen toe en verhit nog even goed door. Schep het hete vlees door de uien, zodat alles goed gemengd is. Schep er dan de wortelen doorheen. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Snijd dan de munt fijn (maar niet te fijn, je moet het nog wel proeven) en schep door de vulling.

Tot slot maken we nog een beslagje om de loempia's mee dicht te plakken.
Schep de bloem in een kommetje en voeg heel weinig water toe. Voeg steeds meer toe tot je een beslagje hebt dat van de lepel af loopt.
Niet te dun, maar ook zeker niet te dik beslag maken!
Alles is klaar, nu moeten de loempia's gerold worden!
Leg een loempiavel met de punt naar beneden voor je op het aanrecht. Schep 1,5 el vulling in een lijntje op het vel, ongeveer 5 cm van de onderste punt. Vouw de punt om de vulling, goed strak (je krijgt een rolletje), en rol een stukje door. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol weer verder naar boven. Smeer wat beslag op het bovenste puntje en plak hem aan het rolletje vast.
Maak zo alle loempia's. Zorg dat er geen gat in het vel ontstaat. Gebeurt dat toch, rol hem dan in nog een vel. Zorg er ook voor dat de zijkanten goed dicht zijn, zodat er geen olie in komt.

Frituur de loempia's op ongeveer 180 graden, totdat ze goudbruin zijn.
Eet smakelijk!

Tips:
  • Was mijn uitleg van het rollen niet duidelijk genoeg (kan ik mij zo voorstellen;)), bekijk dan eens dit filmpje.
  • Mag je wel zout gebruiken, gebruik dan vleeskruiden met zout, of alleen zout en peper.
  • Gebruik het weekwater als basis voor soep of (pasta-)saus. Lekker!
  • Je kunt de vulling ook een nacht laten staan, als je niet gelijk loempia's wilt rollen. Je kunt de vulling ook invriezen.
  • Loempia's kunnen goed worden ingevroren.Handig is het om aluminiumfolie of vershoudfolie tussen de lagen loempia's te leggen, zodat ze niet aan elkaar kleven.
  • Sausje erbij? Sweet-chili is lekker, maar je eigen saus is nog lekkerder. Maak hem bijvoorbeeld van wat ketchup, sambal, tomatenblokjes, suiker, azijn en gehakte ui.


Pin It!

3 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat je het recept hier ook even plaatst! De loempia's vond ik heerlijk. Vooral de munt maakte de smaak helemaal top!
    Trouwens, oma vond ze ook helemaal geslaagd :)

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ze ook mogen proeven en ze zijn echt heerlijk, wat zeg ik ze smaken super lekker.
    En wat leuk om even te zien hoe je ze maakt.
    Prima recept en een aanrader voor mensen die zoutarm moeten of willen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Best veel werk, zeg! Nooit geweten dat het allemaal zo secuur moest. Helaas eet ik nog weinig gefrituurd spul, maar zo af en toe heb ik onbehoorlijk zin in zo'n loempiaatje

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...