dinsdag 7 februari 2012

Lasagne met tonijn

Altijd lekker: lasagne! Het vult goed, is lekker warm en hij valt eigenlijk altijd bij iedereen in de smaak. Gelukkig! Gister wilden we nog even schaatsen (dat kan bij ons op het kanaal!:D) dus maakte ik de lasagne vast van te voren. Dan hoeft hij alleen nog maar 20 minuutjes in de oven om op te warmen.

Ik maak hem altijd met veel groente en wisselende saus. Nu het winter is, is het moeilijker om voor een betaalbare prijs een groentemix te maken. Daarom gebruik ik een zak voorgesneden groenten, dat is goedkoper dan zelf paprika's, courgette etc. bij elkaar te zetten. In de zomer doe ik dat natuurlijk wel!
Gister maakte ik een extra snelle versie, door de tomatensaus uit een potje te gebruiken.



Wat heb je nodig voor 3 personen:

  • Zak Italiaanse groenten (400 gram) (plus extra groenten als je die nog hebt liggen, ik deed er nog een prei bij)
  • Pot pastasaus naar wens (+/- 500 gram)
  • 2 blikjes tonijn in olie
  • boter
  • bloem
  • melk
  • italiaanse kruiden (optioneel)
  • 1 tomaat, in plakjes
  • mozzarella, in plakjes
  • geraspte kaas (optioneel)
  • ongeveer 9 vellen lasagne (pakje, gedroogd)
Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit wat van de tonijnolie in een ruime pan (hapjespan). Voeg de groenten (behalve de tomaat) toe en roerbak ongeveer 5 minuten. Voeg de tonijn toe, roer een paar keer goed om en voeg de pastasaus toe. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken en proef. Voeg zo nodig zout en/of peper toe en haal van het vuur.

Maak dan de witte saus. Ik doe dit altijd op de gok, ongeveer zo:
Smelt een klontje boter in een steelpan. Voeg lepel voor lepel bloem toe, roer goed. Als de bloem alle boter heeft opgenomen, voeg je een klein scheutje melk toe. Roer goed tot de klontjes weg zijn. Voeg dan weer een scheutje melk toe, weer goed roeren. Blijf zo doorgaan tot je een wat dikke, witte saus krijgt. Voeg dan de italiaanse kruiden toe, roer nog even goed en zet het vuur uit.

Vet een ovenschaal licht in. Stapel dan de lasagne. Begin met een laagje rode saus, dan 3 lasagnevellen. Dan een laagje witte saus, tomatensaus en weer 3 lasagnevellen. Witte saus, rode saus (die was toen op), 3 lasagnevellen. Het laatste restje witte saus verdelen over de bovenste laag lasagnevellen, plakjes tomaat er overheen verdelen en beleggen met mozzarella. Tot slot nog wat geraspte kaas er over heen en hup, in de oven. Na ongeveer 30 minuten is het klaar, afhankelijk van de hoogte van je schaal.
Eet smakelijk!

Tips:

  • Blijf goed roeren tijdens het maken van de witte saus! Anders krijg je klontjes.
  • Je kunt ook kleine blokjes kaas toevoegen aan de witte saus voor een extra romige saus.
  • Je kunt lasagne prima in het voren maken. Bak de lasagne af, laat afkoelen tot gebruik. Zet de lasagne daarna in de koude oven, verwarm tot 180 graden en laat hem +/-20 minuten staan. De smaken zijn dan nog lekkerder en de lasagne is ook steviger.
  • Natuurlijk is de tonijn te vervangen door tofu, extra groenten of gehakt!
Pin It!

5 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me weer een lekker recept. Het viel ook vast wel in de smaak na het schaatsen!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het was heerlijk! We konden bijna niet wachten tot de lasagne warm was... :$

      Verwijderen
  2. Wat een leuke blog is dit! Ik zag op de blog van je moeder een linkje en ben eens gaan kijken. Meteen volger geworden hoor..
    Ik ga hier nog vaker spieken, als we weer eens niet weten wat we zullen eten...

    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Elizabeth, ik hoop dat je hier echt inspiratie kunt vinden!

      Verwijderen
  3. Een heerlijk initiatief om een kookblog te beginnen.
    Duidelijke beschrijving van de recepten en leuk de tips die je toevoegt.
    Ik ben je meteen maar gaan volgen want er is hier nu al heel wat kookinspiratie op te doen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...