dinsdag 28 februari 2012

Cake in een koffiekopje...uit de magnetron

Al een paar dagen kom ik het overal tegen: cake uit de magnetron gemaakt in een koffiekopje. Ik vind het echt fascinerend ;)
Gister ben ik eens aan de slag gegaan met een recept. Ik vond het lastig om in te schatten hoe groot de kop moest zijn, er stond ook geen foto bij. Het bleek dat ik het kopje echt veel te klein had gekozen: alle cake over het kopje heen en magnetron dus vies! Gauw magnetron stop gezet, deel van de mix overgeschept naar een ander kopje en weer de magnetron aan. Veel te lang bleek toen: cake verbrand, magnetron weer vies (cake stroomde alweer over het kopje heen) en de hele keuken stonk naar verbrand spul. Iehl. De lust om nog iets te maken was mij vergaan:P
Toch bleef het maken van deze soort cake mij aantrekken, dus besloot ik vandaag nog maar eens een poging te wagen. Ander recept, grotere kop, kortere baktijd... en het lukte!!
Mijn eigen cake in een mok!
Moest natuurlijk wel eerst even checken of ie echt goed was, daarom zie je een aangegeten cake;)
Hij rees in de oven wel tot bovenaan de kop, maar zakte daarna vrij snel in. De smaak was echter erg goed, ga hem zeker vaker maken!

Wat heb je nodig:
 • 1 beker van 250 ml
 • 2 el meel
 • 2 el suiker
 • 1 el cacao
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1,5 el melk
 • 1,5 el olie/ vloeibare boter
 • druppeltjes sinaasappel-essence
 • hagelslag of stukjes chocola

Wat moet je doen:
Doe het meel, de suiker, cacao en bakpoeder in de beker. Meng goed door. Voeg dan de melk en boter toe, met de essence. Meng goed, zodat je echt een beslag krijgt. Strooi er dan wat hagelslag overheen.
Zet de mok op een stukje keukenpapier in de magnetron (scheelt weer iets als het mis gaat:p). 
Dan is het een kwestie van uitzoeken, elke magnetron heeft weer een andere sterkte en dus een andere kooktijd! Mijn magnetron is 800 watt en het duurde 1:20 minuten om de cake te bakken. Ik heb ook recepten gezien met 3 minuten, dus let goed op.
Blijf vooral kijken wat er gebeurt, niet alleen om te kunnen ingrijpen als het mis gaat, maar vooral ook om hem te zien rijzen: dat gebeurt in één keer, erg grappig! (sorry, ben zelf echt een klein kind als het om dit soort dingen gaat...wil alles zien :$)

Haal voorzichtig de beker uit de magnetron, gebruik desnoods ovenhandschoenen. Dan even wachten voordat je proeft: de cake is erg heet! Eet smakelijk!

Tips: 
 • Je hoeft niet per sé die sinaasappelessence te gebruiken, hoewel het wel erg lekker is in combinatie met de chocola. Vanille of amandel is ook erg lekker, of je vervangt een deel van de suiker door vanillesuiker.
 • In plaats van suiker en cacao kun je ook "hot chocolate poeder" gebruiken.
 • De cacao kan natuurlijk ook helemaal weggelaten worden en vervangen (of niet) door je eigen keuze.


Pin It!

5 opmerkingen:

 1. Haha, je moet er wel wat voor over hebben, maar dan heb je ook wat! Bekende mok zie ik daar...

  Ik kan me wel een beetje voorstellen hoe het daar bij jullie geroken zal hebben.

  Maar mooi dat het uiteindelijk toch gelukt is.
  Ook leuk om met kinderen te doen, toch? :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo ongezond ! Maar dit is een van de beste recepts tot nu toe ! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...