In het weekend maakte ik van de website Friese kruidkoek. De koek/cake is goed gekeurd door alle proevers!
Friese kruidkoek |
Wat heb je nodig voor 1 cakevorm:
- 250 gram zachte boter
- 250 gram bruine suiker
- 125 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 5 eieren
- 1 tl kaneel
- 1 tl kruidnagelpoeder
- 1/4 tl kardemompoeder
- 30 gram geraspte gember
- 25 gram fijngesneden sukade
- 25 gram oranjesnippers
- klein beetje bloem
- 125 gram aardappelmeel
- 1 eiwit
Verhit de oven voor op 160 graden Celsius.
Meng de kruiden en de gember, sukade en oranjesnippers. Roer er het beetje bloem doorheen, zodat alles bedekt is met wat bloem. Dit voorkomt dat alle vulling naar beneden zakt in de cake.
Meng de bloem, bakpoeder en aardappelmeel en zet apart.
Mix de zachte boter en suiker met een mixer zacht en romig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Als de eieren zijn opgenomen, spatel je het bloemmengsel er door. Wees voorzichtig, zodat je het beslag luchtig houdt.
Spatel er dan de kruiden doorheen.
Klop in een schone kom het eiwit stijf. Schep het eiwit weer voorzichtig door het beslag. Giet het beslag in een goed ingevette cakevorm en bak 1 uur in de oven.
Laat even staan en keer de vorm dan om op een rooster. Laat de cake uitdampen.
Een plakje cake smaakt heerlijk bij een kop thee!
Je (half-)Friese roots laten van zich horen zie ik ;)
BeantwoordenVerwijderenLijkt me een heerlijk recept voor een kruidige cake.
(Die kruidnagels ken je volgens mij nog van de kaas en van een potje gemalen kruidnagels van Pake...)
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn