woensdag 2 januari 2013

Hachee

Hoewel het niet meer zo koud is, is het wel degelijk tijd voor de winterse kost. Althans, zo denken wij er over ;)
In de zomer heb ik echt geen zin in stoofvlees, maar nu wel. Mijn oma maakt altijd heerlijke hachee en ik heb me er nu ook aan gewaagd. Voor een eerste keer ben ik tevreden (*kuch* eigenlijk smaakte het gewoon erg lekker *kuch*).

Hachee (2 personen)

  • 180 gram rundersukade
  • 1 dikke ui
  • 1 el bloem
  • vleesbouillon (zoveel dat het vlees onderstaat, ik gebruikte een half blokje en 250 ml water)
  • 1 el azijn
  • 1/2 tl suiker
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
Wat moet je doen:
Verhit een dikke klont boter in een braadpan of gietijzeren pan. Bezuinig even niet op boter, het maakt het gerecht gewoon lekkerder!
Snipper de ui en voeg toe aan de boter als die uitgebruist is. Laat op middelhoog vuur fruiten.
Snijd ondertussen het vlees in kleine blokjes (1,5x1,5 cm). Voeg toe aan de ui wanneer die lichtgekleurd is.
Zet het vuur hoger en schep het vlees regelmatig om totdat het bruin is. Zet dan het vuur weer wat lager, voeg de bloem toe en roer weer goed om. Laat 1-2 minuten bakken om de bloemsmaak te verwijderen. Voeg dan de azijn, suiker, kruiden en vleesbouillon toe. Breng het vocht aan de kook.
Als het kookt, zet je het vuur laag, doe je het deksel op de pan en laat het zachtjes 1,5-2 uur sudderen. Het liefst op een warmhoudplaatje.
Controleer na 1,5 uur het vlees: het moet zo'n beetje uit elkaar vallen. Zo niet, houdt het dan nog op het vuur. Controleer ook de dikte van de jus, als je die te dun vindt, kun je het deksel van de pan halen zodat het water verdampt. Proef ook even, misschien moet er nog wat peper bij.

Serveer met gekookte aardappelen en rode kool. Lekker Hollands!

Tips:

  • In stoofvlees doe je meestal een zuurtje (azijn, rode wijn, citroensap), zodat het vlees zachter wordt.
  • Doe geen zout op het vlees, de bouillon is waarschijnlijk al zout genoeg!
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. Mmmm, wat lekker! Hachee eten we hier regelmatig; dit recept is ook het proberen waard. En... er hoort ook hier lekkere rode kool bij en natuurlijk gekookte aardappelen.
    De knieperties zijn overigens ook heerlijk. Leuk dat we elkaar ontmoet hebben; het was vanmorgen een leuk ritje naar jou toe en terug. Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker Hollands! Kan het tippen aan de hachee van oma?

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...