zondag 19 februari 2012

Schuimpjes!

De zussen van Knutselmeiden vroegen of er ook een recept voor schuimpjes kon komen. Uiteraard! Ik vind die kleine luchtige hapjes zelf ook erg lekker, en tot nu toe blijkt dit recept goed te werken: ze lukken altijd!
Ik heb het recept eerder geplaatst als gastblog bij Wolatelier Dian.

Gemarmerde kleine schuimpjes

Schuimpjes gesneden in rechthoekjesWat heb je nodig:
2 eiwitten
100 gram suiker
snufje maïzena
voedingsmiddelenkleurstof (optioneel)

Wat moet je doen:
Haal het rooster uit de oven. Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius.
Pak een kom waarin de eiwitten passen en waarin ze kunnen uitzetten. Mix in de hoogste stand tot de eiwitten zachte pieken vormen. Het eiwit is dan ook veel groter geworden.
Voeg dan in kleine beetjes de suiker toe, terwijl je op de laagste stand mixt. Het mengsel wordt nog steeds groter en gaat glanzen. Mix nog even door als alle suiker erin zit en voeg dat het snufje maïzena toe.
Het schuim is klaar als je in een beetje schuim tussen je vingers geen suiker meer voelt en je de kom op de kop kunt houden zonder dat het schuim eruit valt.

Gebruik je kleurstof? Die kun je nu toevoegen om het schuim een egale kleur te geven. Of doe dit pas later, zie *.

Leg bakpapier op het rooster dat je uit de oven hebt gehaald. Nu heb je twee opties: 1)kleine schuimpjes maken of 2)een grote plak die je in stukjes snijdt.

1)Schep of spuit het schuim nu in kleine hoopjes op het rooster. Zorg dat de hoopjes ongeveer even groot worden, zodat ze tegelijk klaar zijn. Maak eventuele grote pieken wat gladder, zodat ze niet verbranden.
* Nu kun je ook een druppel kleurstof op het schuimpje laten vallen en die met een satéprikker over het schuimpje verdelen. Zo krijg je een gemarmerd effect.

2) Verdeel al het schuim over het rooster, in een vorm die je zelf wilt. Verdeel het schuim wel gelijkmatig, zodat alles gelijk gaar is.
*Druppel nu wat kleurstof op het schuim en verdeel het met een satéprikker. Ik druppelde aan de rechterkant rood en aan de linkerkant blauw, in het midden gebruikte in beide kleuren. Maak mooie patronen voor een speciaal effect. Maak dan met een satéprikker diepere lijnen in het schuim, zodat je over die lijnen kunt snijden na het bakken.

Zet het rooster in de oven als die de juiste temperatuur heeft bereikt en laat de schuimpjes 45 minuten drogen. De exacte tijd is lastig te geven, dit is namelijk afhankelijk van de grootte (dikte) van de schuimpjes. Probeer na 45 minuten een schuimpje van de bakplaat te pakken. Lukt dit niet of is de onderkant nog vochtig, plaats de schuimpjes dan weer in de oven. Ik verleng de oventijd dan iedere keer met 15 minuten.

Zijn ze klaar? Laat de schuimpjes dan afkoelen op het rooster. Bewaar ze in een luchtdichte doos, zodat ze lekker knapperig blijven. Smikkelen maar!

Tips:


 • Er wordt vaak gezegd dat je een metalen of roestvrijstalen kom moet gebruiken, maar ik heb gemerkt dar je daarin lelijke krassen krijgt van de mixer. Ik gebruik daarom altijd een plastic kom.
 • Maak de kom en de mixhaken goed schoon met een sopje en citroensap: zo zorg je er voor dat alles goed schoon is. Het kleinste beetje vet zorgt er voor dat de eiwitten niet stijf worden!
 • Voeg een beetje maïzena toe zodat de schuimpjes na het bakken mooi glanzen.
Pin It!

2 opmerkingen:

 1. Ik heb ze geproefd en ze waren inderdaad heerlijk!
  Ze zien er door die kleurtjes ook heel mooi uit: het oog wil ook wat he?

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel voor het recept.we mogen ze morgen bakken en we hebben nu vakantie.
  groetjes marieke en jeanine

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...