zondag 3 februari 2013

Glutenvrije appelcake

Zaterdag was ik bij Thérèse van Sifonofoor. Zij organiseert maandelijks een breituin, waar je samen kunt handwerken. Niet alleen breien, maar ook haken, spinnen...wat je maar leuk vindt!
Ik had mijn spinnewiel meegenomen om verder te gaan met het spinnen van mijn zwarte Alpaca-wol. Project nummer zoveel :p

Omdat Thérèse haar huis open stelt voor een hele groep mensen, vind ik het leuk om wat voor haar en de andere bezoekers mee te nemen. Iets eetbaars! Hierbij moest ik wel rekening houden met glutenallergie.
Het werd een glutenvrije appelcake, enigszins geïnspireerd door de appeltaartjes, maar toch weer heel anders.

Boekweitmeel is glutenvrij en je kunt 'gewone' bloem 1:1 vervangen door boekweitmeel. De cake wordt alleen wel wat kruimeliger en droger. Ik gebruikte daarom wat wat meer appels: die laten vocht vrij, waardoor de cake weer smeuïger wordt. De uiteindelijke cake was absoluut niet droog, maar wel een beetje kruimeliger dan gewone cake.

Plakje cake eraf gesneden

De cake heeft een normale hoogte
De geur was heerlijk. Ik had de cake eerst even bij mijn ouders in de keuken gezet en die konden er bijna niet vanaf blijven!

Wat heb je nodig voor 1 glutenvrije appelcake:

  • 250 gram boekweit
  • 2 tl bakpoeder (glutenvrij!)
  • 250 gram boter
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren, gesplitst
  • 2 à 3 appels
  • 2 el suiker
  • speculaaskruiden
  • kaneel
  • 2 el boekweitmeel
Wat moet je doen:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Voeg twee eetlepels suiker toe en roer goed om. Voeg daarna de speculaaskruiden en kaneel naar smaak toe. Zet aan de kant.
Snijd de boter in stukjes, doe in een kom en mix met een mixer totdat de boter romig is. Voeg dan 160 gram suiker toe en mix weer. Meng de boekweit met het bakpoeder en voeg het beetje bij beetje toe aan het boter/suikermengsel. Doe daarna de 4 eierdooiers erbij en mix tot een samenhangend geheel. Het wordt behoorlijk stevig, maar het komt echt goed!
Schep ongeveer 2 el boekweitmeel door de stukjes appels. Schep daarna de stukjes appel met het vrijgekomen vocht door het beslag. Ik gebruikte een houten spatel, je moet even kracht kunnen zetten. Zet aan de kant.

Klop in een vetvrije kom met vetvrije mixhaken de eiwitten schuimig. Voeg daarna beetje voor beetje de overgebleven 90 gram suiker toe en blijf mixen. De eiwitten worden stevig en gaan glanzen.
Spatel dan 1/3 van de eiwitten voorzichtig door het cakebeslag. Voeg dan de rest toe, meng tot de eiwitten zijn opgenomen in het beslag.

Vet een cakevorm in met boter en bestrooi de vorm met boekweitpoeder. Schenk daarna het cakebeslag in de vorm.
Bak ongeveer 60 minuten op 180 graden Celsius. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is: de sateprikker is dan schoon als je hem uit de cake haalt.
Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en keer hem dan op een rooster, zodat de cake kan uitdampen.
Snijd de cake pas als hij is afgekoeld.

Tips:

  • Boekweitmeel geeft een wat notige smaak aan de cake en is ook heerlijk in pannenkoeken. Je kunt het krijgen in sommige C-1000 supermarkten of bij de molenaar. Voor een overzicht van molens in Nederland, kijk hier.
  • Doordat je wat boekweitmeel toevoegt aan de appels, voorkom je dat de appelstukjes in de cake naar beneden zakken.
  • Liever geen glutenvrije cake? Je kunt ook gewone bloem gebruiken.
  • De kruiden geven de cake een echt winterse smaak. Voor een wat lichtere versie kun je ze weg laten, of vervangen door geraspte citroenschil. 
Pin It!

5 opmerkingen:

  1. De cake rook inderdaad heerlijk en de smaak was verrukkelijk! Een zeer aan te bevelen recept.

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk is tie. Dank je wel.
    Heb wel de suiker vervangen door ahornsiroop.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je er nou een klein beetje psyllium (vlozaad) in doet? dan kruimelt het niet zo en word het wat smeuïger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken vlozaad niet...maar het klinkt als een goede tip! Bedankt!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...