dinsdag 21 februari 2012

Pannenkoeken!

Soms heb ik zo'n zin in pannenkoeken! Helaas lukt het mij niet altijd om dit als avondmaaltijd te serveren, omdat Nhan niet zo van de pannenkoeken is... Gister at hij echter niet thuis en zag ik mijn kans schoon:p
Met beproefd recept van mijn moeder ging ik aan de slag en bakte 5 1/2 heerlijke pannenkoeken.

Echt 5 1/2 hoor, de halve ligt bovenop! ;)
Voor 1 persoon gebruikte ik dit:

 • 90 gram pannenkoekenmeel
 • 30 gram boekweitmeel
 • 1 ei
 • melk
 • (zout)
 • naar keuze vulling: kaas, appel, spek, etc.
 • boter
 • beleg: kaas, suiker, stroop, hagelslag, etc.

Wat moet je doen:
Meng de soorten meel door elkaar. Voeg het ei toe, meng even en voeg dan scheutje voor scheutje melk toe. Roer alles goed door elkaar, tot je een vloeibaar beslag krijgt.
Ik vind het moeilijk om aan te geven hoeveel melk ik gebruikt heb, heb het niet afgemeten. Het maakt ook niet zo gek veel uit: met een dun beslag krijg je dunnere pannenkoeken, en dikke pannenkoeken met een dik beslag. Eigen keuze! Voeg een snufje zout toe, als dit nog niet in het pannenkoekenmeel zit. Controleer de verpakking goed, anders wordt het te zout!

Zet het beslag even apart en maak ondertussen de vulling. Dunne plakjes appel (ik schaafde wat plakjes), geraspte kaas of in plakjes, stukje spek... De keuzes zijn legio:) Als je geen vulling maakt, kun je beter het beslag toch even laten rusten. Het beslag wordt daardoor mooier.

Verhit wat boter op half hoog vuur in een koekenpan. Laat de boter uitbruisen en voeg dan een schep beslag toe. Verdeel het beslag over de bodem van de pan. Als de bovenkant droog is, keer je gauw de pannenkoek om. Laat nog een klein minuutje aan die kant garen en schep hem dan op een bord.
Voor de gevulde pannenkoeken:
Kaas en appel: schep beslag in de koekenpan en verdeel de plakjes appel/kaas over de pan. Deksel op de pan en rustig laten garen. Niet omkeren!
Spek: bak stukjes spek uit (niet helemaal), verdeel het beslag over het spek. Rustig laten garen, dan omkeren. Wel voorzichtig doen, de pannenkoek breekt snel!
Als alle pannenkoeken gebakken zijn, zet je het bord lekker op tafel. Smullen maar! Hmmm...pannenkoek met stroop....suiker...

Tips:

 • Zet het bord voor de pannenkoeken op een pan met heet water. Zo blijven de pannenkoeken lekker warm. Zeker als je ook nog een deksel/omgekeerd bord op de pannenkoeken legt!
 • Pannenkoeken zijn ook lekker met een hartige vulling, zoals je bijvoorbeeld een wrap zou maken.
 • Ik gebruikte verschillende soorten meel, voor een lekkere bite. Natuurlijk kun je ook alleen pannenkoekenmeel gebruiken of juist nog meer soorten meel.


Pin It!

2 opmerkingen:

 1. Ha, dat is een bekend recept ;)
  Heerlijk met boekweitmeel er in. Dat geeft altijd een speciale smaak aan de pannenkoeken. Ze zien er prima uit. Heb je er lekker van gesmuld?

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. boekweitmeel kennen we niet maar pannenkoeken vinden we lekker en ook wel iets om in de vakantie te bakken en te eten en dat gaan we misschien ook wel doen met goermetten
  marieke en jeanine

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...