Vliegenzwam in de knop |
Gister had ik weinig tijd om te koken en maakte daarom een snelle schotel. Wat verse groenten, blikjes bonen..klaar!
Mexicaanse schotel |
- 2 paprika's (ik gebruikte een groene en een rode)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 blik mais (normaal blik, 400 gram?)
- 1 blik chilibonen (AH, ook wel pintobonen in pittig sausje)
- 1 avocado
- kruiden naar smaak: komijn, koriander, (rode) peper
- geraspte kaas
- eventueel limoensap en/of tabasco
Pel de ui en snijd hem in dunne halve ringen. Verhit wat olijfolie in de pan en voeg de uien toe. Pers een teentje knoflook uit en voeg 2/3 toe aan de uien. Bewaar de rest.
Maak de paprika's schoon en snijd in reepjes. Maak het blik mais open en giet de mais af. Als de uien zacht zijn en lekker ruiken, voeg je de paprika en mais toe. Roer af en toe en laat de paprika zacht worden.
Snijd ondertussen de avocado door midden en verwijder de pit. Trek de schil van het vruchtvlees en snijd de helft van de avocado in stukken. Doe de andere helft in een kommetje, eventueel met de pit erbij tegen het verkleuren.
Voeg dan de chilibonen (met sap) toe aan het paprika-ui mengsel, roer goed om. Het mag wel een beetje vochtig worden, spoel eventueel het blikje van de chilibonen om met wat water en voeg dat ook toe. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen. Proef en voeg eventueel wat komijn of peper toe. Verdeel de avocado over de schotel, dan de geraspte kaas er overheen en doe het deksel op de pan. Laat op laag vuur staan.
Prak de avocado in het kommetje tot een puree. Voeg wat koriander naar smaak toe en eventueel ook wat limoensap en/of tabasco. Roer dan de 1/3 knoflook door de puree. Proef en breng zo nodig verder op smaak.
Als de kaas gesmolten is, serveer je de schotel met de avocadopuree.
Tips:
- De avocadopuree is geen echte guacamole, al smaakt ie wel lekker. Echte guacamole vereist (rode) peper, stukjes tomaat en soms wat ui.
- De puree is ook lekker als dip bij chips!
- Je kunt er ook een ovenschotel van maken. Bak dan de uienringen even voor, en schep daarna alle ingredienten in de ovenschaal. Zet ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden, verdeel de kaas erover en zet dan nog ongeveer 5-10 minuten in de oven.
Prachtig, die foto van de vliegenzwam. Ik dacht dat je daar een recept mee zou maken en hield mijn hart vast....
BeantwoordenVerwijderenGelukkig had ik het verkeerd. De Mexicaanse schotel is net iets voor een dag da je even snel iets wilt maken. Lijkt me lekker!
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn