vrijdag 8 februari 2013

Vietnamese Visstoof: cá kho

Als ik het druk heb, kan ik me echt ontspannen door te koken. Even gewoon bezig zijn, niet te 'moeilijk' denken...
We hadden nog twee poontjes in de vriezer, daar had ik wel zin in. En iets Vietnamees: het was al weer een poosje geleden dat we echt Vietnamees hadden gegeten:-)

Cá kho met nuoc mam (dipsaus)
Ca kho, of visstoofschotel, klinkt je misschien een beetje raar in de oren. Zelf vind ik het ook niet echt een stoofschotel, meer een...tsjah... droge, stevige vis met een heerlijke smaak?
Iets wat je zeker moet proberen, het is echt lekker en totaal on-nederlands zonder dat je heel vreemde ingrediënten nodig hebt.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 300 gram stevige vis, heel of in moten (poon, meerval, kabeljauw...)
  • 1 tl bruine suiker
  • 1/4 tl zwarte peper
  • Beetje zout
  • 1 kleine el vissaus
  • 1 el karamelsaus (zie tips)
  • 2 teentjes knoflook
  • Wat lente-ui
  • 1 el olie

Wat moet je doen:
Wls je hele vis hebt, maak je hem shoon en snijd je hem in moten. Leg de moten op een bord.
Maak de marinade: meng suiker, zout, peper, vissaus en karamelsaus. Verdeel over de vis en laat 15 minuten marineren.
Verhit dan de olie in een koekenpan waarin de moten vis net passen en waar een deksel op past. Snijd ondertussen de knoflook ik reepjes en de lente-ui in stukes van 2 cm. Bak de knoflook en lente-ui 30 seconden in de hete olie. Voeg dan de vismoten toe en de rest van de marinade.
Breng aan de kook en laat, afgedekt, 10 minuten koken. Voed dan water toe totdat de vis bijna onder water staat. Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 30 minuten goed koken. Haal dan het deksel van de pan en kook de saus voor ongeveer de helft in.
Proef en voeg eventueel nog wat suiker en/of vissaus toe.
Serveer met rijst en een gekookte groene groente.

Tips:
  • Karamelsaus maak je als volgt: verhit 3/4 cup suiker met 1/4 cup water in een pan, op halfhoog vuur. Roer in het begin zodat de suiker gelijktijdig smelt en laat daarna een karamel ontstaan. Na ongeveer 20 minuten gaat de karamel roken: haal dan de pan van het vuur en roer totdat de kleur van de karamel koffiekleurig is. Zet de pan dan in een bak koud water en voeg 1/2 cup water toe aan de karamel. Als de bubbels zijn weggetrokken, zet je de pan weer op het vuur.Verhit de karamel langzaam, roer totdat het water is opgelost in de karamel. Zet het vuur uit, laat 10 minuten afkoelen en schenk dan in een (glazen) pot. Je kunt de saus bijna onbeperkt bewaren in een keukenkastje. De smaak is wat bitter, maar erg lekker in een stoofschotel zoals deze.
  • Bij een echte Vietnamese maaltijd hoort natuurlijk nuoc mam: de dipsaus waar je elk hapje even dipt.
Pin It!

1 opmerking:

  1. Dit is wel een heel bijzonder visgerecht. Lijkt mij het proberen meer dan waard!
    (is je hoofd weer een beetje leeg?)

    Fijn weekend en een lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...