donderdag 31 januari 2013

Blogjaardag- Een appeltaartje om het te vieren!

Kookstel viert haar eerste verjaardag met een lekkere appeltaart. Een speciale, die je zo in je hand kan meenemen!
Vers uit de oven


Wat heb je nodig voor ongeveer 5 appel-toffeetaartjes:

Voor het deeg:
125 gram bloem
65 gram boter
1 ei, geklutst
35 gram suiker
snufje zout

Voor de vulling:
1 appel
1 tl citroensap
1 el suiker
paar stukjes fudge (toffee)
kaneel naar smaak

Wat moet je doen:
Maak eerst het deeg. Meng de bloem, suiker en zout in de keukenmachine. Voeg daarna de in blokjes gesneden boter toe en meng tot het kruimelig is. Voeg daarna de helft van het ei toe, meng totdat het een bal wordt.
Verpak het deeg in vershoudfolie en leg ongeveer een half uur in de koelkast.

Maak dan de vulling.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in heel kleine stukjes. Meng de stukjes appel met het citroensap, suiker en kaneel.
Snijd dan de stukjes fudge klein en meng ook met de appel.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestrooid oppervlak. Snijd er met een koekjesvorm figuren uit. Niet te klein, je gaat ze tenslotte nog vullen. Ik gebruikte een kookring.
Leg de helft van de uitgestoken figuren op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bestrijk ze met wat ei. Schep er wat van de appelvulling op, maar laat een halve cm van de rand vrij.
Randjes vrij laten...
Plak op dat lege randje een andere deegfiguur. Nu heb je de appeltaart dicht gemaakt.
Maak zo de andere appeltaartjes.
Bestrijk de taartjes met de rest van het ei en bestrooi eventueel nog met wat suiker.
Bestreken met ei
Bak de taartjes ongeveer 25 minuten, of tot ze mooi gekleurd zijn.
Serveer ze lauwwarm of koud.
Ze zijn echt van een handzaam formaat!
Tips:
  • Het deeg kun je ook zonder keukenmachine maken. Zorg er wel voor dat je handen niet te warm worden, dan smelt de boter.
  • In plaats van kaneel kun je ook speculaaskruiden gebruiken, of een mengsel van kaneel en nootmuskaat.
  • Voeg eens wat nootjes toe in plaats van fudge.
  • De appeltaartjes smaken heerlijk met een beetje slagroom of vanillesaus!
  • Je kunt er natuurlijk ook een gewone taart van maken. Dit deeg is genoeg voor een kleine springvorm (18 cm) en de vulling moet je minimaal verdubbelen...afhankelijk van de gewenste hoeveelheid. Eigen inzicht!
Pin It!

5 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd! En wat een leuke taartjes! Vooral met zo'n leuk hartje er op! :) Eet smakelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van HARTE gefeliciteerd met je blogjubileum! Een jaar alweer. Dat is snel gegaan.
    Heerlijke combinatie lijkt me dat: appel met fudge. Dat ga ik zeker nog eens proberen. Dat handzame formaat taartje spreekt mij ook wel aan. Super recept!

    Veel blog- en kookplezier voor het komende jaar :)

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd met 1 jaar Kookstel. Je geeft zulke verrassende recepten. Heel gewoon, maar o zo bijzonder. Dit is ook weer een juweeltje. Zo'n mini taartje is echt een snoepie en die fudge geeft vast een lekker smaakje. Leuk om met mijn kleinzoon te maken....
    Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Van harte gefeliciteerd met een jaar kookstel.
    Veel plezier met kookstel!

    Groetjes van: Trien!!!...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha gefeliciteerd met al weer 1 jaar Kookstel!!!
    Wat gaat dat snel hè?
    Ik kom altijd met genoegen even bij je kijken en leuk al die variatie in je recepten.
    Ik wens je nog veel blogplezier met Kookstel.
    En dit mooie jubileumtaartje is er zeker eentje die
    ik nog wel eens wil proeven.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...