maandag 6 februari 2012

Lekker Hollands: Rode kool

Met dit koude weer krijg ik spontaan zin in lekker Hollands eten. Zo had ik een rode kool gekocht. Een hele. Maar hoe bereid je zo'n ding dan... Gelukkig heb ik nog een oma die heel erg lekker kan koken: haar rode kool met hachee gaat er altijd in! ;) Ik heb haar even gebeld en het recept door gekregen. Zodoende aten wij vrijdag rode kool met aardappels en...een gehaktbal! Een echte budgetmaaltijd: voor ongeveer 80 cent per persoon had ik dit op tafel.




Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 rode kool (houd je wel van over, maar dat kan in de vriezer) 
  • 1 appel 
  • 2 uien
  • scheutje azijn 
  • suiker 
  • zout 
  • aardappels (zoveel als je gewend bent) 
  • 125 gram gehakt (of zoveel als je gewend bent) 
  • gehaktkruiden 
  • paneermeel of beschuit 
  • 1 ei
Wat moet je doen:
Snijd de rode kool in hele fijne reepjes. Snijd de appel, zonder schil en klokhuis, in blokjes. Snipper de uien en doe de kool, appel en ui in een pan. Voeg wat water toe, de azijn, wat zout en wat suiker. Laat het geheel minstens 1,5 uur koken. Giet de kool af en proef. Voeg naar wens nog wat azijn of suiker toe en zet nog even op het vuur, zodat er nog wat water verdampt.
Meng het gehakt met de kruiden, het ei en het paneermeel. Verhit boter in een braadpan, vorm 4 ballen van het gehakt en leg ze in de pan. Bak ze op middelhoog vuur aan alle kanten bruin. Voeg dan een 1/2 kopje water toe, zet het vuur laag en laat rustig garen.
Schil de aardappels en kook ze 20 minuten.

Leg de rode kool, de aardappels en de gehaktballen op de borden. Verdeel de jus over de aardappels. Eet smakelijk!

Tips:
Ik voegde nog een zakje jus toe aan de gehaktballen toen ze klaar waren, zodat je meer jus hebt.
Je kunt ook kruidnagels aan de rode kool toevoegen voor extra smaak.
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. MMMMM..... ik ben altijd 'in' voor een lekker (buitenlands) recept ...dus ben volgster geworden...(via de blog van jouw mama)...

    Liefs
    Marjo

    Marjo's Cosy Corner

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammie! Ja, de rode kool van oma is niet te overtreffen :) Heb je oma een beetje kunnen evenaren voor wat betreft de rode kool?

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...