donderdag 18 oktober 2012

Friese kruidkoek

Laatst ontdekte ik de website lekker Frysk, met allemaal Friese recepten.
In het weekend maakte ik van de website Friese kruidkoek. De koek/cake is goed gekeurd door alle proevers!

Friese kruidkoek
Ik paste het recept wel wat aan, vond dat er anders wel erg veel sukade en gember in ging. De geur van de kruidnagels riep gelijk herinneringen aan vroeger op, maar aan wat precies...dat weet ik niet meer...

Wat heb je nodig voor 1 cakevorm:

  • 250 gram zachte boter
  • 250 gram bruine suiker
  • 125 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 5 eieren
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1/4 tl kardemompoeder
  • 30 gram geraspte gember
  • 25 gram fijngesneden sukade
  • 25 gram oranjesnippers
  • klein beetje bloem
  • 125 gram aardappelmeel
  • 1 eiwit
Wat moet je doen:
Verhit de oven voor op 160 graden Celsius.
Meng de kruiden en de gember, sukade en oranjesnippers. Roer er het beetje bloem doorheen, zodat alles bedekt is met wat bloem. Dit voorkomt dat alle vulling naar beneden zakt in de cake.
Meng de bloem, bakpoeder en aardappelmeel en zet apart.
Mix de zachte boter en suiker met een mixer zacht en romig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Als de eieren zijn opgenomen, spatel je het bloemmengsel er door. Wees voorzichtig, zodat je het beslag luchtig houdt.
Spatel er dan de kruiden doorheen.
Klop in een schone kom het eiwit stijf. Schep het eiwit weer voorzichtig door het beslag. Giet het beslag in een goed ingevette cakevorm en bak 1 uur in de oven.
Laat even staan en keer de vorm dan om op een rooster. Laat de cake uitdampen.

Een plakje cake smaakt heerlijk bij een kop thee!
Pin It!

1 opmerking:

  1. Je (half-)Friese roots laten van zich horen zie ik ;)
    Lijkt me een heerlijk recept voor een kruidige cake.
    (Die kruidnagels ken je volgens mij nog van de kaas en van een potje gemalen kruidnagels van Pake...)

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...